Hatimoğulları, Adana'daki boğulma vakalarını Meclis gündemine taşıdı              

Hatimoğulları, Adana

Hdp Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç “Son 10 yılda 260 kişinin boğularak hayatını kaybettiği Adana’da, bu yaz 3 ayda 27 kişi yaşamını yitirmiştir” dedi.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç, "Her yıl,sulama kanallarında yaşanan çok sayıda boğulma vakası basına yansımaktadır. Yaşanan bu boğulma vakalarının önüne geçilememekte, her yıl onlarca çocuk ve yetişkin kazara veya serinlemek için girdiği sulama kanallarında hayatını kaybetmektedir" dedi.
Oruç şunları ifade etti:
“Yerel basına yansıyan haberlere göre; son 10 yılda 260 kişinin boğularak hayatını kaybettiği Adana’da, bu yaz 3 ayda 27 kişi yaşamını yitirmiştir. Sıcakların artmasıyla birlikte başlayan boğulma vakaları bu yıl diğer yıllara oranla biraz daha fazla olmuş, sadece Yüreğir ilçesine bağlı Levent Mahallesi’nden geçen sulama kanalında aynı noktada biri 9 diğeri 10 yaşında olmak üzere 7 kişi maalesef boğularak hayatını kaybetmiştir. Bu yıl boğularak vefat eden 27 kişiden 15’iise 18 yaşından küçüktür. Sadece Adana’da 4 Eylül Pazar günü biri Aladağ ilçesinde olmak üzere 3 kişi boğularak hayatını kaybetmiştir.
Önlenebilir bu can kayıplarının yaşanmamasıiçin yurttaşlara yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılması, sulama kanallarına girişlerin önlenmesine dönük uygulamaların hayata geçirilmesi, hayvancılık ile geçimini sağlayan yurttaşların hayvanlarının su ihtiyacını karşılayabileceği düzenlemelerin yapılması, tehlikeli bölgelere akşamları da görülebilecek şekilde uyarıların konulması hayati önemdedir.
Bu bağlamda;
1.Son 10 yılda sulama kanallarında hayatını kaybedenlerin yıl bazlı sayısı kaçtır?
2.Sulama kanallarında her yıl yaşanan boğulma vakalarını önlemek üzere Bakanlığınızca hangi önlemler alınmaktadır? Alınan önlemler boğulma vakalarının yaşanmasının azaltılmasına neden olmuş mudur?
3.Aynı noktada yedi yurttaşımızın hayatını kaybettiği sulama kanalında, böyle bir vakaya neden olmamak için önlemler alınmış mıdır?
4.Boğulma vakalarının yaşanmasını önlemek adına tehlikeli alanları tespit, keşif çalışmaları yapılmakta mıdır? Alınan önlemler denetlenmekte midir? Yapılıyorsa denetleme hangi sıklıkla yapılmaktadır?
5.Önlem alınmadığı için yaşanan boğulma vakalarından dolayı yetkililer hakkında açılan soruşturma var mıdır? Varsa soruşturmalar hangi aşamadadır? 
6.Boğulma vakalarını engellemek üzere ilgili Bakanlıklarla birlikte geliştirdiğiniz projeler var mıdır?
7.Serinleme amaçlı su kanallarına girenlere yönelik boğulma vakaları ve tehlikesi hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapmayı planlıyor musunuz?
8. Özellikle yazın gelmesiyle çok sıcak olan Adana, Osmaniye gibi şehirlerde çocukların, gençlerin serinleme ihtiyaçlarını gidermek üzere ücretsiz erişilebilir projelerinhayata geçirilmesi sağlanacak mıdır?"

(vş)
 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ