Tarih: 22.05.2020 11:57

Adana Milletvekili Peköz’den mevsimlik soğan işçileri için soru önergesi

Facebook Twitter Linked-in

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, mevsimlik tarım işçilerinin Urfa’dan soğan hasadı yapmak için Adana’nın Yüreğir ilçesine geldiğini belirterek, “Mevsimlik Tarım İşcileri Koordinasyon Kurulu oluşturulmasına rağmen çadır yerleşim alanları salgına uygun hale getirilmemiş ve hijyenin sağlanması için gerekli önlemler alınmamıştır” dedi.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oltay’ın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Peköz, “Mevsimlik tarım işçileri Urfa’dan soğan hasadı yapmak için Adana’nın Yüreğir ilçesine gelmiştir. Basında yer alan haberlere göre tarım işçileri salgın önlemleri kapsamında seyahat kısıtlaması sebebiyle hasada geç başlamış, salgın önlemleri için iki kat fazla otobüs tutmak zorunda kalmıştır. Bunlara ek olarak da Mevsimlik işçiler için salgın sürecinde valiliklerin kontrolünde Mevsimlik Tarım İşcileri Koordinasyon Kurulu oluşturulmasına rağmen çadır yerleşim alanları salgına uygun hale getirilmemiş ve hijyenin sağlanması için gerekli önlemler alınmamıştır” dedi.

 

Peköz şunları sordu:

  1. Yüreğir’de soğan hasadı yapan mevsimlik tarım işçilerinin barınma ve çalışma koşulları hakkında çıkan haberler doğru mudur?
  2. Salgın önlemleri kapsamında hasada geç başlayan ve seyahat için daha fazla masraf yapmak zorunda kalan mevsimlik tarım işçileri için bir destek programınız olacak mıdır?
  3. Mevsimlik tarım işçisi olarak aileleriyle seyahat etmek zorunda kalan çocukların eğitim hayatlarının aksamaması için bir planlamanız var mıdır?
  4. Mevsimlik tarım işçilerinin çalıştıkları illerdeki sosyal ve ekonomik yardımlardan faydalanabilmesi için bir düzenleme yapılacak mıdır?
  5. Mevsimlik tarım işçiliği yapanların genellikle kalabalık bir şekilde çadırlarda kaldığı bilinmektedir. Sosyal mesafe kuralları gereği, çadırlara alternatif barınma alanları sağlamak veya çadır sayısını artırmak gibi planlamalar yapılmakta mıdır? Bu gibi planları kimin icra etmesi, masrafları kimin karşılaması beklenmektedir?
  6. Bir çadır yerleşkesinde Kovid-19 vakası çıkması durumunda alınacak tedbirler nelerdir? Böyle bir durumda tüm çalışanlara karantina uygulanırsa, bu kişilere ödemelerin devam etmesi için bir tedbir alınmış mıdır?
  7. İşçiler ve aileleri arasında bulaşı riskini azaltmak amacıyla ateş ölçümü dışında düzenli tarama tedbiri almayı, örneğin bu kişilerin tümüne test yapmayı planlıyor musunuz?
  8. İşçilerin ve ailelerinin yaşam ve çalışma alanlarında yeterli kişisel koruma malzemelerine ulaşmasında sorun yaşanmaması için alınan tedbirler nelerdir? Bu malzemelere işçiler nasıl ve nereden ulaşmaktadır?
  9. Yeterli sayıda seyyar tuvaletin kurulması, yeterli su, sabun ve benzeri hijyen malzemesinin tedariki nasıl, kim tarafından sağlanacaktır? Masrafları kimin karşılaması beklenmektedir?
  10. İşçilerin çalışma alanlarına güvenli ulaşımı için nasıl tedbirler alınmıştır?
  11. Aileleriyle birlikte göç eden çocukların çalıştırılmasının önlenmesi amacıyla ailelere ekonomik destek sağlamayı düşünüyor musunuz?

(VŞ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —