DEVA’DAN ULUSLARARASI DEMOKRASİ GÜNÜ MESAJI
SİYASET 15.09.2021 13:52:00 559 0

DEVA’DAN ULUSLARARASI DEMOKRASİ GÜNÜ MESAJI

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu,,‘Zenginliğin ve mutluluğun yolu demokrasiden geçer’dedi.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, 15 Eylül “Uluslararası Demokrasi Günü” vesilesiyle yayınladığı mesajda Türkiye’nin demokrasiden uzaklaştıkça fakirleştiğini söyledi. Yeneroğlu, zenginliğin ve mutluluğun yolunun ileri demokrasiden geçtiğini savundu.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu 15 Eylül Uluslararası Demokrasi Günü’nde yaptığı açıklamada iktidarı çoğulculuk, insan onuru, temel hak ve özgürlükler konusunda hesap vermeye çağırdı. “Demokratik ve özgürlükçü yönetim anlayışına sahip olacağımız günlerde buluşma temennisiyle Uluslararası Demokrasi Gününüzü kutlarım” diyen Yeneroğlu’nun mesajı şöyle:

‘Türkiye’yi yeniden birleştireceğiz’

“Demokrasiden uzaklaştıkça fakirleşiyoruz. Dünyada, vatandaşları en zengin ve en mutlu olan ülkeler ileri demokrasinin ve sosyal adaletin yaygın biçimde sağlandığı ülkelerdir. DEVA Partisi olarak ‘özgürlük, eşitlik, katılımcılık ve çoğulculuk’ temelleri üzerine kurulu bir demokrasi anlayışını savunuyoruz. Hep beraber, tüm renklerimiz ile birlikte Türkiye’yi yeniden birleştireceğiz ve ötekileştirme hissi doğuran tüm uygulamalara son vereceğiz. İnsanların düşünceleri, etnik kökenleri ve inançları gereği korkusuzca yaşayabilecekleri özgür bir Türkiye oluşturacağız.”

‘İktidar, demokrasiyi sandığa indirgiyor’

“Türkiye’de iktidar demokrasiyi hızla sandığa indirgedi ve demokratik toplumun temel gereklerini görmezden geldi. Oysa ileri demokrasilerde birey devlet karşısında güçlendirilir. Temel hak ve özgürlükler güvence altına alınır. Tüm bunlar için kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, şeffaflık ve hesap verebilirlik gerekir. Ayrıca eşitlik, sosyal adalet, medyada çoğulculuğun sağlanması, örgütlenme, ifade ve düşünce özgürlüklerini şarttır.”

‘Özgürlüklerin on yılda en çok gerilediği ikinci ülkeyiz’

“Ülkemiz uluslararası demokrasi endekslerinde Türkiye; Benin, Gambia ve Haiti gibi 3. dünya ülkelerle aynı kategoride yer alıyor. Freedom House’un ‘Dünyada Özgürlükler 2020’ raporuna göre özgür olmayan ülke kategorisinde yer alan Türkiye, 195 ülke arasında 146. sırada, son on yılda dünya genelinde özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke.”

‘İfade özgürlüğü, demokrasinin ön koşuludur’

“Geriledik; çünkü iktidar, devletin birey için var olduğu gerçeğini unuttu. Uzlaşma ve hoşgörü yerine ötekileştirmeyi ve kutuplaştırmayı tercih ediyor. Çoğulcu yapımızı kendisine düşman olarak görüp toplumsal barışı tehdit ediyor. Kendisi gibi düşünmeyen kişilerin huzur ve barış içerisinde yaşamasını, düşüncelerin özgürce ifade edilmesini, sivil toplumun özgürce örgütlenebilmesini kendisine tehdit olarak görüyor. AİHM’nin ifade özgürlüğü hakkında en çok ihlal kararı verdiği ülkenin 2020’de de Türkiye olması tesadüf değil. Oysa ifade özgürlüğü bir yönüyle ‘ötekinin’ özgürlüğü, demokrasinin ön koşuludur. Farklı görüşlerin toplumda özgürce yaşamasının garantisidir.”

‘Gazeteciler şiddete maruz kalıyor, tweet nedeniyle gözaltı yapılıyor’

“Yüzlerce gazeteci haber yaptığı için terörist olarak yargılanıyor. Sokak ortasında şiddete maruz kalıyorlar ve açıkça tehdit ediliyorlar. TRT, Anadolu Ajansı, Basın İlan Kurumu, RTÜK vb. kamu kurum ve kuruluşları iktidarın bir aparatı haline geldi. Gazeteci, yazar ve düşünürlerin yanı sıra Twitter’da görüşünü açıklayan sıradan vatandaşlar dahi kendilerini bir anda gözaltında bulabiliyor.”

‘İktidarı ‘devlet benim’ anlayışı yozlaştırdı’

“İktidar ‘devlet benim’ anlayışı ile tüm gücü elinde toplayarak yozlaştı. Demokrasinin kalbi olması gereken TBMM etkisizleştirildi. Medyanın çok sesliliği ortadan kaldırıldı. Hukukun üstünlüğünden üstünlerin hukukuna geçildi. Devlet gücünü kullananların insan haklarını ayak bağı olarak gördüğü, hukuku üstün, yargıyı bağımsız tutmak yerine kendisine bağladığı gerçeğiyle karşı karşıyayız.”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı