GÜRER: "TARIMSAL DESTEKLEMELER AMACINA UYGUN DEĞİL"

GÜRER:

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in soru önergesine yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 941 havzada 21 ürünün desteklendiğini bildirdi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise desteklemelerin amacına uygun yapılmadığın


CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, ?1 Ocak 2017 itibariyle Milli Tarım Politikası adı ile uygulamaya konulan Bitkisel üretimde havza bazlı destekleme modeli ile kaç havza, kaç ürün desteklenmiştir? Kaç üretici faydalanmıştır? Toplamda ne kadar tutar destek dağıtılmıştır? Desteklerin illere göre dağılımı nedir?? şeklinde sorular yöneltti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in önergesine verdiği yanıtta, Havza Bazlı Tarımsal Üretimi Destekleme Modeli" uygulamasına geçildiğini belirterek, ? 941 havzada 21 ürün (buğday, arpa, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, kanola, aspir, çay, fındık, zeytinyağı, patates, kuru soğan ve yem bitkileri) en uygun olduğu havzalarda desteklenmektedir? dedi.

DESTEKLEME KRİTERLERİ YENİDEN BELİRLENMELİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ?Havza Bazlı Tarımsal Üretimi Destekleme Modeli aslında her yörede hem ekonomik hem de verim açısından değerlendirildikten sonra hayata geçirilmesi gereken bir model olmalıydı. Ana bazı yörelerde yetişen ürün miktarına göre bu model uygulanmış. Örneğin Niğde´de yetişen patates ile patates üretimi yapılan başka bir yerde yetişen patatesin verim ve üretim fazlılığı bakımından farklılıkları göz önünde bulundurulsaydı, bu model o zaman anlam kazanırdı. Laf ola modellerle tarımı duvara toslattılar? dedi.

TARIMSAL DESTEKLERLE ÇİFTÇİNİN TRAKTÖRÜNÜN DEPOSU BİLE DOLMUYOR!

Türkiye´de tarımsal desteklemelerin yeterli olmadığına da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ?Farklı adlarla çeşitli tarımsal desteklemeler yapılıyor. Ancak bu desteklemeler yaraya merhem olmuyor. Girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığı ülkemizde, bazı yörelerde çiftçilere bir yıl içinde verilen tarımsal desteklemelerde, çiftçinin traktörünün deposu bile dolmuyor? diye konuştu. (VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ