AB’NİN TÜRKYE’YE  DOĞU AKDENİZ YAPTIRIMLARI GENİŞLETİLDİ

AB’NİN TÜRKYE’YE  DOĞU AKDENİZ YAPTIRIMLARI GENİŞLETİLDİ

‘Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi' Sonuç Bildirgesinde, "AB, Türkiye ile diyaloğa fırsat tanımak istiyor," ifadesi de yer aldı

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini gerekçe göstererek hâlihazırda iki TPAO yetkilisine yönelik kısıtlayıcı tedbir içeren listeye ekleme yapılmasını kararlaştırıldı.

Yunanistan, Türkiye'ye silah ambargosu, AB fonlarının askıya alınması gibi sert yaptırımlar uygulanmasını talep ediyordu. Almanya ise Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinin askıya alınmasına neden olacak katı önlemlerin alınmasına karşı çıkıyordu. Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Avusturya ve Lüksemburg'un dışındaki 21 ülke de Almanya ile aynı görüşü paylaşıyordu. Kararın, Türkiye ekonomisini bütünüyle hedef almayıp, silah ambargosunu da kapsamadığından Yunanistan ve Kıbrıs tarafında hayal kırıklığına yol açması bekleniyor.

Brüksel'de Birlik üyesi 27 ülke liderini bir araya getiren AB Zirvesinin ilk gün ana gündem maddesini, bütçe ve Brexit konularıyla birlikte Ankara'nın Doğu Akdeniz'deki yürüttüğü doğal gaz arama çalışmaları ve Türkiye ile ilişkiler oluşturdu.

Brüksel'de Perşembe günü (dün) başlayan AB liderler zirvesinde Türkiye’ye yaptırım konusunu da ele alan AB devlet ve hükümet başkanları, Cuma sabaha karşı yayımlanan sonuç bildirgesinde yaptırım listesini genişletme ve Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine katılan kişi ya da kuruluşların listeye eklenmesine karar verdi.

Ankara'nın tutumunu değiştirmemesi durumunda ise yaptırımların kapsamının genişletilmesi gündeme gelecek. Buna göre AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, en geç Mart ayına kadar Türkiye'ye karşı izlenecek yol konusunda seçenekler ve mevcut yaptırımların kapsamının genişletilmesinin de yer alacağı bir rapor hazırlayacak. Rapor, Mart ayında yapılması planlanan AB liderler zirvesinde ele alınacak. AB liderlerinin, Türkiye'ye karşı izlenecek yol konusunda 20 Ocak'ta göreve başlayacak ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden ile de istişare etmek istediğine dikkat çekiliyor.

Bildiride, "Türkiye'nin tek taraflı eylemler ve provokasyonlarda bulunmasından ve AB'ye yönelik söyleminden üzüntü duyulduğu” not edilerek Oruç Reis'in geri çekilmesine rağmen Doğu Akdeniz'de "tek taraflı ve provokatif eylemlerin devam ettiği” kaydedildi.

AB liderleri ayrıca Kuzey Kıbrıs'ta Maraş bölgesinin tek taraflı olarak kısmen yaya trafiğine açılmasını da kınadı. Bildiride, Kıbrıs'ta çözüm için BM himayesinde müzakerelere bir an önce başlanması talep edildi.

Liderler Türkiye ile "pozitif gündeme geri dönülmesi” arzusunu da bir kez daha dile getirerek Ankara'nın tutumunu değiştirmesi durumunda ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi teklifini yineledi. Bildiride, Suriyeli sığınmacılara yönelik AB yardımları yoluyla Türkiye'ye desteğin sürdürülmesine hazır olunduğu da vurgulandı.

AB, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz faaliyetleri nedeniyle 2019 Kasım ayında yaptırımlar için yasal çerçevede uzlaşmış, ancak yaptırım listesinin sonradan doldurulması kararlaştırılmıştı. 2020 Şubat ayında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) iki yöneticisi yaptırım listesine alınmıştı

'LİDERLER ZİRVESİ SONUÇ BİLDİRGESİN'DE YER ALAN DOĞU AKDENİZ İLE İLGİLİ  'TÜRKİYE BÖLÜMÜ' ŞÖYLE:

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ