GÜNEY KIBRIS 240 MİLYON EUROLUK FRANSIZ FÜZESİ ALIYOR

GÜNEY KIBRIS 240 MİLYON EUROLUK FRANSIZ FÜZESİ ALIYOR

AFP haber ajansının askeri yetkililere dayandırdığı haberinde, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin 'Silah sistemlerinin iyileştirilmesi' adına böyle bir karara vardığı belirtildi

Akdeniz'de doğal gaz ve petrol arama faaliyetleri konusunda Türkiye ile anlaşmazlığa düşen Kıbrıs Rum Yönetiminin, hava ve kıyı savunma gücünü artırmak için  240 milyon euro değerinde füze satın alacağı duyuruldu

 Euronews internet sitesinde yer alan habere göre   Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri ile bölgede artan Türk Donanması hareketliliği sonrasında, geçtiğimiz aylarda füze kabiliyetini artırma kararı alan Rum yönetimi, Avrupalı silah üreticisi MBDA ile silah satış anlaşması imzaladığını duyurdu.

AFP haber ajansının askeri yetkililere dayandırdığı haberinde, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin 'Silah sistemlerinin iyileştirilmesi' adına böyle bir karara vardığı belirtildi. Ayrıca Kıbrıs’ın alacağı füzelerin Mistral ve Exocet tipi olduğu söylendi.

Öte yandan geçtiğimiz ay Türkiye'nin, enerji şirketleri Eni ve Total'in Kıbrıs'ın güneyindeki belirli bölgelere sondaj gemilerini göndermek üzere ayarlanmış teknik verilerini çalmış olabileceğini öne süren Rum Yönetiminin  füze alım kararının, Doğu Akdeniz’de tırmanan gerginliğin ardından gelmesi de dikkatlerden kaçmadı.

Doğu Akdeniz’deki Kriz

Türkiye'nin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Mutabakatı'na sert bir dille karşı çıkan Kıbrıs Rum Yönetimi, 2007 yılında ilan ettiği 13 parselde doğal gaz arama faaliyetlerini sürdürüyor. Buna karşılık olarak Türkiye, adanın kuzeyi ve doğusunda belirlediği bölgelerde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) arama ruhsatları verdi.

Rum yönetiminin arama faaliyetleri için izin verdiği şirketlerden biri olan ABD’li enerji devi ExxonMobil’in 2018 yılının sonunda Kıbrıs açıklarında dünyada son iki yılda bulunan en büyük üçüncü doğal gaz kaynağını ortaya çıkardıklarını duyurmasının ardından ise kriz tırmanmaya başladı.

Türkiye’nin 2018 yılında İtalyan enerji şirketi Eni’nin bir sondaj gemisinin faaliyetlerini engellemesi ise yine krizin önemli aşamalarından biri oldu.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ