ADANA BAROSU’NDAN ERMENEKLİ MADEN İŞÇİLERİNİN GÖZALTINA ALINMALARINA TEPKİ

ADANA BAROSU’NDAN ERMENEKLİ MADEN İŞÇİLERİNİN GÖZALTINA ALINMALARINA TEPKİ

Adana Barosu'ndan yapılan açıklamada, “Ermenek maden işçilerinin toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı, seyahat özgürlüğü kolluk veya idare tarafından keyfi uygulamalarla engellenemez” denildi.

“İDARE VE KOLLUK GÜÇLERİ SUÇ İŞLEMİŞTİR; MADENCİLER DERHAL SERBEST BIRAKILMALI”

Adana Barosu, kıdem tazminatları ve ödenmeyen maaşları için 87 gündür mücadele veren Karaman Ermenekli maden işçilerinin Ankara’ya yürümelerine engel olunmasına, kolluk güçlerince plastik mermi, biber gazı, cop kullanılarak darp edilmelerine sonrasında hukuk dışı uygulamalarla gözaltına alınmalarına tepki gösterdi.

Yaşanan vahim olaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada;

“Kıdem tazminatları ve ödenmeyen maaşları için uzun süredir mücadele veren Karaman Ermenekli maden işçilerine kolluk güçleri tarafından uygulanan hukuk dışı müdahale sonucunda; Maden işçileri, sendika uzmanları, işçilerin aileleri ve Ermenek halkı bu engelleme esnasında darp edilmiş, plastik merminin kullanıldığı vahim olayda sendika başkanı, sendika üyeleri ve uzmanının da içinde olduğu 30 kişi de gözaltına alınmıştır.

Neredeyse her eylem ve etkinliğin fiilen yasaklandığı, engellendiği bu dönemde haklarını kullanmaktan başka gayeleri olmayan maden işçilerinin yasa gereği güvenliğini sağlamak yerine bu haklarını kullanmak isteyenlere şiddet uygulanması kabul edilemez.

Anayasa’nın 34. maddesi, herkesin, önceden izin almadan, şiddet içermeyen ve barışçıl amaçlarla yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme, seyahat etme hakkına sahip olduğunu düzenlemiştir.

Kolluk kuvveti Güneyyurt sokaklarındaki yurttaşlara valinin sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini söyleyerek görevini kötüye kullanmış, seyahat hürriyetini, kişi özgürlüğü ve güvenliğini hiçe sayarak suç işlemiştir.

Kötü muamele yasağına aykırı bir biçimde orantısız güç uygulanması sonucu; işçilerin çeşitli yerlerinden darp edildiğini fotoğraflardan görmek mümkündür.

Plastik mermi, cop, gaz, tekme, tokat gibi şiddeti reform söylemleri örtemez.

Demokratik, hukuk devleti olmanın en temel koşullarından birisi de ifade özgürlüğünün ve toplanma ve gösteri yürüyüşü yapabilme hakkının kullanılabilmesidir.

Bu hakkın kullanımının bizzat kolluk güçleri tarafından sert müdahale ve gözaltı işlemi yapılarak engellenmesi, dünya halklar ailesi içerisinde onurlu bir yer edinmeye çalışan ülkemize yakışmamaktadır.

Ermenek maden işçilerinin toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı, seyahat özgürlüğü kolluk veya idare tarafından keyfi uygulamalarla engellenemez.

Hukuka aykırı bu uygulamaların son bulmasını, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.” İfadelerine yer verildi.

AV. VELİ KÜÇÜK;“YARGI REFORMU SÖYLEMLERİ SAMİMİYETTEN UZAK”

Adana Barosu’nun düzenlediği “Avukatlık Disiplin Hukuku” konulu online konferans yapıldı.

Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Başkanı Av. Uğur Uzer, Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Üyesi Av. Mustafa Çinkılıç, Adana Barosu Disiplin Kurulu Başkanı Av. Mehmet Müftüoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Konferans, Baro’nun YouTube kanalının yanı sıra resmi facebook ve twitter sayfaları üzerinden canlı yayınlandı.

Açış konuşmasını yapan Baro Başkanı Av. Veli Küçük  güncel konular hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Yargıya güvensizliğin üst düzeyde olduğu, (yüzde 80) bir dönemde son günlerde tartışılan yargı reformunun hayata geçmesinin en büyük arzuları olduğunu ancak Cumartesi Anneleri’ne yönelik uygulama ve haklarında ceza dava açılmasının siyasi otoritenin yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki söylemlerinin samimiyetten ne kadar uzak olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ