Arap Baharı'nın 10 yılında 10 ülkenin hikâyesi

Arap Baharı

Ekmek, özgürlük ve onur kavgasından geriye ne kaldı?: Gazeteci-Yazar Fehim Taştekin,"slogandaki üç hedeften geriye kalan kâbus ve hayalkırıklığı" kaldığını ifade etti.

Gazeteci-Yazar Fehim Taştekin, BBC News Tükçe Sitesinde yayınlanan yazısında, "Süreç mücadelenin nasıl verilemeyeceğine dair kitaplar dolusu dersler bıraktı ama slogandaki üç hedeften geriye kalan kâbus ve hayalkırıklığı" ifadelerini kullandı.
Taaştekin şunları kaydetti:
"Ruhsatsız sebze sattığı için polisle tartışıp kendini yakan 26 yaşındaki Tunuslu Muhammed Buazizi, ölümü ile Arap Baharı'nın simgesi haline geldi.
Tunus'ta 17 Aralık'ta kendini yakan Muhammed Buazizi'nin bedeninden ateş alan 'Arap Baharı' kavurucu 10 yaz ve dondurucu 10 kıştan geçti.
Süreç mücadelenin nasıl verilemeyeceğine dair kitaplar dolusu dersler bıraktı ama slogandaki üç hedeften geriye kalan kâbus ve hayalkırıklığı.
Büyük Orta Doğu demokrasi hayallerine kavuşamazken, 10 yıl içinde milyonlarca insanın evsiz bırakıldığı, gazetecilerin daha çok hapsedildiği, işsizliğin kronikleştiği, yoksulluğun arttığı, gösterilerde öne çıkmalarına karşın kadının statüsünün gerilediği bir tablo oluştu.
İsyan korku duvarlarını yıktı ama alternatifsizlik ya da öne çıkan alternatifin eskiyi aratan icraatları yüzünden statüko bütün despotik formlarıyla geri döndü.

Korkuyu yıkan cesaret statükoya mazeretler sunan yeni korkular üretti. Göstergeler iç karartıcı. Bütün bu tablo içinde Tunus'ta iktidarın kansız el değiştirmesi sayesinde göreceli bir başarı hikâyesi teselli olarak bir kenarda duruyor."

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler: Baharı' yılında ülkenin hikâyesi