DEPREMZEDE ÇOCUKLARIMIZA PSİKOLOJİK DESTEĞİN SAĞLANMASIBÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

DEPREMZEDE ÇOCUKLARIMIZA PSİKOLOJİK DESTEĞİN SAĞLANMASIBÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Bu sıkıntılaryaşamın ta kendisi olsa da; afetler, yakınını kaybetme, yer değiştirme gibi kaçınılmaz olan olaylar,çocuklarda yetişkinlere göre çok daha fazla etki bırakıyor.

İnsanlar yaşamı boyunca az ya da çok çeşitli şekillerde stres ve travma yaşıyor. Bu sıkıntılaryaşamın ta kendisi olsa da; afetler, yakınını kaybetme, yer değiştirme gibi kaçınılmaz olan olaylar,çocuklarda yetişkinlere göre çok daha fazla etki bırakıyor. 

Ülkemizde yaşanan deprem felaketinde de en çok çocukların etkilendiğini belirten Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Şahnur Şener, çocukların travmayı atlatabilmeleri için yapılması gerekenleri anlattı. 

Çocukların yaş aralıklarına ve maruz kaldıkların travmanın şiddetine göre, travmayı kavrama ve anlamlandırma derecelerinin değiştiğini belirten Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Şahnur Şener, “6 Şubat’ta yaşadığımız depremin şiddeti, gece herkes uykudayken meydanagelmesive neden olduğu kayıpların büyüklüğüçocukların kavrayabilecekleri sınırları aşıyor. Bir anda evini,yakınını,geleceğini kaybeden çocuklar kendilerini bir başka deyişle yaşama bağlandığı bağlar kopmuş ve ortada kalmış gibi hissedebiliyor. Şaşkın ve şokta olan çocuklar, daha sonrasında kimleri kaybettiğine göre yas sürecine giriyor” diye konuştu.

DEPREMZEDE ÇOCUKLARA GÜVENDE OLDUKLARINI HİSSETTİRMEK GEREKİYOR

Prof. Dr. Şahnur Şenerçocuklardaki travmayı azaltmak için“Öncelikle çocuğu emniyete almak, bedensel zedelenmeleri gidermek, beslenmesini düzenlemek, aynı anda da yaşına, kayıp türü ve şiddetine göre psikolojik destek sağlamak gerekiyor.Psikolojik destekte de öncelikle çocuğun şaşkınlık ve farkındalık seviyesini tespit ederek, güvende olduğuna ve yalnız bırakılmayacağına dair teminatvermek gerekiyor. Mümkünse şartlara göre yaşayan en yakını ile birlikteliğininsağlanması da büyük önem arz ediyor.Bundan sonraki aşamada ise çocuğun yaşadıklarını anlatmasına imkan sağlamak gerekiyor. Çocukların resim yaparak veyaoyun içinde, tek yada ailesi ile yaşadıklarını ifade etmesi sağlanabilir. Ayrıca çocuğun yakınlarına da nasıl yaklaşacaklarına ve nasıl bir tutum sergileyeceklerine dair önerilerde bulunmak önem taşıyor. Böyle zamanlarda uyku, yeme, tuvalet gibi kazanılan alışkanlıklarda bozulma olabiliyor. Bu gibi durumlarda çocuklar uzmanlar tarafından kontrol edilerek, müdahale gerekiyorsa yapılmalı, yakını yada bakımını üstlenen kişiye nasıl müdahale edileceği ile ilgili bilgilendirme yapılmalı” dedi.

ÇOCUKLARIN TRAVMAYI ATLATABİLMELERİ İÇİN OKULA BAŞLAMASI GEREKİYOR

Fiziki sağlığı müsait olan okul çağındaki çocukların travmayı atlatabilmeleri için en kısa zamanda okul yaşantılarına dönmeleri gerektiğinin altını çizenÇocuk Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Şahnur Şener, “Çocuklar ve özellikle ergenlerin, yaşıtları ve arkadaşları ile birlikte olmaları, yaşadıklarını paylaşmaları en iyi tedavi şekli olarak biliniyor.Sadece travmayı yaşayan değil, ekranlarda gören, duyan çocuk ve ergenler de kısmi olarak etkileniyor. Bu bağlamda bu travmayı deneyimleyen arkadaşlarıile yaptıklarıpaylaşım ve etkileşimher iki taraf için de en etkili bir terapi yöntemi olarak kabul ediliyor.Çocukların okula dönmesi, yaşamının normalleşmesine katkı sağlamasının yanısıra gelecek umudunun onarılmasına da yardımcı oluyor. Bunun çok büyük bir travma olduğunun ve iyileşme sürecinin zaman alacağının unutulmaması gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ