?CHP ÜST YÖNETİMİNİN AKP´NİN DOKUNULMAZLIKLAR TEKLİFİNE DESTEK VERMESİ YANLIŞ?

?CHP ÜST YÖNETİMİNİN AKP´NİN DOKUNULMAZLIKLAR TEKLİFİNE DESTEK VERMESİ YANLIŞ?

22. Dönem CHP Adana Milletvekili Ziya Yergök, ?Cumhuriyet Halk Partisinin,AKP´nin Anayasa değişikliği ile Mecliste bekleyen dokunulmazlık dosyalarını Anayasa ve İç Tüzük´teki süreçlerini atlayarak doğrudan yargıya intikal ettirmesine destek vermesi a

Önümüzdeki günlerde TBMM´nde görüşülmesi beklenen AKP´nin ?dokunulmazlıkların kaldırılması? teklifi Cumhuriyet Halk Partisi saflarında da tartışmalara neden oluyor. Genel Başkan Kılıçdaroğlu´nun ?AKP´nin teklifini destekleyeceğiz,? çıkışı CHP içerisindeki tereddütleri daha da artırdı. Hatta yükselen itiraz sesleri arasında, hem AKP´nin teklifini Anayasa´ya aykırı bulup hem de "destek vereceğiz","evet" diyeceğiz yaklaşımının  büyük bir çelişki oluşturmakta olduğu ve bu durumun ,hukuk devletini ve hukukun üstünlüğünü savunan CHP değerleri ile örtüşmemekte olduğu eleştirileri öne çıktı.

Bu arada Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş´un tekliflerinin meclisten geçmesine emin olarak baktıklarını ortaya koyan duruş içerisinde konuşarak   son dönemde dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda kararlı adımlar attıklarını belirtip şöyle konuşması teklifin ardındaki niyetlere bir işaret oluşturdu:

?Biz her zaman söyledik. Anayasa değişikliği ile birlikte dokunulmazlıkları kaldıralım kararı mahkemeler versin. Şimdi ister istemez iki muhalefet partisi de bizim istediğimiz noktaya geldi. İnşallah kıvırmazlar. Kıvırırlarsa da kendileri bilirler. Biz AK Parti grubu olarak 316 milletvekili ile orada olacağız ve anayasa değişikliği ile dokunulmazlıkların kaldırılması için oy kullanacağız,? 

Görünürde AKP bir yandan anayasaya aykırı olduğu apaçık ortada olan teklifi HDP´li milletvekillerinin dokunulur hale getirilmesine   yönelik bir çıkış olarak kullanırken, geçici madde çerçevesinde yapılan kimi düzenlemeler  bunun da ötesinde  muhalif her parlamentere karşı bir baskı unsuru yaratma projesi olarak da ortaya çıkmakta.

 

Konu ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz 22. Dönem CHP Adana Milletvekili hukukçu Ziya Yergök, ?CHP üst yönetiminin AKP´nin dokunulmazlıklar konusundaki teklifine destek vermesini yanlış bulduğunu söyleyerek, ?AKP´nin demokrasi darbesinin onun anayasa darbesine destek verilerek önlenemeyeceği?kaygısını dile getirdi.

Ziya Yergök konu ile ilgili olarak Yeni Adana´ya şu görüşlerini aktardı:

?Önce,CHP Grup Başkan Vekilinin"AKP´nin dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliğine "evet"diyeceğiz açıklamasını, ardından Sayın Genel Başkan´ın CNNTürk´deki programda Dokunulmazlık konusunda "AKP´nin teklifini destekleyeceğiz" açıklamasını çok yanlış bulduğumu belirtmek isterim.Doğrusu,Anayasanın 83.maddesinin yeniden düzenlenmesi ve kürsü dokunulmazlığı dışındaki dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki CHP´nin ilk teklifinde ısrar edilmesi idi.Hem AKP´nin teklifini Anayasa´ya aykırı bulup hem de "destek vereceğiz","evet" diyeceğiz yaklaşımı büyük bir çelişki oluşturmakta,hukuk devletini ve hukukun üstünlüğünü savunan CHP değerleri ile örtüşmemektedir

?Dokunulmazlık dosyaları bu şekilde,AKP´nin etkisindeki,bağımsızlığını yitirmiş yargıya intikal eder, bu yargı da hakkında çeşitli fezlekeler bulunan CHP Genel Başkanını ve kimi CHP´li milletvekillerini tutuklarsa biz de böylece ?bedel ödeyerek´ AKP´nin gerçek yüzünü ortaya koymuş oluruz,vatandaş da AKP´nin ülkeyi nasıl faşizme götürdüğünü görür? diye düşünülüyorsa bu da doğru değildir.Böyle bir yaklaşım AKP´yi hiç tanımamaktır. AKP, "Sayın Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarının tutuklanması CHP´ye mi yarar yoksa AKP´ye mi yarar" diye 40  anket yaptırmadan asla bu adımı atmaz. Bunun CHP´ye puan kazandıracağı ve AKP´ye puan kaybettireceği sonucuna ulaşırlarsa bu yola asla gitmezler.

Benim tahminim CHP´nin de desteğiyle AKP´nin Anayasa ve İç tüzüğe aykırı bu teklifi Meclisten geçerse, bunun sonucunda bir kısım HDP´li milletvekili tutuklanacak, AKP´de bunu kullanarak MHP tabanını tamamen kendine çekme hesabına girecektir.Bütün planının da bu olduğunu düşünüyorum.Ancak,bu arada  ülkenin demokrasisi, Hukuk Devleti ve iç barışı büyük yara alacaktır. Bunun CHP´ye yansıması da olumsuz olacak; CHP, sol ve demokrat kamuoyunda ağır eleştirilere ve suçlamalara maruz kalacaktır. Bunun bir başka sonucu da,partimizin Kürt kökenli yurttaşları ile gönül bağları tamamen kopacak, kürt kökenli seçmenleri bir daha kazanması artık mümkün olmayacaktır.

Anayasa değişikliğiyle böylesine toptancı bir tutuma gitmeden de mevcut Anayasanın ve İç tüzüğün ilgili hükümleri işletilmek suretiyle dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinin işletilmesine engel yoktur.Bunun için iktidar partisinin Komisyonlarda ve Meclis Genel Kurulu´nda zaten yeterli çoğunluğu vardır,muhalefetin desteğine de ihtiyacı yoktur. Ancak,amaç üzüm yemek değil bağcı dövmek olunca ´Anayasya aykırı anayasa değişikliği yolu´ tercih ediliyor. Bu da "Anayasa darbesi" olmuyor mu? Anayasa darbesine destek verilerek "Demokrasi darbesi" önlenebilir mi? Bu büyük bir çelişki değil midir?

Cumhuriyet Halk Partisinin,AKP´nin Anayasa değişikliği ile Mecliste bekleyen dokunulmazlık dosyalarını Anayasa ve İç Tüzük´teki süreçlerini atlayarak doğrudan yargıya intikal ettirmesine destek vermesi affedilmez bir hata olarak tarihe geçecektir. Bu hususları dikkate alarak CHP yetkili kurullarının durumu demokrasi,hukuk ve ülke barışı çerçevesinde yeniden değerlendirmesi gerekir diye düşünüyorum. Bu yapılmazsa Anayasa oylamalarında, Partiler Grup Kararı alamayacaklarından,  CHP Milletvekilleri oylarını demokrasi,hukuk ve barış için kullanmalı ve AKP teklifine "HAYIR"demelidir.?

AKP´NİN DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI TEKLİFİNDE NELER VAR?

Karma Komisyon süreci izlenmeden fezlekeleri olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının  kaldırılmasını ve doğrudan yargıya gönderilmesini öngören AKP Teklifinin Anayasa´ya aykırı olduğu savları tartışmaları gündeme getirdi.

AKP´nin 316 miiletvekilini imzası ile TBMM Başkanlığına sunduğu  hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifi Anayasa´ya geçici bir madde eklenmesini öngörüyor.

İki maddeden oluşan teklif, düzenlemenin yayımı tarihinde, yürürlüğe girmesini ve halkoylamasına sunulması halinde oylanmasını da içeriyor.

AKP´nin teklifinde öne çıkan ve tartışmalara neden olan kimi hususlar şöyle:

İPTAL YOLU KAPALI

Teklifin gerekçesinde, bu yolla dokunulmazlığı kaldırılan milletvekillerinin, ?iptal? isteminde bulunmasının mümkün olmadığı belirtildi. Gerekçede, bu kez dokunulmazlıkların Anayasa ve İçtüzük´te öngörülen bir yolla kaldırılmadığı, Anayasa´ya eklenen geçici bir maddeyle, mevcut usul ve hükümlerin dışında bir yolla kaldırıldığı, bu nedenle de Anayasa´da 85. maddede düzenlenen iptal istemi hakkının kullanılamayacağı vurgulandı

DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI SADECE SÖZ KONUSU DOSYA İLE SINIRLI OLACAK 

AKP´nin Meclis´e sunduğu teklifte; CHP´ye sunulan ve son metin olduğu açıklanan metne göre bir fark olduğu da ortaya çıkı. Buna göre, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı ve Karma Komisyon´da hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılacak. Ancak metne yeni eklenen ifadeyle bu milletvekilleri hakkında sadece ?bu dosyalar bakımından? dokunulmazlığın kaldırılacağı yolunda hüküm getirilerek, mahkemelerin önlerine gelen dosya dışında yargılama yapması, farklı yorumlara meydan vermeyecek şekilde engellenmiş oldu. Teklife göre, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde fezlekeler mahkemelere gönderilecek ve sadece bu dosyalarda milletvekillerinin yargılamasına imkân tanınacak.

MİLLETVEKİLİ MECLİS KARARI OLMADAN TUTUKLANABİLECEK

Teklifle mevcut fezlekelerde uygulanmayacak Anayasa´nın 83. maddesinin 2. fıkrasının birinci cümlesi şöyle: ?Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis´in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.?

Bu durumda dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri Meclis kararı olmadan sorgulanabilecek ve tutuklanabilecek.

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ