ERDOĞAN,"BU FELAKETİ KÜRESEL DAYANIŞMAYLA AŞARIZ"

ERDOĞAN,

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi, güvenlik ve istikrarımıza yönelik tehditleri bertaraf ederek güçlendirebiliriz”dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 14. Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Teşkilatı güçlü bir bütçe olmadan etkin kılmamızın, ne yazık ki mümkün olmadığını da akılda bulundurmalıyız. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi güvenlik ve istikrarımıza yönelik tehditleri bertaraf ederek güçlendirebiliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 14. Liderler Zirvesi’ne Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden canlı bağlantıyla katılarak, konuşma gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 14’üncü Zirvesi’nin katılımcı ülkeler ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi.
Türkiye’nin bu toplantıyla birlikte Zirve Dönem Başkanlığı’nı, Pakistan İslam Cumhuriyeti’nden devraldığını, 1,5 yıldır yürüttüğü Bakanlar Konseyi Dönem Başkanlığı’nı da Türkmenistan’a devrettiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov’a başarı dileklerini, Pakistan Başbakanı İmran Han’a da katkı ve çalışmaları için şükranlarını sundu.
“KOVİD-19 FELAKETİNE KARŞI MÜCADELEYİ ANCAK GÜÇLÜ DAYANIŞMA, BÖLGESEL VE ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİYLE KAZANABİLİRİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel krize dönüşen KOVİD-19 salgınının hayatın her alanının etkileyen bir tehdit hâline geldiğini ifade ederek, 2,5 milyonu aşkın insanın canına mâl olan bu felaketin, sağlık alanında olduğu kadar ekonomi ve ticaret üzerinde de büyük tahribata yol açtığına dikkati çekti.
Zirve toplantısını bu nedenle “KOVİD-19 Sonrası Dönemde Bölgesel Ekonomik İşbirliği” temasıyla düzenlemeyi uygun gördüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu küresel felakete karşı mücadeleyi ancak güçlü dayanışma, bölgesel ve uluslararası iş birliğiyle kazanabiliriz. Teşkilatımızdan da bu amaçla istifade etmeliyiz. Alınan zaruri kısıtlayıcı tedbirlerin şeffaf, orantılı ve geçici niteliği şüphesiz ortak ticaretimiz açısından isabetlidir” dedi.
Türkiye’nin dönem başkanlığı süresince, açıkladıkları öncelikler doğrultusunda, Teşkilatı güçlendirmeye ve bölgesel iş birliklerini daha ileriye götürmeye odaklandıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çalışmalarımızı küresel salgının meydan okumalarına rağmen kararlılıkla sürdürdük. Türkiye olarak, bu zorlu süreçte elimizdeki imkânları vatandaşlarımızla beraber tüm insanlığın da hizmetine sunduk. ‘Dost kara günde belli olur’ inancıyla 157 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi yardım ve destek sağladık. Yerli ve millî aşı geliştirme çalışmalarımızda da büyük mesafe kaydettik” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üye ülkeler arasındaki ticari faaliyetlerin artırılması için büyük potansiyele sahip olunduğuna dikkati çekerek, ancak Teşkilatın kuruluşundan bu yana arzu edilen ekonomik iş birliği seviyesine ulaşılamadığının da bir gerçek olduğunu söyledi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ