ARTIK KÜÇÜK İŞLETMELER  DE İŞYERİ HEKİMİ BULUNDURMAK ZORUNDA

ARTIK KÜÇÜK İŞLETMELER  DE İŞYERİ HEKİMİ BULUNDURMAK ZORUNDA

Yasaya göre bir kişi çalıştırsa bile  yükümlülüğü yerine getirmeyen iş yerlerinde, görevlendirilmeyen her iş sağlığı ve güvenliği profesyoneli için 11 bin 735 TL idari para cezası söz konusu olacak.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan son düzenlemeye göre; 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren kafeler, terziler, hukuk büroları, muhasebe büroları, eczaneler, berberler, manavlar, lokantalar, kapıcı bulunduran apartmanlar gibi 50’den az çalışanı olan tüm iş yerlerinde de iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirmek zorunlu hale geldi. Yükümlülüklere uymayan iş yerleri ise para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yapılan son düzenlemeyle 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle artık küçük işletmeler de iş yeri hekimi bulundurmak zorunda.

2012 yılında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre tüm işverenler iş sağlığı ve güvenliği önlemleri kapsamında iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmekle yükümlüydü.

Küçük işletmelerin mali açıdan zor durumda kalmaması, gerekse yeterli sayıda iş sağlığı ve güvenliği personelinin bulunmaması nedeniyle ‘az tehlikeli' sınıfta yer alan ve 50'den az çalışanı bulunan iş yerleri için bu yükümlülük üç kez ertelenmişti. Fakat söz konusu yükümlülük 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle artık yürürlüğe girdi.

Sessiz sedasız yürürlüğe giren yasaya göre yükümlülüğü yerine getirmeyen iş yerlerinde, görevlendirilmeyen her iş sağlığı ve güvenliği profesyoneli için 11 bin 735 TL idari para cezası söz konusu olacak.

AĞIR PARA CEZALARI GÜNDEMDE

1 Temmuz 2020 itibariyle kafeler, terziler, hukuk büroları, muhasebe büroları, eczaneler, berberler, manavlar, lokantalar, kapıcı bulunduran apartmanlar gibi 50'den az çalışanı bulunan tüm iş yerlerinde, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekiminin görevlendirilmesi veya bunlar eliyle sunulan iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sağlanması zorunlu hale geldi.

Aksi halde idari para cezaları ile karşı karşıya kalmaları kaçınılmaz bir son olacaktır. Söz konusu yükümlülüğü yerine getirmeyen işyerlerinde, görevlendirilmeyen her iş sağlığı ve güvenliği profesyoneli için 11 bin 735 TL idari para cezası söz konusu olacak. Üstelik aykırılığın devam ettiği her ay için bu idari para cezası uygulanmaya devam edecek. Örneğin, temmuz ve ağustos aylarında anılan hizmetleri sağlamayan işverenler bu iki ay için toplamda 46 bin 940 TL idari para cezası ödemekle yükümlü olacak.

Yasaya  göre 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren tehlike sınıfı ayırt etmeksizin tüm işyerlerinde iş yeri hekimi ve iş sağlığı uzmanı bulundurmak zorunludur. Kanun kapsamında 50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecekler.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ