?İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN EN ÖNEMLİ SEBEBİ OLAN TERMİK SANTRAL PROJELERİ İPTAL EDİLMELİ?

?İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN EN ÖNEMLİ SEBEBİ OLAN TERMİK SANTRAL PROJELERİ İPTAL EDİLMELİ?

Çevre Şehircilik Bakanlığı´nın 24.01.2019 günü yayınladığı ? İklim değişikliğine bağlı afetlerle mücadele genelgesi ? konusunda eleştirilerini açıklayan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal İklim değişikliği nedeniyle Ort

Avukat Atal´ın açıklaması şöyle:

             ?Son yıllarda Ege , Akdeniz ve Karadeniz bölgesi başta olmak üzere ; iklim değişikliği nedeniyle oluşan sel , fırtına , hortum v.s. afetler;  maddi zararın yanısıra yurttaşlarımızın  ölümüne de yol açmaya başladı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı 24.01.2019 günü ? iklim değişikliğine bağlı afetlerle mücadele genelgesi ? yayınladı. Son 1 haftadaki iklim afetlerinde sele kapılıp ölen  yurttaşlarımızı , tüm ürünlerini kaybeden Antalya´lı çiftçilerimizi içimiz kan ağlayarak izledik. Germanwatch raporuna  göre 2017 yılında iklim afetlerinin Türkiye´ye ekonomik maliyeti 1,9 milyar dolar. (https://www.artigercek.com/haberler)

            Biz Doğu Akdeniz Çevre  Dernekleri ( DAÇE ) olarak 1990´lı yıllarda başlayan ve halen devam eden termik santral karşıtı mücadelemizde , ?iklim değişikliğinden gezegende en çok etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ve iklim değişikliğinin en önde gelen sebebinin ise   TERMİK SANTRALLER olduğunu? açtığımız davalarda ve sivil toplum mücadelesinde  hep anlattık ;  halkımızı ve işbaşındaki hükümetleri uyarmayı bir görev bildik.  En son 2016 Haziran ayında Doğu Akdeniz  Bölgesinde planlanan 7 termik santrale karşı lisans iptal davalarımızı açmadan önce  mermer lahitin üzerine yazdığımız ?geleceğe mektubu? , uyarı amaçlı bir eylem olarak  Adana Barosunun bahçesine  gömdük.   ( https://350.org/a-tablet-in-the-ground/ )

            ABD Savunma  Bakanlığı Pentagon   2004 yılında iklim değişikliğini ulusal güvenlik tehdidi olarak ABD yönetiminine sunmuştu.  Almanya´dan Max Planck Enstitüsü ise 2016 Mayıs tarihli raporunda ? önümüzdeki birkaç 10 yıl içinde iklim değişikliği nedeniyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika´nın yaşanılamaz hale gelebileceğini ve yaklaşık 500 milyon insanın bu bölgeden göç etmek zorunda kalabileceğini ? öngörmektedir. (Bkz.  / https://www.mpg.de/10481936/climate-change-middle-east-north-africa )

               İklim değişikliğini bu açılardan ele aldığımızda ;

- İklim değişikliği nedeniyle  Ortadoğu ve Kuzey Afrika´dan Avrupa´ya göç dalgasının oluşması ihtimali,  Türkiye´nin ulusal güvenliğini tehdit etmektedir . Bu nedenle TÜRKİYE ,  İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN EN ÖNEMLİ SEBEBİ OLAN TERMİK SANTRAL PROJELERİNİ İPTAL ETMELİDİR. İklim değişikliğine bağlı afetlerle mücadele genelgesi yayınlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı termik santral ÇED raporlarını onaylamamalı , Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ise  termik santral lisanslarını iptal etmelidir.

- İklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler olan Kuzey Afrika ve Ortadoğu´nun  yanıbaşında bulunan Türkiye Paris İklim Andlaşmasını onaylamalı ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELEDE DÜNYADA LİDER ÜLKE KONUMUNDA OLMALIDIR.  27.01.2019

Saygılarımla

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal ?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ