AOSB´de "Afet Farkındalık Eğitimi"

AOSB´de

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, sanayiciler ve çalışanlarına yönelik, ?Afet Farkındalık Eğitimi? düzenledi. Eğitimde; afet oluşmadan, afet sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler tüm ayrıntılarıyla anlatıldı.

AOSB Seyhan Toplantı Salonu´nda düzenlenen eğitim; AFAD Eğitim Şube Müdürü Cihan Yüzer´in ayrıntılı sunumu, Arama Kurtarma Teknikeri Ali Elkan ve İbrahim Kayıralı  ´nın katkıları ile oldukça verimli geçti.

AFAD Eğitim Şube Müdürü Cihan Yüzer, zaman zaman afette yapılması gerekenleri uygulamalı olarak anlattığı sunumunda, afetlere karşı alınacak en etkili yöntemin, eğitim olduğunu söyledi.

Yüzer, ?Yerleşim, üretim, alt yapı, ulaşım, haberleşme gibi, genel hayatın akışını bozacak ölçüde aniden veya belirli bir süreç içerisinde meydana gelen tabiat olayları? olarak tanımlanan  doğal afet gerçeği ile yaşanmayı herkesi öğrenmesi gerektiğini vurguladı.

MARMARA DEPREMİ ÖRNEĞİ

Yüzyılın en yıkıcı depremi olarak kayıtlara geçen Marmara Depreminde yaşananlardan örnekler veren Yüzer, afetin ne zaman geleceğinin bilinemediğini ancak, her an afet olacakmış gibi hazırlıklı olmak gerektiğini vurgulayan Yüzer, şunları kaydetti:

?Tehlike ve risk kavramlarının farkında olarak yaşamak çok önemlidir. Tehlike; bir afetin ya da felaketin gerçekleşmesi durumudur. Risk; bu tehlikenin gerçekleşme olasılığıdır. Japonlar Afetle mücadelede en iyi milletlettir. Çünkü bu kavramları hayatı yaşarken kabul etmişlerdir. Okula gelirken, işe giderken, uyurken, gezerken sürekli bu kavramı göz önünde bulundurup kendilerini güvene almışlardır.?

Cihan Yüzer, afet çantası hazırlamanın önemine dikkati çekerek, bu çantada neler bulunması gerektiğini anlattı.

Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin?pekmez, meyve suyu, vb.) ile önemli kişisel belgelerin afet çantasında mutlaka bulunması gerektiğini belirten Cihan Yüzer, giyecek, ilk yardım malzemeleri ve suyun da unutulmamasını istedi.

BALKONLARI İÇERİ ALMAYIN

Bazı afetlerin insanların bilinçsizce yaptıkları uygulamadan da kaynaklanabildiğinin altını çizen Cihan Yüzer, şöyle devam etti:

 ?Komşunuz binaya çivi bile çakıyorsa gidin kibarca uyarın. Çünkü binaların yıkılmasının en önemli sebeplerinden birisi kolonlara verilen tahribattır. Ruhsatsız yapılar ya da 2 katlı ruhsata 3 kat yapılması yıkım nedenlerindendir. Bir de çokça rastladığımız binaların içinde yapılan değişimler, oda büyütme oda ayırma balkonu içeri alma gibi durumlar binaların mühendislik hesaplarına zarar verir ve afette yıkım riskini arttırır.

Unutmayın; balkonları dışarı çıkık olan evlerde ilk yıkılan yerler balkonlardır. Bu yüzden içeri alıp orada uzun vakit geçirmek riski katlar. Evlerimizi Afete uygun dizayn etmek çok önemlidir. Üst raflara ağır eşyalar konmamalı kilitli dolaplar tercih edilmeli evdeki vitrin tablo dolap vs gibi eşyalar sabitlenmelidir. Yataklar cam kenarında olmamalı.

Evde aile içerisinde bir afet planı yapmak çok önemlidir.  Evdeki herkes doğalgaz vanası nerden açılır kapanır su ve elektirik nerden açılıp kapanır bu bilinmeli ve afet ananında tahliye sırasında bunlara dikkat edilmelidir. Unutmayın ; "Depremler önlenemez, ancak depremlerin afetlere dönüşmesi önlenebilir."

Eğitimin sonunda, katılımcılara sertifikaları verildi.(Öİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ