Hatımoğulları soğan ve patetes,dayaşananları TBMM'ye taşıdı

Hatımoğulları soğan ve patetes,dayaşananları TBMM

HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları  Oruç, "Çok sayıda firma elindeki ürünü ihraç edememiştir ve maalesef tonlarca soğan çürümüştür/çürümektedir"dedi.

Oruç, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 'nin yanıtlaması istemiyle TBMMBaşkanlığı'na sor sordu.
Hatımoğlluları şunları kaydetti:
"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 13.05.2020 TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, patates ve soğan üreticisinin hasadın yapıldığı bugünlerde ithalat yapılması ve ihracatın izne bağlanması nedeniyle mağdur olduğunu açıklamıştır. Sayın Korkut basına yansıyan açıklamasında; “Şimdilerde patateste hasat zamanı. Üreticilerin para kazanacağı, kazandığı para ile borçlarını kapatıp, geçimini sağlayıp, kendisini yeni sezona hazırlama zamanı… hasat zamanı patates ithalatına izin veriliyor. Ülke içinde patates fazlalığına yol açılıyor. Patates gerektiğinden fazla olursa patates fiyatı düşer. Üretici para kazanamaz… Soğanda bilindiği üzere ihracat sınırlaması var. Ancak bu ihracat sınırlamasının acilen kaldırılması gerekiyor. Birincisi, bu seneki hasat geçen seneye göre daha fazla olduğu için Türkiye soğan sıkıntısı yaşamayacaktır. İkincisi şimdi hasat edilen soğanlar, kısa gün soğanlarıdır, uzun süre depo edilemez, dayanıklılığı kısadır. Bu nedenle de belli bir süre sonra çürüme gösterir. O yüzden yurtiçinde tüketilemeyecek olan kısa gün soğan miktarının kota sınırlamasına takılmadan hızlıca ihraç edilmesi gerekiyor.”
Üreticiye soğan ihracatı için sadece 3 günlüğüne izin verilmiş, müracaatların firma başına toplamda 250 tonu geçmemek üzere alınmasına karar verilmesine rağmen, bu karar firma başına 106 ton olarak uygulanmıştır. Bu nedenle çok sayıda firma elindeki ürünü ihraç edememiştir ve maalesef tonlarca soğan çürümüştür/çürümektedir.

Bu bağlamda;
1. Üreticiyi mağdur eden hasat zamanı izin verilen patates ithalatına/ ülkede yaratılacak olan patates fazlalığına dair önlemler alınacak mıdır?
2. Soğandaki ihracat sınırlaması kaldırılacak mıdır? Üreticinin elindeki uzun süre depolanamayacak olan kısa gün soğanları için tedbir alınacak mıdır?
3.  Zor şartlarda üretmeye çalışan çiftçinin yüksek girdi maliyetleri yükünü hafifletmek üzere çalışmalarınız var mıdır?
4. Kota sınırlamasına takılmaksızın ihracatın önünün açılması ve patates/soğan ithalatının kısıtlanması için adımlar atılacak mıdır?
5. Hatay Reyhanlı’da kurulmuş bir şirketin, Suriye’ye satılmak üzere Mısır’dan ithal ettiği patateslerin çürüme göstermesinden dolayı iç pazarda satışına izin verildiği iddiası doğru mudur? 
6. Bu iddia doğru ise; Suriye’nin almadığı çürük patateslerin Türkiye’ye satışına nasıl izin verilebilmiştir? "

(VŞ)
 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ