HAKAN ATİLLA´YA 32 AY HAPİS CEZASI
DÜNYA 17.05.2018 00:13:28 463 0

HAKAN ATİLLA´YA 32 AY HAPİS CEZASI

Rıza Sarraf davasında sanık olarak yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla 32 ay hapis cezası verildi.

Rıza Sarraf davasında, New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi´nde yargılanan ve jüri heyetinin kendisine isnat edilen altı suçlamanın beşinden suçlu bulunan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla´nın alacağı cezayla ilgili karar duruşması bugün aynı mahkemede yapıldı.

Hakan Attila´nın ABD´de tutuklanarak yargılanması konusunda Ankara büyük hassasiyet göstermekte idi. Nitekim dün BBC´deki söyleşisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD´de Eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla´nın, ABD´nin İran´a yönelik ambargolarını delmeye çalışmaktan suçlu bulunması konusunda da "Şu amda Halk Bankası´na büyük bir adaletsizlik yapılıyor. Böyle bir adaletsizlik olamaz. Buradan yarın çıkacak sonuç ne olur bilemem. İnşallah Türkiye-ABD ilişkilerini yerle yeksan edecek bir sonuç çıkmaz. Hakan Atilla kesinlikle masumdur. Dolayısıyla beratını istiyoruz. Hakan Atilla suçlu ilan edilecekse bu Türkiye Cumhuriyeti´ni suçlu ilan etmektir" demişti.

27 Mart 2017´de New York´ta tutuklanmıştı

Jüri tarafından suçlu bulunan ve hakkında 105 hapis cezası istenen Atilla´nın New York´ta tutuklanmasından itibaren başlatan yargı süreci şöyle gelişti:

Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, 23 Mart´ta giriş yaptığı New York JFK Havalimanı´nda gümrük memurları ve ajanlar tarafından kısa bir süre sorgulandıktan sonra ABD´ye girişine izin verildi.

New York´tan Londra´ya gitmek için 27 Mart günü tekrar JFK Havaalanına giden Atilla, FBI ajanları tarafından Rıza Sarraf soruşturması kapsamında tutuklandı.

New York´ta FBI merkezinde 47 dakika sorgulanan Atilla, tutuklanarak Rıza Sarraf´ın da bulunduğu Manhattan´daki MCC Metropolitan Correctional Center Cezaevine götürüldü. Bu cezaevinde bir ayrı hücrelerde Sarraf´la birlikte kaldı.

Tutuklandıktan bir gün sonra mahkemeye çıkartılan Atilla´nın hakkında hazırlanan iddianame yüzüne okundu. Sulh Hakimi James C. Francis, Atilla´nın tutukluluğunun sürmesine hükmetti.

Atilla hakkında hazırlanan 40 sayfalık iddianamede görevinden alınan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara´ nın imzası vardı.

New York Güney Bölgesi Başsavcı Vekili Joon H. Kim, tutuklanmasının ardından Atilla´nın, Rıza Sarraf´ın ABD mali kurumlarını kullanarak, Amerikan yaptırım yasalarını delmesine yardımcı olmaktan yakalandığını söyledi. Başsavcı Vekili Kim, ?Türk bankacısı Mehmet Hakan Atilla, iddia edildiği gibi, yasadışı olarak milyonlarca doların yasaklı olan İran´a gönderilmesine yardımcı oldu. Atilla, Sarraf ile birlikte çalıştı. Amerikan mali sistemini kullanıp ABD´yi büyük zarara uğrattı,? demişti.

Bugün New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi´nde görülen karar duruşmasında hakim Richard Berman, Atilla´nın 32 ay hapis cezası almasına, şimdiye kadar cezaevinde kaldığı 14 aylık sürenin aldığı cezadan düşürülmesi ve 500 dolar para cezası almasına hükmetti.

Atilla, iyileştirici nedenlerden erken tahliye edilecek. Avukatları, Atilla´nın iyi şartlardan dolayı erken tahliyesi de göz önüne alındığında toplamda 13 ile 16 ay daha hapis yatacağını açıkladı.

Halen New York Brooklyn Federal Cezaevi´nde bulunan Atilla, bulunduğu cezaevinden daha az güvenlikli olan Connecticut eyaletindeki Danbury kenti cezaevine nakledilecek.

Amerika´nın Sesi´ne konuşan Atilla´nın avukatı Halil Uzun, müvekkilinin suçsuz olduğunu belirterek verilen ceza kararını temyiz edeceklerini söyledi.

Atilla´nın avukatlarından Victor Rocco, karar duruşması sonrasında yaptığı açıklamada, karardan mutlu olduklarını, verilen cezanın adil olduğunu ancak yine de temyize gideceklerini söyledi.

Atilla´nın diğer avukatı Cathy Flemming, Atilla´nın verilen hapis cezasının yüzde 85´lik bir kısmını yatacağını ancak ceza kararını da temyiz etmek için bir üst mahkemeye başvuracaklarını söyledi.

Hakim Berman, beş hafta süren duruşmaların ve jürinin kararından ardından Atilla´nın karar duruşmasının 11 Nisan´da yapılacağını açıklamıştı. Ancak bu tarihten iki gün önce sürpriz bir kararla duruşmanın 7 Mayıs´a ertelendiği açıklandı. Berman, bir süre sonra bu tarihi de erteledi ve karar duruşmasının 16 Mayıs´ta yapılacağı açıkladı.

Karar duruşması öncesinde taraflar arasında, Atilla´ya verilecek cezayla ilgili hukuki tartışmalar başlamıştı.

Ceza Gözetim Memuru Rebekah Dawson hakime sunduğu raporda, Atilla´nın 105 yıl maksimum hapisle cezalandırılmasını istemişti.

Atilla´nın avukatlarıysa, Atilla´nın 105 yıl hapis cezası almasını öneren Rebekah Dawson´ın sunduğu gerekçelere teker teker cevap verip, müvekkillerinin tüm suçlardan azami hapisle cezalandırılamayacağını savundu.

Avukatlar ayrıca 46 ile 56 ay arasındaki hapis cezasının normal olacağını belirtmiş ve hakimden kararında merhametli olmasını talep etmişti.

Sarraf soruşturmasını başlatan New York Güney Bölgesi Savcılığı, mahkeme yargıcına sunduğu dilekçede Atilla´nın 188 ay (15 yıl) hapis ve 50 ile 500 bin dolar para cezası verilmesini talep etmişti.

Ancak savcılık dün mahkemeye son sunduğu yeni bir dilekçede, bir maddi hata yaptıklarını belirtti ve Atilla´nın mahkeme tarafından 168 ile 210 ay (14 ile 17,5 yıl ) arasında bir hapis ceza verilmesini talep etmişti.

 KAYNAK: VOA


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10082,77%1,69
  • DOLAR

    32,41% 0,05
  • EURO

    34,75% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2434,82% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı