Gürer: “Vekaleten görev yapan yönetici sayısı da gizlenmeye başlandı”
SİYASET 16.06.2021 10:40:00 475 0

Gürer: “Vekaleten görev yapan yönetici sayısı da gizlenmeye başlandı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda vekaleten görev yapan yönetici ve yetkili sayısının açıklanması için Bakan Mustafa Varank’a soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pek çok bakanlıkta vekaleten gören yapan yönetici ve yetkili sayısındaki bariz artışa dikkat çekmek amacıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a, bu konuyla ilgili sayısal verilerin açıklanması için soru önergesi yöneltti. 

BAKANLIKTAKİ VEKALETEN GÖREV YAPAN YÖNETİCİ SAYISI 

Gürer, soru önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi: 

Bakanlığınızda vekaleten görev yapan yönetici sayısı kaçtır? Görevleri nedir?

Ne kadar süredir vekaleten görev yapmaktadır? Atama ile asıl kadronun verilmesi ne zaman gerçekleşecektir?

2019 ve 2020 yılı vekaleten görev yapan kaç kişinin asıl kadro ataması yapılmıştır? Kaç il, bölge ya da taşrada görevli yetkili vekaleten görevlidir? Vekaleten görevli iken 2019 ve 2020 yılında kaç kişi görevden alınmıştır?

2020 yılında tayin talebinde bulunup yer değişikliği sağlanan kaç bakanlık çalışanı vardır?

Kurumda 2020 yılında hakkında soruşturma açılan, görevden el çektirilen ya da isteği dışında tayin edilen personel var mıdır? Halihazırda norm kadrolara göre boş bulunan personel kadro sayısı kaçtır?

Bakanlığınıza bağlı kamu kurum ve kuruluş varsa bu kamu kurum ve kuruluşlarda vekaleten görev yapan yetkili sayısı kaçtır? Bu kurumlarda kadro açığı var mıdır?”

BAKAN VARANK, RAKAM VEREMEDİ 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına net yanıt vermekten kaçındı. Bakan Varank, Bakanlıklarındaki atama, yer değişikliği ve benzeri idari inisiyatif ve kararların hepsinin; ilgili yasa ve yönetmelikler dâhilinde, objektif ölçütler çerçevesinde şeffaf bir biçimde gerçekleştirildiğini ileri sürdü. 

Görevlerini vekâleten yürüten yöneticilerin asaleten atama işlemlerinin, performansları ve kurumsal gereksinimler gözetilerek, yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde yapıldığını anlatan Bakan Varank, “Benzer şekilde; yer değişiklikleri de Bakanlığımızın hizmet gerekleri ve personel planlaması kapsamında yapılmakta olup isteği dışında tayin edilen personel bulunmamaktadır. 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 11’inci maddesi uyarınca, açıktan veya nakil suretiyle gerçekleştirilecek atama işlemlerinde kullanılmak üzere ilgili yıl için öngörülen kontenjanın tamamı Bakanlığımızın personel ihtiyacının karşılanmasına yönelik kullanılmaktadır” açıklamasında bulundu. 

GÜRER: “RAKAMLAR NEDEN AÇIKLANMIYOR”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda vekâleten görev yapan yönetici ve yetkili sayısının açıklanmasında ne gibi bir sakınca var. Farklı bakanlar bu sayıları vermişti. Demek ki Bakanlık kadrolarında vekâleten görev yapan personelin varlığının kamuoyuna yansıması rahatsızlık yaratmış. Bakan şeffaflıktan söz ediyor ama  vekaleten yönetilen makamları açıklamaktan çekiniyor. Sayın Bakan’ın rakam vermemesi, ya bu sayının çok yüksek olduğunu ya da bu konuda bir bilgi sahibi olunmadığını göstermektedir. Bugün çok sayıda Bakanlık ile bu Bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşlarda yüzlerce yönetici ve yetkilinin vekaleten görev yaptığının açıklamalara yansıması Bakan Varank’ı kendince önlem almaya ve verileri saklamaya yöneltmiştir ” diye konuştu.

TAŞERON SAYISINI DA VERMEDİ

 Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in benzer bir konudaki başka bir yazılı soru önergesine verdiği yanıtta da rakamsal verileri yine  açıklamadı. 

Gürer, önergesinde, “Bakanlığınızda kadrolu, sözleşmeli, vekâleten, geçici tanımları ile çalıştırılan personel sayısı dağılımlı olarak kaç kişidir?

Bakanlığa bağlı kurum, kuruluş ve bakanlığa bağlı KİT çalışanı kaç kişi, 696 sayılı KHK ile %70 hizmet alım sözleşmesine takılarak (alt yüklenici) taşeron firma çalışanı olarak kalmıştır?

Bakanlığınız ve varsa bağlı KİT işlerinde kaç alt yüklenici (taşeron) firma faaliyet göstermektedir? Kaç çalışan alt yüklenicide İşçi olarak çalışmaktadır?

Üniversite mezunu olup işçi olarak çalışırken statü değişikliği ile memur olabilecek çalışan sayısı kaçtır? Statü değişiklik taleplerinin karşılanması düşünülmekte midir?

2020 yılında Bakanlığın birimleri ile bağlı kuruluşlarda kaç iş kazası meydana gelmiş, kaç kişi yaralanmış, kaç kişi vefat etmiştir? Taşeron firmada çalışıp iş kazası geçiren ve vefat eden sayısı kaçtır?

2021 yılında personel alımı yapılacak mıdır? Bakanlığa bağlı kurum, kuruluş ve KİT engelli kotasına göre boş kadro var mıdır? Alım engelliler için düşünülmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti. 

BAKANLIĞIN PERSONEL SAYISI 3 BİN 740 

Önergeyi yanıtlayan Bakan Varank, “Bakanlığımızda, önergede belirtilen tanımlar çerçevesinde hâlihazırda toplam 3740 personel görev yapmaktadır. Diğer taraftan; üniversite mezunu olup işçi olarak çalışanların statü değişikliğine ilişkin taleplerin karşılanması için yasal düzenleme gerekmekte ve bu konu Bakanlığımız görev ve yetki alanı dışında yer almaktadır” dedi.

Bakan Varank, “ Bakanlığımızın hizmet gerekleri ve personel planlaması çerçevesinde 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 11 ’inci maddesi uyarınca; açıktan veya nakil suretiyle gerçekleştirilecek atama işlemlerinde kullanılmak üzere 2021 yılı için öngörülen atama kontenjanı kapsamında personel alımı yapılması planlanmaktadır” açıklamasında bulundu. Diğer soruları ise yanıtsız bıraktı. Gürer, “Sorulara şeffaf biçimde açıklama getirmeyen Bakan Varank'ın mevzuatla konuyu geçiştirmesi yönetim anlayışının ne kadar kapalı bir evreye savrulduğunun da göstergesidir” diye konuştu.

Gürer: “670 bin sağlıkçı atama bekliyor”

SAĞLIKÇILAR PANDEMİ YORGUNU 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sağlıkçıların pandemi döneminde büyük özveriyle çalıştığını belirterek, fedakarlıkları dolayısıyla hastane görevlisinden doktora ve yöneticiye kadar tüm sağlık çalışanlarına teşekkür etti. 

TAŞERON FİRMA ÇALIŞANLARI KADRO BEKLİYOR 

Sağlık Bakanlığının hizmet alım sözleşmesindeki maddelere takılarak kadro alamayan binlerce sağlık çalışanının olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hastanelerde görev yapan bilgi işlem çalışanları, görüntüleme merkezi, yemekhane ve sosyal tesis çalışanları ile kamudaki kiralık araçların şoförlerine bir an önce kadroları verilmeli ve kamuda taşeron firmalarda çalışanlar bir an önce kadroya alınmalıdır” dedi. 

ATAMA BEKLEYEN SAĞLIKÇILAR 

Ülkemizde eğitim-öğretim veren 143 üniversitede sağlık bölümlerinin bulunduğunu ve bunlardan her yıl farklı branşlarda binlerce sağlıkçının mezun olduğunu ifade eden Ömer Fethi  Gürer, “Üniversitelerin sağlık bölümlerinden mezun olanların atanmaları yapılmalıdır. Sağlık yönetimi bölümü mezunu olup meslek tanımlaması dahi olmayanlar, 2017 yılında kapatılan ve 60 bin mezunu olan ortaöğretim okullarının hemşirelik bölümü mezunları atama beklemektedir. Sağlıkta binlerce mezunun kadro beklentisi karşılanmalıdır” diye konuştu. 

39 BRANŞTA 670 BİN SAĞLIKÇI SESLERİNİN DUYULMASINI İSTİYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sağlıkta 39 ayrı branşta 670 bin sağlıkçının aylardır atama beklendiğine de işaret ederek “Atama bekleyen sağlıkçılar iktidara seslerini duyurmaya çalışıyorlar. İktidar bu sesleri duymalıdır” şeklinde konuştu. 

OKUL VAR, ATAMA YOK 

Öte yandan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına, sağlık çalışanlarının sorun ve taleplerini içeren konularla ilgili tüm branşlar için Soru ve Meclis Araştırma önergeleri verdi. Gürer, “Sağlık bölümlerinden her yıl binlerce mezun veriliyor. Sağlık Bakanlığı ve özel sağlık kuruluşlarında bu mezunlara iş alanı yoksa neden bu kadar okul ve bölüm açıldı? 0kul var, mezun var, atama neden yok?” diye sorduğu önergelerinde, sağlıkta çalışanların koşullarının iyileştirilmesi, özlük haklarının ayrımsız verilmesi ve atanma bekleyenlerin atanmalarının bir an önce yapılmasını istedi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu