Domateste fiyat artışı sürüyor

Domateste fiyat artışı sürüyor

Soğan ve patatesten sonra şimdi de domateste yüksek fiyat riski ortaya çıktı. Komşu ülkelerden yüklü miktarlarda domates ithal eden Irak´ın İran´daki domatesi bitirip alım için yönünü Türkiye´ye çevirdiği haberleri domates fiyatlarını yükseltmeye başladı.

Antalya´nın Kumluca ilçesinde domatesin üretim fiyatı bir gün içerisinde 4.5 TL´den 5.3 TL´ye yükseldi. 

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, bu dönemde düşmesi beklenen sebze fiyatlarının daha da yükselmesini şaşkınlık içerisinde izlediklerini söyledi.

Tavşan, üreticilerin malını direkt satışa sunduğu ve Türkiye´de sebze ve meyve fiyatlarının belirlenmesinde kilit rol oynayan Kumluca Merkez Toptancı Hali´nde, ısınan havalara rağmen fiyat düşüşü değil fiyat artışı görüldüğüne dikkat çekti.

Özellikle domates fiyatlarının son bir gün içerisinde yüzde 32´lere varan oranlarda arttığına işaret eden Tavşan, bu durumun üretimde beklenen artışın bir türlü gerçekleşememesiyle Irak´tan gelebilecek talepten kaynaklandığını belirtti.

Üreticilerin 12 Mart´ta Kumluca Toptancı Hali´nde kilosunu 2 lira 80 kuruştan satışa sunduğu domatesin fiyatı, 13 Mart´ta 4 lira 70 kuruşa kadar yükseldi.

Oval ve Enjoy domatesin kilosu 4.5 liradan 5.3 liraya, Elika domates 3 lira 60 kuruştan 4 lira 20 kuruşa ve Salkito domatesin fiyatı da 5 liradan 5.5 liraya çıktı.

Tavşan, tarladan çıkan sebzenin şehre bir dizi maliyetle ulaştırılabildiğini belirterek, "Kumluca´da üretici sebzeyi 8 liradan satmışsa Ankara´da manav tezgahına düştüğünde en az 13 lira olur. Üstelik manav para kazanamaz. Onun da kârını ekleyip satması gerekiyor" dedi. (Öİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ