CHP´li Adıgüzel: "Sandık güvenliğinde vatandaşa sorumluluk düşüyor"

CHP´li Adıgüzel:

CHP´nin Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, usulsüz seçmen kayıtlarıyla ilgili yaptıkları itirazları değerlendirdi. "Taşıma suyla değirmen dönmeyecek. Atı çalanlar Üsküdar´ı geçemeyecekler" diyen Adıgüzel,

CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Üsküdar´da 7 bin 42, Çatalca´da 4 bin 4, İzmir Foça´da 4 bin 2, Malatya Yazıhan´da bin 700, Sivas Gemerek´te bin 215, Ankara Etimesgut´ta bin 585 ve Eskişehir Sivrihisar´da bin 158 yığma seçmene (seçim için bir yerden bir başka yere kaydırılan seçmen) itiraz ettiklerini belirtti.

Seçmenlere dönük yaptıkları itirazların bazı yerlerde mahkemelerce bazı yerlerde de seçim kurullarınca reddedildiğini belirten Adıgüzel, yerel seçimlerin genel seçimlerden farklı olduğunu vurguladı.

Adıgüzel, Adil Seçim Platformu´nun faaliyetine devam ettiğini ve diğer siyasi partilerle birlikte seçimin güvenli geçmesi için çalışma yürüteceklerini söyledi. Adıgüzel´in açıklamaları şöyle:

´İÇİŞLERİ BAKANI´NIN YALAN SÖYLEDİĞİ ORTAYA ÇIKTI´

- Seçim güvenliğini üç aşamaya ayırmak gerekiyor. Biz çalışmaya 4 Ocak´ta seçmen listelerini alarak başladık. Daha öncesinde de çalışmalarımız sürüyordu ve geçmişteki çalışmalarımızı değerlendirerek devam ediyoruz. Derinlemesine analizler yapmaya başladık ve bugün YSK´nın yaptığı birçok düzenleme ve geri adım Cumhuriyet Halk Partisi´nin başvuruları üzerinden oldu. Yaşları büyük olan seçmenlerle orada sistemli bir açığı gösterdik örneğin. Derinlemesine yaptığımız analizlerle Türkiye´de kaç tane Suriyelinin oy kullanacağını gösterdik oradaki seçmenlere ve İçişleri Bakanı´nın yalan söylediği ortaya çıktı. Revize edilmek zorunda kaldı. 10 Ocak itibariyle taşınmalar bitti, şimdi son listelere bakıyoruz ve derinlemesine analizlerimiz sürüyor. O sayılardaki değişiklikleri de değerlendireceğiz.

´SEÇİMİN ASIL SORUNU YIĞMA SEÇMENLER´

- İncelemelerde yığma seçmenleri gördük. Bu seçimin asıl sorunu yığma seçmenler. Yani bir yerden bir yere kaydırılan seçmenler. Türkiye´de baktığınız zaman kendi seçmen sayısından çok göç almış ilçeler var. Buralarda analiz yaptık ve itirazlarımızı ilettik. Artvin´de 500, İstanbul Üsküdar´da 7 bin 42 seçmene itiraz edildi. Bunların bir kısmı kabul gördü. Biz itirazlarımızı sürdürüyoruz. Bu sonuçta yerel seçim, herkes kendi bölgesinin yönetimi için oy kullanıyor. Kendi yaşayacağı bölgenin kaderini belirliyor. Bunun dışarıdan müdahaleye açık olmaması gerekiyor. Sinop´ta 1 oyla belediye başkanı belirlenmişti ve Yalova´da hatırlarsanız 8 oyla seçim iptal edildi, 250 oyla başkan belirlendi. Bunun için bu kaydırmalar ve seçmen listelerinin özensiz hazırlanması bazı sorunlara yol açıyor. Bunlara özellikle vurgu yapıyoruz. İlk aşamada çalışmalarımızı büyük bir tempoyla 973 ilçede sürdürüyoruz. İntranet alt yapımız, 973 ilçe başkanımızın ulaşabildiği bir sistemimiz var. Orada listeler, analizler anında paylaşılıyor.

´OBJEKTİF DAVRANMAYAN SEÇİM KURULU TEMSİLCİLERİ REDDEDİYOR´

- Yığma seçmenlerle ilgili itirazlar yerelde yapılıyor ve biz sistemde görüyoruz. İstanbul´da on binlerce seçmene itiraz ettik. Üsküdar´da 7 bin 42, Çatalca´da 4 bin 4, İzmir Foça´da 4 bin 2, Malatya Yazıhan´da bin 700, Sivas Gemerek´te bin 215, Ankara Etimesgut´ta bin 585, Eskişehir Sivrihisar´da bin 158? Böyle sayılardan bahsediyoruz. Bazı itirazlarımız kabul görmüyor. Objektif davranmayan seçim kurulu temsilcileri bunları reddediyorlar.

? Örneğin bazı yerlerde hakimler tespit yaptırmıyor ve ret kararı veriyorlar. Bir belediye başkanı yardımcısının veya meclis üyesinin evinde 40-50 kişi yaşıyor gözüküyor. İstanbul´da bir apartman dairesinde 40-50 kişinin yaşaması akla mantığa uygun bir iş değil. Ama yaşayabileceklerini söylüyorlar. Minareyi çalan kılıfına uydurmuş oluyor. Ama taşıma suyla da değirmen dönmeyecek. Atı çalanlar Üsküdar´ı geçemeyecekler. Seçmen taşıyarak, iki bin oradan bin oradan kaydırarak hallolmayacak durumlar var Türkiye´de. Ekonomik kriz var. Bir bunalım var. Buna çözüm üretip oy toplaması gereken iktidar, ayak oyunlarına başvuruyor. Burada kaybetme korkusu olan AKP´nin yönetimindeki ilçeleri görüyoruz genellikle.

´ASIL GÖREV YSK´NIN´

 

- Listeleri özensiz hazırlıyorlar. 165 tane seçmen listesi gönderdik, "158 tanesi doğrudur" diyor. Sonra "mükerrer seçmen hayali seçmen yok" diyor. Ayrıca biz başka listeler de gönderdik. Çift isimli seçmenler var bütün bilgileri tutan. Bunların da bir kısmını kapattılar sistemde. Kendisi zaten itiraf ediyor 158´i doğru derken. Biz bunun milyonlarca olduğunu iddia etmiyoruz. Biz bu hayalet seçmen, yığma seçmenleri takip etmekle yükümlüyüz. Ama asıl görev YSK´nın. YSK seçmen listelerini derinlemesine analiz etmeli. Bu analizlerini bizle paylaşmalı, hataları düzeltmeli. Onlar bize temiz bir şekilde listeleri gönderseler, görevlerini yapıyor olsalar bunları hiç konuşmuyor olurduk. Ama o 165´lik listeyi CHP BİTEM gönderdi. Biz istiyoruz ki bu seçimi şeffaf bir hale getirelim. Kontroller yapılsın, bu sorunlar yaşanmasın. YSK´nın görevi sadece İçişleri Bakanlığı´ndan listeyi alıp partilere göndermek değil onu değerlendirmektir de.(Öİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ