ADANA-CEYHAN DEPREMİNİN 17. YILDÖNÜMÜ

ADANA-CEYHAN DEPREMİNİN 17.  YILDÖNÜMÜ

TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI ADANA ŞUBESİ YAYINLADIĞI DUYURUDA KENTTE BÖLGESİNE GÖRE HALA YÜZDE 80-90 ARALIĞINDA KAÇAK YAPILAŞMANIN ÖNÜ ALINAMADIĞINA DİKKAT ÇEKEREK SAKINIM ÇALIŞMALARININ DAHA ETKİN BİÇİMDE YÜRÜTÜLMESİNİN GEREĞİNİ VURGULADI

Şehir Plancıları Odası Adana Şubesi´inn Duyurusu aynen şöyle

?Bilindiği üzere 27 Haziran 1998 günü Adana ve yakın çevresinde büyüklüğü 6.3 olan bir deprem yaşanmıştır. Bu afet sonucunda 59´u Adana kent merkezinde, 86´sı Ceyhan kent merkezinde olmak üzere toplam 145 kişiyaşamını yitirmiş; 802 konut ile 18 işyeri tamamen yıkılmıştır. Ayrıca10.232 adediyıkık veya ağır derecede olmak üzere toplam 82.552bina hasar görmüştür.

Bugün Adana-Ceyhan Depreminin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen kentte hala bölgesine göre %60 ? 80 aralığında kaçak yapılaşmanın olduğu, üstelik ruhsatlı ve mühendislik hizmeti görmüş yapıların da maalesef teknik ve bilimsel esaslara uyulmadan özellikle zayıf zemin koşulları dikkate alınmadan, denetimsiz ve kalitesiz biçimde üretildiği gözlenmektedir.

Olası yeni bir depremde aynı kayıpların yaşanmaması için hem vatandaşlara hem de yerel yönetimlere farklı sorumluluklar düşmektedir. Buna göre, vatandaşlar imar kanunu ve yönetmeliklerine uygun, ruhsatlı yapı üretilmesi konusunda duyarlı ve bilinçli olmalı, yerel yönetimler ise afet risk yönetimi çalışmalarınabir an önce başlamalı, denetimli ve kaliteli konutların üretimi ile kontrolünü sağlamalıdır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yer Bilimsel Etüt Dairesi Başkanlığı tarafından Afet Sakınım Yönetmeliği´nin hazırlanması çalışmalarına başlanmış olupbu çerçevede seçilecek bir pilot bölgedeörnekbir Afet Sakınım Planı çalışması yapılması gündemdedir.Bu nedenle depremin yıkıcılığını yaşamış Marmara bölgesi yerleşimlerine görebüyüklük açısından daha kolay incelenerek planlanabilecek Adana kentinin pilot bölge olarak seçilmesi çok doğru olacaktır.

Kentimiz bu çalışmada yer almak için gönüllü olmalıdır. ÜstelikAdana Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulmuş olan Afet Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü 2014 yılından beri gerekli risk azaltma çalışmaları yapmak ve olası afet kayıplarını azaltarak güvenli kentsel çevreler elde etmek amacı ile çalışmalara başlamıştır.

Şehir Plancıları Odası Adana Şubesi Afet Sakınım Planı çalışmalarının kent bütününe yönelik Sektörel Master Planlar, Ulaşım Master Planı ve Kentsel Dönüşüm Master Planı çalışmaları ile eşgüdümlü yürütülmesi gerektiğini tekrar vurgulamaktadır.

Planlama prensiplerine göre kent bütününde atılması gerekli öncelikli adımlar;

  • § Planlara esas mikrobölgeleme etütlerinin yapılması;
  • § Risk azaltma giderlerinin ?maliyet´ değil, ?yatırım´ olarak tanımlanması;
  • § Risk azaltacak yöntemlerin, hem yönetimler hem de vatandaşlar tarafından benimsenmesini sağlayacak etkinliklerin düzenlenmesi;
  • § Paydaş kurum kuruluşlar arası işbirliklerin geliştirilmesi;
  • § Afet bilgi altyapısının oluşturulması;
  • § Kentsel risk analizlerinin yapılması;
  • § Sakınım planının hazırlanmasıile
  • § Planın yeniden değerlendirilme sürecinin izlenmesi olarak tanımlanabilir.

Zarar azaltma ve risk yönetimi çalışmaları yürütülürken, risk yönetimi kültürünün toplumun her kesiminde yaygınlaştırılması gerekmekte; kaderci toplum olmaktan çıkıp, dirençli toplum olmaya doğru adım atılmalıdır. Bunun için hem sivil toplum kuruluşları hem de yerel yönetimlerin etkin katılımları için sürekli olarak çeşitli etkinler yapılmalıdır.

Bu etkinlik ve tatbikatlar ileher düzeydeki öğretim programlarında olası teknolojik tehlikeler ve doğal afetlerinetki ve sonuçlarına yer verilmelidir. Uygar dış dünyadaki gibiher türlü afetlere dirençli bir toplum yaratma hedefinde yaygın ve sürdürülebilir halk eğitimi programları uygulanmalıdır.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ