“DERİN UĞULTU” İZLEYİCİ İLE BULUŞUYOR

“DERİN UĞULTU” İZLEYİCİ İLE BULUŞUYOR

“Derin Uğultu” belgeseli, 74. Türkiye Jeoloji Kurultayı’nda izleyici ile buluşuyor. 54 dakikalık belgesel, ana teması “Doğa kaynaklı afetler” olan kurultayda ilk kez gösterilecek

Başta deprem olmak üzere Türkiye’de yaşanan doğal afetlerin ve konunun uzmanları ile yapılan röportajların yer aldığı Derin Uğultu belgeselinin ilk gösterimi, bu yıl 74’üncüsü düzenlenecek olan Türkiye Jeoloji Kurultayı’nda yapılacak. “Doğa Kaynaklı Afetler” ana temalı kurultayın 3'üncü gününde izleyici ile buluşacak olan belgesel, 13 Nisan Çarşamba günü, saat 11:50’de Sadrettin Alpan Salonu’nda gösterilecek.
 
Afet ülkesi olan Türkiye’nin yaşadığı felaketlerden ve her felaket sonrası yaşanan bilgi kirliliğinden yola çıkarak hazırlanan “Derin Uğultu” belgeselinin yönetmeni Ozan Turgut, “Ülkemizdeki her felaketin ardından hep birlikte yanlış bilgilendirmelere maruz kalıyor ve yoğun bir bilgi kirliliğinin ortasında bırakılıyoruz. Topluma hiç faydası olmayanları konuşuyor, esas konuşulması gereken konuları konuşmuyoruz. Fayın ne kadar derinde olduğunun, depremin ne kadar şiddetli olduğunun ya da ne zaman olacağının değil, neden bu kadar çürük binalarda oturduğumuzun, küçücük depremlerde bile neden bu kadar zarar gördüğümüzün konuşulması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.  

BU BİR YÜZLEŞME HİKAYESİ
Düzenlenen 74’üncü kurultayın, doğal afetlerin önlenmesi ve bilgi kirliliğinin engellenmesi açısından çok önemli olduğuna değinen Turgut, “Alanında uzman, ülkemizin önde gelen bilim insanlarının yer aldığı ve afetlerden en az hasarla çıkmak için alınacak önlemleri anlattığı bu belgesel bir ‘ah vah belgeseli’ değil. Daha çok, jeoloji mühendisinden psikoloğuna, sosyoloğundan inşaat mühendisine, ekonomistlere, iletişim bilimcilere kadar tüm paydaşların bir araya gelip, yapılması gerekenleri anlattığı bir belgesel. Bu aslında herkesin kendi perspektifinden afetleri tartıştığı bir yüzleşme hikayesi. Sorunumuz zaten belli, biz bu belgeselde çözümü konuştuk” dedi.

DERİN BİR UĞULTU
Yönetmen Turgut, belgeselin adının “Derin Uğultu” olmasının sebebini şu şekilde anlattı:
“Derin Uğultu, deprem sırasında yer kabuğunun çıkardığı gürültü olarak algılanıyor ancak aslında ben toplumdaki bu bilgi kirliliğinin yarattığı uğultuyu düşünerek bu ismi verdim. Çünkü bu derin uğultu, bize büyük zarar veriyor. Gerçeği duymamızı, görmemizi engelliyor. Aralarında doğru bilgiler elbette var ama biz, bize sunulan bilgi kirliliği içerisinde doğru bilgileri seçmekte zorlanabiliyoruz. Uzun zamandır yapmayı çok istediğim bu belgeselin çekimleri; İstanbul, Ankara, İzmir, Van ve Kocaeli’de gerçekleştirildi. JMO Genel Başkanı Hüseyin Alan, İstanbul Şube Başkanı Selahattin Sami Teymurtaş ve Doç. Dr. Murat Yılmaz, başından beri bu projeye çok inandılar ve katkılarını koydular.”(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ