ÇAVUŞOĞLU: ?ABD MÜTTEFİKLERİNİ DEĞİL TERÖR ÖRGÜTÜNÜ TERCİH EDİYORSA TAVRIMIZ FARKLI OLUR?

ÇAVUŞOĞLU: ?ABD MÜTTEFİKLERİNİ DEĞİL TERÖR ÖRGÜTÜNÜ TERCİH EDİYORSA TAVRIMIZ FARKLI OLUR?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kanada´nın Vancouver kentinde yaptığı açıklamada, Suriye´nin kuzeyinde YPG ile sınır gücü oluşturulacağını açıklayan ABD´ye tepki gösterdi ve yarın ABD´li mevkidaşı Rex Tillerson´la bu konuyu görüşeceklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Kore yarımadası güvenlik ve istikrarı konulu dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere geldiği Vancouver´da basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

ABD´nin Suriye´nin kuzeyinde Türkiye´nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG´nin ana omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri´yle (DSG) 30 bin kişilik sınır koruma gücü kurma girişimine, Çavuşoğlu sert tepki gösterdi.

TRUMP´IN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump´ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a "YPG´ye artık silah verilmeyeceğini" defaatle söylediğini hatırlatan Çavuşoğlu, bu açıklamanın ardından ABD´nin farklı organlarından farklı açıklamaların geldiğini kaydetti.

´MÜTTEFİKLER Mİ, TERÖR ÖRGÜTLERİ Mİ?´

Yarın ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile bu konuyu görüşeceğini açıklayan Çavuşoğlu, "ABD´nin tarafını belli etmesi lazım, müttefiklerini mi yoksa terör örgütlerini mi tercih ediyor? ABD´nin artık net bir karar verip tavır koyması lazım. ABD bir terör örgütünü tercih ediyorsa bizim de tavrımız ona göre farklı olur" dedi.

´ABD KOALİSYON ADINA AÇIKLAMA YAPAMAZ´

Koalisyon adına yapılan açıklamaya tepki gösteren Çavuşoğlu, "Her şeyden önce ABD Koalisyon adına açıklama yapamaz, çünkü biz de Koalisyon´un içindeyiz. Böyle bir adım atılamaz, bölgede kaos olur" ifadelerini kullandı.

´ARKASINDA KİM OLURSA OLSUN TEDBİRİMİZİ ALIRIZ´

DSG ile Irak ve Türkiye sınırına koruma gücü kurulması kararına ilişkin Çavuşoğlu, "Terör örgütüne karşı biz kendi tedbirlerimizi alırız, arkasında kim olursa olsun; ABD veya başka ülke olmuş, bizi ilgilendirmez. PKK ile nasıl mücadele ettiysek YPG ile de ederiz. Afrin´de, Fırat´ın doğusunda, her yerde ederiz. Bu bizim için var oluş meselesi. Bizim düşmanımız olan bir terör örgütüyle işbirliği yapan, ona destek veren ülkelere bizim güvenmemiz söz konusu olamaz" dedi.

SURİYE´Yİ BÖLMEK Mİ İSTİYORLAR, TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ MÜ?

ABD´nin Suriye politikasına ilişkin Çavuşoğlu, "Şu konuda ABD´nin de Batı´nın da dürüst olması gerekiyor: Suriye´yi bölmek mi istiyor, Suriye´nin toprak bütünlüğünü mü istiyor? Çünkü her zaman bize söylenen Suriye´nin toprak ve sınır bütünlüğüydü. Ama bize verilen sözler de tutulmadı" dedi. (Haber Merkezi)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ