FELSEFE BELGESELLERİ ?BİLGE TOPRAKLAR? MEDYASCOPE TV´DE YAYINDA

FELSEFE BELGESELLERİ ?BİLGE TOPRAKLAR? MEDYASCOPE TV´DE YAYINDA

Gazeteci Uğur Pişmanlık´ın senaryosunu yazdığı ?Assos´ta Felsefe? belgesel filmi Çanakkale´de çekildi. Belgesel, Antik Çağ´da filozof Aristoteles´in Assos´e gelişi ve burada felsefe yapmasının öyküsü anlatılırken, günümüzde Prof. Dr. Örsan K. Öymen´in önc

Türkiye´de ilk kez filozofları anlatan felsefe belgeselleri seri halinde ?Bilge Topraklar? adıyla Medyascope Tv´de gösterime girdi.

Dünyada felsefenin ortaya ilk çıktığı coğrafyalardan biri de antik Anadolu´dur. Anadolu, bağrında taşıdığı pek çok uygarlıkla düşünce tarihi, felsefe tarihi bağlamında eşsiz bir kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor.

?Bilge Topraklar? adlı felsefe belgeselleri de, işte bu coğrafyanın düşünsel zenginliğe bir kez daha dikkat çekiyor ve izleyiciyle paylaşıyor.

Yapımcı ve yönetmenliğini Umut Hacıfevzioğlu´nun yaptığı, senaryolarını Uğur Pişmanlık´ın yazdığı felsefe üzerine Türkiye´de ilk kez çekilen belgesel filmler, İZ tv, World Travel Cahanell gibi çeşitli kanallarda yayınlanıyordu.

Felsefe üzerine çekilmiş bu belgeseller "Bilge Topraklar" başlığı altında Medyascope Tv´de yayınlanmaya başladı. Serinin ilk filmi, "Kölelikten Filozofluğa Epiktetos"tan sonra şimdi "Assos´ta Felsefe" belgeseli gösterimde. Yakında ise, ?Antik Çağ´da Tarsus ve Felsefe" belgeseli yayında olacak.

Edinilen bilgiye göre her üç belgesel de Medyascope Tv´de çeşitli gün ve saatlerde dönüşümlü olarak gösterimde olacak.

Felsefe üzerine belgesel filmlerinin çekimlerinin öyküsü, Uğur Pişmanlık´ın yazdığı ?Antik Çağ´da Tarsuslu Filozoflar? kitabının 2010 yılında belgesele dönüştürülmesiyle başladı.

?Antik Çağ´da Tarsus ve Felsefe? adıyla çekilen belgeselin yönetmenliğini Umut Hacıfevzioğlu yaptı. Senaryosu Uğur Pişmanlık tarafından yazıldı. Belgesel, Tarsus´un tarihi mekânlarında çekildi ve stoa felsefesi ile Aratos, Khrisippos, Areios gibi düşünürler ele alındı.

Gazeteci Uğur Pişmanlık´ın senaryosunu yazdığı ?Assos´ta Felsefe? belgesel filmi Çanakkale´de çekildi. Belgesel, Antik Çağ´da filozof Aristoteles´in Assos´e gelişi ve burada felsefe yapmasının öyküsü anlatılırken, günümüzde Prof. Dr. Örsan K. Öymen´in öncülüğünde gerçekleştirilen ?Assos´ta Felsefe? etkinliklerine yer veriyor.

Yönetmeliğini Umut Hacıfevzioğlu´nun yaptığı, senaryosunu gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık´ın yazdığı, yapımcılığını Oruç Yurdaer ve Umut Hacıfevzioğlu´nun üstlendiği ?Kölelikten Filozofluğa: Epiktetos? belgesel filmin çekimleri ise Denizli´de gerçekleştirildi.

?Kölelikten Filozofluğa Epiktetos? belgeseli, M.S. 55 yılında Hierapolis´te (Denizli/Pamukkale) dünyaya gelen stoacı filozof Epiktetos´un yaşamı ve öğretisini Hierapolis´in tarihiyle birlikte anlatıyor. Belgeselde, Epiktetos´un görüşlerini kitaplaştıran öğrencisi Arrianus´u anılıyor.

Belgesellerde, yine çekilen konulara göre çeşitli üniversitelerden akademisyenler danışmanlık yaptı ve konuşmacı olarak katılarak görüş bildirdiler.

Her üç belgeselde de, önde gelen ve anılan kentlerin filozofları, oyuncularca canlandırıldı.

Ayrıca Umut Hacıfevzioğlu´nun çektiği, ?Osman Hamdi?, Uğur Pişmanlık´ın da Aratos dergisinde yazdığı makaleden yola çıkılarak çekilen ve danışmanlığını üstlendiği ?Çıplak Mahallesi? belgesel çalışmaları da bulunuyor.(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ