AKP
SİYASET 22.05.2022 11:36:00 679 0

AKP'Lİ KURTULMUŞTAN YUNANİSTAN DEĞERLENDİRMESİ

AKP'li Kurtulmuş, “Yunanistan'da, Dedeağaç'ta ya da Adalar'daki silahlanmanın Türkiye-NATO ve Türkiye-Yunanistan arasındaki ortak menfaatlere hizmet etmediği çok açıktır"dedi.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, CNN Türk'te yayımlanan "Hafta Sonu" programında Hakan Çelik'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ABD'ye yaptığı ziyaret ve Kongre'de ayakta alkışlanmasına ilişkin değerlendirmesi sorulan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Senato'da kimin kimi kaç dakika alkışlayacağına karar verecek biz değiliz. Hayırlı olsun madem ayağa kalktılar, alkışladılar buna söyleyecek bir şey yok. Ama dış politika, reel şartlar ve imkanlar çerçevesinde konuşulur. Bizim Yunanistan'a sürekli tavsiyemiz şudur: Yıllardır Türkiye'yle Yunanistan arasında sorunlar var mı? Var. Ege meselesi, Kıbrıs meselesi, vesaire diğer konular... Ama bu sorunlarda araya üçüncü ülkeleri koyarak değil, doğrudan doğruya biz temasımızı sürdürürsek ve sorunlarımızı müzakereyle karşılıklı rızayla çözebilecek bir performansı ortaya koyabilirsek, Türkiye'yle Yunanistan arasındaki sorunlar çözülemez değildir."

Kurtulmuş, tarihsel olarak Türk-Yunan ilişkilerine bakıldığında, o ilişkilerin gerilimlerinin ortaya çıktığı dönemlerin Yunanistan'ın bazı ülkeler tarafından "şımartıldığı" dönemler olduğunu kaydederek, "Amerikan kamuoyunda, hele hele bu son dönemde Türkiye NATO'ya Finlandiya ve İsveç'in girmesine karşılık bir rezerv koyacağını ortaya koyup ilan edince, belki onun da vermiş olduğu bir psikolojiyle Türkiye'ye karşı belki bir tavır olarak Yunanistan Başbakanı'nın bu kadar alkışlandığını düşünüyoruz." diye konuştu.

"Stratejik önemi giderek artan bir Türkiye söz konusu"

Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin büyük gerilimleri içinde barındırdığını aktaran Kurtulmuş, "Rusya Finlandiya'ya doğal gazı kestiğini ortaya koydu. Rus doğal gazı kesildiği zaman Avrupa ne yapacaktır? Batı'nın bir de böyle bir sorunu var. Bu çerçevede böyle bir dönemde, böyle bir bölgede stratejik önemi giderek artan bir Türkiye söz konusudur. Ben hiçbir ülkenin bunu Amerika Birleşik Devletleri'ni de dahil ederek söylüyorum, Avrupa Birliği ülkelerini de dahil ederek söylüyorum, hiç kimse Türkiye'yi böyle değerinden daha az değerlendirme lüksüne sahip değildir. Türkiye bölgenin en önemli strateji ülkesidir. Büyük bir güç sahibidir. Bunu da göstermiştir." dedi.

Rusya-Ukrayna krizi sırasında Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi'nden ortaya çıkan haklarını kullanarak savaşın Karadeniz'e yayılmasını önleyen bir ülke olduğunu, böylesine büyük bir gücü olan ülkeyi kimsenin göz ardı edemeyeceğini vurgulayan Kurtulmuş, "Ama özellikle ben Amerikan Senatosu'ndaki alkışlama durumunun ya da böyle çok hararetli karşılama töreninin, biraz da NATO'daki tavrımıza cevap olarak geliştiğini düşünüyorum. Siyasetin pratik uygulamasına etkisi olacak hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur." ifadelerini kullandı.

"Türkiye etrafında yapılan bu tahkimatın çok da iyi niyetli olmadığının farkında"

Numan Kurtulmuş, ABD'nin Yunanistan'la yaptığı üs anlaşmaları ve özellikle Dedeağaç'a yönelik yaptığı yığınağın Türkiye'yi hedef alıp almadığı sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bu kadar üsler, silahlandırılan Yunan adaları. Allah aşkına bunun gerekçesi nedir? NATO'nun hangi güvenlik gerekçelerini karşılayacaktır? Yani buradaki üsler Rusya'ya karşı mı kullanılacaktır? Bunların hepsi açık bir şekilde ortada. Türkiye etrafında yapılan bu tahkimatın çok da iyi niyetli olmadığının farkındadır. Bu anlamda Türkiye'ye gözdağı ya da Türkiye'yi bir şekilde kuşatmak, fiili olarak Türkiye'yi dışarıdan baskı altına almak için oluşturulmuş hususlardır. Eğer NATO üyesiysek, NATO'da yıllardır süren bir ittifakımız söz konusu ise eğer ortak çıkarlardan bahsediyorsak Yunanistan'da, Dedeağaç'ta ya da Adalar'daki silahlanmanın Türkiye-NATO ve Türkiye-Yunanistan arasındaki ortak menfaatlere, çıkarlara hizmet etmediği çok açıktır. Dolayısıyla bunun perde arkasında nelerin olabileceğini biz de görüyoruz. Bu doğru bir yaklaşım değildir. NATO'nun güvenlik meselesini karşılayacağı söylenen bir husus da değildir. Ne işi var yani burnumuzun dibinde bu üslerin, Allah aşkına kimi koruyacak? Kimi kimden koruyacak? Ya da kime karşı bir saldırının hazırlığıdır bunlar? Bunları çok net şekilde görmemiz lazım."

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı