Ekvador’un eski Devlet Başkanı Correa’ya 8 yıl hapis cezası

Ekvador’un eski Devlet Başkanı Correa’ya 8 yıl hapis cezası

Ekvador eski Devlet Başkanı Rafael Correa'nın davası sonuçlandı. Ülkede yüksek bir halk desteğine sahip olmayı sürdüren Correa 8 yıl hapis cezası aldı.

Ekvador’un eski Devlet Başkanı Rafael Correa ve Correa’nın Başkan Yardımcısı Jorge Glas rüşvet suçlamasıyla 8 yıl hapse mahkum edildi. 

Ulusal Adalet Divanı'nda görülen (NJC ) ve Correa ile Glas’ın 2012-2016 yılları arasında gerçekleşen rüşvet organizasyonunun parçası olduğu iddia edilen davada, Başsavcı Diana Salazar “rüşvetlerin Correa’nın partisi Alianza Pais’in faaliyetlerinin finanse edilmesi için kullanıldığını” savunmuştu.

Eski Devlet Başkanı Rafael Correa ise suçlamaları reddederken, davayı “Ekvador seçkinlerinin uzun zamandır yürüttüğü siyasi baskının bir parçası” olarak yorumladı.

Ayrıca Pazartesi günü bir grup gazeteci tarafından Salı günü davada okunacak metinlerin ifşa edilmesinin ardından Correa, twitter üzerinden “Hepsi önceden planlanmış bir gösteriydi, dünkü sızıntıdan sonra 'örgütsel hakimiyet' suçlamasını 'görev ihlali' suçlamasıyla değiştirdiler. Ve sızıntı sebebiyle öfkeli oldukları için ağırlaştırıcı nedenler eklediler” açıklamasında bulundu.

Bu cezayla birlikte, bir süredir ailesiyle birlikte Brüksel’de yaşayan ve Ekvador’da hala yüksek bir halk desteğine sahip olan Rafael Correa 25 yıl boyunca siyasi haklarından mahrum kalacak.

2007-2017 yılları arasında Ekvador Devlet Başkanlığı görevini üstlenen Correa, yaptığı kamulaştırmalar ve Küba ile olan yakın ilişkisiyle biliniyor. Kendisinden sonra iktidara gelen ve yine Correa’nın partisi Alianza Pais’den aday olan Lenin Moreno, sağcılarla ve bankerlerle yaptığı işbirliği sebebiyle Rafael Correa tarafından “hain” ve “kuzu görünümlü kurt” olarak nitelendirilmişti.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ