ELİF DOĞAN TÜRKMEN DEPREMZEDELERİ GÜNDEME TAŞIDI

ELİF DOĞAN TÜRKMEN DEPREMZEDELERİ GÜNDEME TAŞIDI

?1998´DE DEPREMİN VURDUĞU ADANA´YA 19 YIL SONRA HÜKÜMET VURUYOR?

CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen, Başbakan Binali Yıldıım´ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Adana´lı depremzedelere yapılan devlet yardımlarının 19 yıl sonra Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla gönderilen ödeme belgeleri ile neden geri istenildiğini sordu.


?DEVLET VATANDAŞINA NE ZAMAN YARDIM YAPACAK??


27 Haziran 1998 tarihinde Adana Ceyhan´da meydana gelen depremin zararlarını karşılamak amacıyla Adana´lı birçok hayırseverin yardımda bulunduğunu ve yine aynı amaçla 4481 sayılı kanunla ek gelir ve kurumlar vergisi, ek emlak vergisi, ek motorlu taşıtlar vergisi, özel iletişim vergisi ve özel işlem vergisinin yürürlüğe girdiğini kaydeden Elif Doğan TÜRKMEN, diğer vergiler gibi 31 Aralık 2003 tarihinde sona ermesi gereken ?Özel İletişim Vergisi?nin ise halen alınmaya devam ettiğini ve devlet bütçesine çok önemli bir kaynak sağladığını belirtti.

?TOPLANAN YARDIM VE VERGİLERİN NE KADARI DEPREM HASARLARINI ONARMAYA HARCANDI??


Bütün bu kaynaklara rağmen Adanalı depremzedelerden, evlerinin yapımı için yapılan devlet yardımlarının 19 yıldan sonra Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla gönderilen bir ödeme belgesi ile geri istenilmesine tepki gösteren Elif Doğan Türkmen, Başbakan´dan şu sorularına yanıt istedi:
1) 1998 Adana depremi sonrası, depremin yaralarını sarmak için, hayırsever vatandaşlarımızca ne kadar yardım toplanmıştır?
2) 1999 yılından bu yana, deprem vergileri adı altında tahsil edilen vergilerin yıllar bazında toplam tutarı ne kadardır? 1999 yılından bu yana tahsil edilen Özel İletişim Vergi´sinin yıllar bazında toplam tutarı ne kadardır?
3) Bu paraların ne kadarı deprem hasarlarını onarmaya harcanmıştır?
4) Adana depreminde konutları zarar gören vatandaşa devlet tarafından toplam ne kadar yardım yapılmıştır?
5) Depremzedelerden yapılan bu parasal yardımları geri istemek için neden 19 sene beklenmiştir?
6) Doğal afet sonucu evleri zarar gören vatandaşa ödenen yardımlar neden geri istenilmektedir? Devlet, doğal afet olan deprem sonrası evsiz kalan vatandaşa yardım yapmayacak da ne zaman yapacak?(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ