Gürer: “Ne alan ne satan memnun
SİYASET 30.07.2021 11:35:00 359 0

Gürer: “Ne alan ne satan memnun"

CHP’li Gürer, Niğde’de pazar yerlerini ziyaret ederek esnafın ve vatandaşın sorunlarını dinledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İlhanlı Mahallesi Semt Pazarı ile ünlü Perşembe Pazarı’nı gezdi. 

Pazarcı esnafı ve vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan CHP Milletvekili Gürer, hem esnafla nem de alışveriş için pazara gelen vatandaşlarla sohbet edip, sorun ve taleplerini dinledi. 

VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Vatandaşın alım gücünün düştüğünü söyleyen pazarcı esnafı, “Pazarı gezip görüyorsunuz. Bu saatlerde pazarda kalabalıktan geçilmezdi. Vatandaş pazara dahi gelecek hali kalmadı. Pazarda birkaç fileyi dolduran vatandaşlar artık tek fileyi bile dolduramaz oldu. Bu durum elbette pazarcı esnafı olarak bizleri de olumsuz yönde etkiliyor. Bizde sattığımız ürünü neredeyse aldığımız fiyata satıyoruz” diye konuştular. 

YERLİ ÜRÜN DE FİYATLARI DÜŞÜREMEDİ

Alışveriş için pazara gelen vatandalar ise fiyatlardaki pahalılığa dikkat çekti. CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer’e dert yanan vatandaş, “ Pazarda satılan ürünlerin çoğu mevsim ürünü, her yıl bu dönemde yerli ürün çıktığında  fiyatlar düşerdi. Bu yıl tersi oldu. Birkaç ay içinde pazarlardaki fiyatlar ciddi miktarda arttı. Bir yıl önce haftalık meyve, sebze ve mutfak ihtiyaçlarımızı karşılayabildiğimiz 100 lira ile şimdi 1-2 kilo meyve ve sebze alabiliyoruz. Geçen yıl 100 liraya doldurduğumuz fileyi bu yıl 200 liraya bile dolduramıyoruz” dediler. 

GÜRER: “HERŞEY ATEŞ PAHASI”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise pazar gezilerinin ardından yaptığı açıklamada, “ Her şey ateş pahası. Ürün fiyatları bir yılda iki katına çıktı ama vatandaşın gelirinde bir artış olmadı. Yüksek enflasyon, girdi maliyetlerindeki artış, hayat pahalılığı ve pandemi sürecinin neden olduğu koşullar, vatandaşın alım gücünü oldukça düşürdü. Bu olumsuz tabloda, ne satan ne de alan memnun. Yerli domates, yetiştirildiği Sazlıca kasabası halinde 5 liradan satılmakta yerli salatalık ise 7,5 liradan işlem görmektedir. Üretici, girdi maliyetleri nedeniyle ürün fiyatlarının artığını söylüyor. Aracı, satışları azaldığı için kar marjını düşük tutuyoruz diyor. Vatandaş, pazara çıkamaz duruma geldiğini anlatıyor. Başta emekliler olmak üzere bütün sabit gelirli kesim fiyat artışı ile baş edemez hale geldiğini ifade ediyor. En azından asgari ücret vergi dışı bırakılıp emekli için en düşük ücretin asgari ücrete eşitlenmesi gerekir. Başta gübre olmak üzere girdi maliyetleri düşürülmelidir. Pazarcılar, bir yıl öncesine göre işlerimiz % 100 daraldı diyor. Yerel ürün çıkınca ürünlerde bir fiyat düşmesi yaşanırdı. Bu sefer fiyatlar hız kesmiyor. Tüketici, çarşı ve pazarın tümünü gezer uygun fiyatlı ürün arardı. Artık o da yok. Pazarcı esnafı marketlere göre daha uygun fiyatla ürün satıyor,  kar marjını daraltmış ama fiyat girdiler ile yükseldiği için vatandaş alım yapmakta güçlük çekiyor ”ifadelerini kullandı. 

Gürer: “EYT, İntibak ve taşeron sorunu mutlaka çözülmelidir”

 Öte yandan, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP Niğde İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, hem parlamento çalışmaları hem de seçim bölgesinde yaptığı gezilerde tespit ettiği sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 1 Ekim tarihine kadar tatile girdiğini anımsattığı basın toplantısında, Türkiye ve Niğde gündemi ile vatandaşların yaşadığı sorunlara ilişkin görüş ve önerilerini sıraladı. 

8 BİNDEN FAZLA SORU ÖNERGESİ 

26’ıncı dönem ve 27’nci dönemde toplam 8 bin 812 yazılı ve sözlü soru önergesi verdiğini belirten Gürer, bu süre içerisinde 450 Meclis araştırması ve 350 kanun teklifi verdiğini söyledi. 

EYT, CİDDİ BİR SORUNDUR VE ÇÖZÜLMELİDİR 

TBMM Başkanlığına sunduğu kanun tekliflerinden bazılarını da sıralayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bunlardan en önemlisinden biri de emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili mağduriyetin giderilmesi konusundaki kanun teklifimdi. Türkiye’de 5 milyonu aşkın EYT’li bulunuyor. Gerekli olan sigorta pirimi ve gün sayısını tamamladığı halde, emekli olabilmesi için getirilen 58 yaş sınırına takılan EYT’Liler ne yazık ki büyük mağduriyet yaşıyor. Prim ve gün sayısını doldurduğu halde, getirilen yaş sınırına takıldığı için emekli olamayan ve bu konuda ciddi mağduriyet yaşayan EYT’lilerin verilmeyen haklarının alınması için verdiğim kanun teklifi ne yazık ki AKP’nin oylarıyla reddedildi ama bizin bu konuyla ilgili mücadelemiz devam edecek” şeklinde konuştu. 

EMEKLİLEKTE YAŞA TAKILANLARIN BEKLENTİLERİ 

2006 yılında yapılan düzenlemeyle aylık bağlama oranlarının düşürülmesinin emekliler üzerindeki olumsuz etkisinin yansımalarının da karşımıza ciddi oranda mağduriyet olarak çıktığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu tarihten itibaren emeklilik yaşı kademeli olarak 65’e çıkarıldı. Bu mağduriyetin giderilmesi için verdiğim ancak reddedilen kanun teklifimi yeniledim. Çünkü emeklilerin bu konuyla ilgili hak mücadelesini sonuna kadar destekliyorum ve bu hakkın sonuna kadar onlara verilmesinin gerekliliğine inanıyorum” dedi. 

İNTİBAK YASASI ŞART 

Emeklilerin günümüzde, 2000 yılı öncesi, 2000-2008 yılları arası ve 2008 yılından sonraki düzenlemeler olmak üzere 3 ayrı şekilde maaş aldıklarına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu 3 farklı maaş uygulaması, intibak yasasıyla düzenlenmesi gerekiyor. 2000 yılından önce emekli olanlar ile bu tarihten sonra ve son alarak da 2008’den sonra emekli olanların aynı prim ve gün sayısına sahip olmalarına rağmen maaşları arasında ciddi fark var. Bu farklar emekli lehine olacak şekilde yeniden düzenlenmeli” ifadelerini kullandı. 

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false