AK Partili Ünal: İlk kez sessiz sedasız ön kampanya yaptık

AK Partili Ünal: İlk kez sessiz sedasız ön kampanya yaptık

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, partisinin yerel seçim kampanyası stratejisini anlattı. Ünal, "Ön kampanyamız; ?Tevazu, samimiyet, gayret ile önce millet, önce memleket´ti. Böylece asıl kampanyaya hazırlandık" dedi.

AK Parti geçen hafta 31 Mart yerel seçimleri için 11 maddelik manifestosunu açıkladı ve kampanyasını resmen başlattı.

 "Geçmişte psikolojiyi belirler, o psikolojiye göre bir kampanya tasarlardık. O psikoloji, o gündem, o atmosfer, sandığa kadar devam eder, değişmezdi. Ama 2014´ten sonraki seçimlerde bir şey oldu. Dijital dönüşümün sonucunda, sosyal ağların, sosyal medyanın etkin hale gelmesiyle; seçimin gündemi, psikolojisi hızlı aralıklarla değişmeye başladı" diyen Ünal, şöyle devam etti:

? 16 Nisan Referandumu´nda seçimin psikolojisinin günlük değiştiğini gördük. 24 Haziran seçimlerinde de şunu fark ettik: 51 milyon sosyal medya kullanıcısı, günlük ortalama 3 saat sosyal ağlarda kalıyor. Bunlar seçimin gündemini günlük değiştiriyor. Cumhurbaşkanımız 24 Haziran seçimlerinde, ?Milletimiz tamam derse biz de tamam deriz´ dedi. Bir anda ?tamam´ diye bir hashtag açtılar, bir anda psikoloji başka bir yere evrilmeye başladı. Biz de anında ?devam´ hashtag´iyle çıktık. Dijital platformlardaki anlık duygu değişimlerini, fiziki ortama yansımayacak şekilde, kaynağında yönetecek günlük planlamalar yapıyoruz.

´OBAMA DA KAMPANYASINDA SOSYAL MEDYAYI ÇOK ETKİLİ KULLANDI´

Ünal, kullanıcı refleksleri, bot ve fake hesapların sosyal ağları güdülediğini belirtti. "Oradaki manipülasyon bazen öyle bir hale geliyor ki. İlk etkilerini, Arap Baharı´nda, 2012´de Obama´nın kampanyasında gördük. Mesela Obama kampanyasında sosyal medyayı çok etkili kullandı. Seçmen davranışına etki eden, psikolojinin belirlendiği mecralar haline gelmeye başladı" diyen Ünal, "Neden sizce?" sorusunu da şöyle yanıtladı:

- Akışkan, interaktif, anlık olduğu için. İnsanların tekil cep telefonlarından, mobil cihazlardan günde 3-4 saat gibi bir süre sosyal ağlarda kalıyor. Eskiden psikolojiyi televizyonlar, gazeteler belirliyordu. Ama şimdi artık akışkan sosyal ağlar belirliyor. Artık algı orada oluşmaya başladı. İnsanlar twitter´a giriyorlar, hashtag´lere, trend topic olanlara bakıyorlar. İlgi duyuyorlarsa yorum yazıyorlar. Bizim ?Klasik kampanyalar dönemi kapanmıştır, dijital kampanyalar dönemi başlamıştır´ dememizin sebebi bu. Artık 2 coğrafya var; fiziki coğrafya ve internet coğrafyası. Eğer fiziki gerçeklikteki varlığınızı, doğru şekilde internet coğrafyasında da yönetemiyorsanız iletişiminiz eksik kalıyor. Gerçeklikte yürüttüğünüz bütün siyasal faaliyetlerinizi, aynı şekilde dijital platformda dengelemeniz gerekiyor.

´KAMPANYAYI BİRDEN BAŞLATMADIK´

Ünal, devamında özetle şunları kaydetti:

? Aslında biz sessiz sedasız ilk kez bir ön kampanya yaptık. Ön kampanyamız; ?Tevazu, samimiyet, gayret ile önce millet, önce memleket´ti. Böylece asıl kampanyaya hazırlandık. Kampanyayı birden başlatmadık. ?Önce Millet, Önce Memleket´i, ?Memleket İşi, Gönül İşi´ne dönüştürdük. 2009 kampanyamız ?İşimiz Hizmet, Gücümüz millet´. 2014, ?Daima Hizmet, Daima Millet´, 2019 kampanyasının başlangıcı ?Önce Millet, Önce Memleket´. Sürdürebilirlik ve devamlılığa bakar mısınız? İletişimde bu önemlidir. 18 Şubat´tan itibaren de artık bunu daha da yerelleştiriyoruz: ?Belediye İşi, Gönül İşi´ne dönüştürüyoruz.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ