Fransa'da Yüksek Enflasyona Karşı Genel Grev

Fransa

Fransa'da haftalardır süren rafineri grevlerinin ardından bir grup sendika, yükselen enflasyon karşısında "ücretlerin artması için" bir günlük iş bıraktı.

Grevden ulaştırma, enerji, eğitim ve kamu sektörü başta olmak üzere çok sayıda sektör etkileniyor.

Ancak rafineri grevi nedeniyle akaryakıt bulamayan Fransızlar, demiryolu grevinin de eklenmesiyle işlerine gidebilmek için zor anlar yaşıyor.

Anketler, Fransızlar'ın yüzde 71'inin rafineri, yüzde 49'unun ise genel greve karşı olduğunu gösteriyor.

Fransa'da sosyal iklim geriliyor. Ulusal Meclis'te 2023 Bütçesi'ni geçirmek için çoğunluk bulamayan hükümetin Kanun Hükmünde Kararname ile bütçeyi "oylama yapmadan" geçireceğini açıklamasının yarattığı siyasi gerginlik sürerken, ülkede rafineri grevleri ile sosyal gerilim de tırmandı.

Fransa'da örgütlü 8 sendika konfederasyonundan CGT, Force Ouvrière, FSU ve Solidaires, haftalardır süren rafineri grevlerini desteklemek, ücret artışı talep etmek ve rafinerilere el konulmasına karşı bir günlük meslekler arası genel grev çağrısında bulundu.

CGT, FO, Solidaires ve FSU, ülke genelinde 150 noktada yapılacak gösteri ve yürüyüşlerle desteklenecek bir günlük genel grevle, diğer meslek gruplarını rafineri grevine destek vermeye çağırdı. Greve rafineriler ve enerji devi EDF'in yanı sıra, ulaştırma şirketleri SNCF, RATP, okullar, kamu ve özel hastane çalışanları da destek verdi.


Ulaşımda aksamalar yaşanıyor

Demiryolları ve otobüs işletmeleri, şehirlerarası tren işletmeleri ve Fransa-İngiltere arasındaki Eurostar'da başlayan grevler nedeniyle sabah saatlerinden itibaren, şehir içi tren ve otobüs hatlarıyla şehirlerarası ulaşım ve seferleri aksadı.

Sabah saatlerinde çok sayıda sürücü akaryakıt grevi nedeniyle toplu taşıma araçlarıyla işlerine gitmeye çalışırken, özellikle başkent Paris ve banliyölerinde yaşayanlar tren ve metrolardaki grev nedeniyle zor anlar yaşadı.

Pandemi sonrası zam alan demiryolu firması SNCF çalışanları, Temmuz ayında yapılan yüzde 3,7 oranındaki artış, tren ve otobüs firması RATP çalışanları da yüzde 5,2'lik artışın yeterli olmadığını belirterek, ücretlerde yüzde 10'a varan artışlar talep ediyor.

Rafineri grevine devam

Enerji krizi sonrası artan fiyatlar sayesinde dev karlar elde eden Fransız enerji devi Total Energies ve Esso-ExxonMobil'e bağlı rafinerilerde çalışan işçiler, üç haftadır süren grev boyunca "2022'den geçerli olmak üzere yüzde 10 artış" talep etti.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler: Fransa' Yüksek Enflasyona Karşı Genel