AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!
YAŞAM 25.08.2023 10:55:00 1655 0

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

AİLE İÇİ ZORLUKLARI UZMAN YARDIMIYLA AŞIN

Bireylerin sosyal yaşamlarında kurdukları ilişkiler ruhsal ve duygusal doyumları açısından çok önemlidir. Özellikle ebeveyn, eş ve çocuklar ile kurulan yakın ilişkilerde bu rol daha belirgin bir yer alır. Bu yakın ilişkilerden birisi olan evlilik ilişkisi, zaman zaman zorluklar ve sıkıntılarla dolu olabilir. Farklı bireylerin bir araya gelmesiyle oluşan aile dinamikleri, beklenmedik sorunların ve anlaşmazlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak, bu tür zorlukların üstesinden gelmek ve aile içi ilişkileri düzeltmek mümkündür. İşte tam da bu noktada, aile terapisi ve klinik psikologlar devreye giriyor.

Uzman Klinik Psikolog Şervan Kaplan, aile terapisini aile üyelerinin karşılaştığı zorlukları çözmek ve iletişim becerilerini geliştirmek için bir uzmanın rehberliğinde yapılan bir terapi türü olarak tanımlıyor. Kaplan, ailede yaşanan sorunların kökenlerini anlamak, duygusal bağları güçlendirmek ve aile içi iletişimi düzeltmek amacıyla kullanılan aile terapisinin önemini altını çiziyor. Aile terapisinde uzmanlar, aile üyelerinin her birinin görüşlerini dinleyerek, endişelerini anlar ve çözüm odaklı yaklaşımlar sunarlar. Bireylerin etkileşiminde rol oynayan sorunları açığa çıkararak aynı zamanda aile bireylerine de bu sorunlarla ilgili farkındalık kazandırır.

Uzman Klinik Psikologların Önemi

Kaplan, klinik psikologlar hakkında da önemli açıklamalar yaparak, "Bireyler, sıkıntılı ve zor olan döngülerinden kurtulabilmek için duygusal ve davranışsal bir değişime ihtiyaç duymaktadırlar. Bu süreçte, aile terapisinde uzmanlar, aile üyelerinin birbirlerine yardım edebilmeleri için yapıcı yollar bulmasına yardım ederler. Her bir üyenin sıkıntısı aile sistemi içinde değerlendirilir. Uzmanlar, aile üyelerinin duygusal dinamiklerini anlamak, iletişim sorunlarını tanımlamak ve çatışma çözme stratejileri geliştirmek konusunda kritik bir role sahiptirler. Ayrıca, aile üyelerinin duygusal ihtiyaçlarını ve düşünce kalıplarını anlayarak, daha sağlıklı bir aile dinamiği oluşturmalarına rehberlik ederler. Benim gibi uzman klinik psikologlar, aile içi sorunların kaynağını bulma, aile üyeleri arasında güven oluşturma ve olumlu değişiklikleri teşvik etme konularında profesyonel bir yaklaşım sunarlar. Problemlerle baş etme becerilerinin edinilmesi ile birlikte, sadece o anda yaşanan durumlara çözüm üretilmesi değil, sonrasında da yaşanabilecek bazı zor durumlarla baş edilebilesi sağlanabilmektedir. Bu noktada aile terapisinin etkinliğinde uzman klinik psikologların rolü büyük bir önem taşır. Aile terapisi sürecinde uzmanların yönlendirmesi, ailenin daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesine ve yaşanan zorlukların üstesinden gelinmesine yardımcı" olduğunu söylüyor.

Çok Yönlü Çözüm Sunmada Uzman Desteği

Ailede yaşanan sıkıntıların üstesinden gelmek için aile terapisinin çok yönlü bir çözüm sunduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Şervan Kaplan, aile terapisi ile beraber aile içi anlaşmazlıkların yanı sıra evlilik problemleri, ebeveynlik zorlukları, iletişim eksiklikleri, bağımlılık sorunları ve duygusal travmalar gibi konuların da çözüme kavuşabileceğini ifade ediyor. Kaplan, aile üyelerine sağlıklı iletişim teknikleri, çatışma çözme yöntemleri ve duygusal bağları güçlendirecek stratejiler sunarak, ailenin daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesine yardımcı oluyor.

Aile terapisi, aile üyelerinin birbirlerini daha iyi anlamalarına ve duygusal olarak desteklemelerine yardımcı olurken, aynı zamanda aile içi dinamikleri anlamalarına ve olumlu değişiklikler yapmalarına olanak tanır. Terapiye katılan bireyler, kendileri ve diğer aile üyeleri hakkında daha fazla şey öğrenmektedirler. Bu terapi sayesinde, çözülmemiş sorunların ortaya çıkması ve aile üyelerinin birbirleriyle daha sağlıklı ilişkiler kurması mümkün hale gelir.

Aile Terapisinden Kimler Yararlanabilir?

Çift ilişkileri
Evlilik problemleri
Boşanma
Çocuk, ergen ve yetişkin ruh sağlığı
Çocuk ve ergenlerde davranış bozukluğu ve okul problemleri
Yeme bozuklukları
Alkol ve madde kullanımı
Duygusal istismar, ihmal ve şiddet
Aile yaşamında değişiklikler (iş değişikliği, taşınma vb.)
Anksiyete ve depresyonu da içeren duygusal bozukluklar
Ebeveynlik becerileri
Üvey bireyi bulunan aileler destek.
Evlat edinme, üvey ebeveyn/çocuk ilişkileri
Kendine zarar verici davranış
Travma sonrası çocuklara, gençlere ve yetişkinlere destek
Göç eden ailelere destek
İş stresi
Ekonomik problemler

Sağlıklı Bir Gelecek İçin

Uzman Klinik Psikolog Şervan Kaplan sonuç olarak, aile içi sıkıntıların ve anlaşmazlıkların ailenin temel yapısını sarsabileceğini, aile terapisi gibi uzman destekli yaklaşımlarla bu zorlukların üstesinden gelmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Aile içi sıkıntıların çözülmemesi durumunda, bu durumun aile dinamiklerine olumsuz etki edebileceğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Şervan Kaplan, aile terapisi gibi uzman destekli yaklaşımların bu zorlukların üstesinden gelmede etkili olduğunu vurguluyor. Aile üyelerine sağlıklı iletişim ve çözüm odaklı yaklaşımlar kazandırmanın, ailenin daha mutlu ve sağlıklı bir gelecek inşa etmesine yardımcı olduğunu belirten Kaplan, aile terapisine olan ihtiyacın gün geçtikçe arttığının altını çiziyor.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı