Biden'dan İran'ın yaptırımları kaldırın çağrısına ret

Biden

ABD Başkanı Biden, İran'la nükleer müzakerelere başlamak için yaptırımları kaldırıp kaldırmayacakları sorusuna 'hayır' yanıtını verdi.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in İran'ın nükleer anlaşmadaki taahhütlere yeniden uymaya başlamasının tek koşulunun ABD'nin yaptırımları kaldırması olduğu şeklindeki açıklamasına ABD Başkanı Joe Biden'dan yanıt geldi.

CBS kanalından Norah O'Donnell'ın sorularını yanıtlayan Biden "ABD İran'ın müzakere masasına yeniden dönmesi için önce yaptırımları kaldıracak mı?" sorusuna "Hayır" yanıtını verdi. 

Biden, muhabirin "Önce uranyum zenginleştirmeyi durdurmaları gerekiyor" şeklindeki sözlerini ise başını sallayarak onayladı.

Hamaney,"Koşulları taahhütlere uymayan ABD ve 3 Avrupa ülkesi belirleyemez."

Hamaney sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "Nükleer anlaşmada koşulları belirleyecek olan taraf İran'dır, çünkü anlaşmanın tüm taahhütlerine uymuştur. Koşulları taahhütlere uymayan ABD ve 3 Avrupa ülkesi belirleyemez. Eğer İran'ın masaya dönmesini istiyorlarsa, ABD tüm yaptırımları kaldırmalı. Bu uygun bir şekilde yapılır ve biz de bunu doğrularsak taahhütleri uygulamaya tekrar başlarız." demişti.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ