ABD'den Çin ve Rus menşeli şirketlere yaptırım kararı

ABD

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer programının geliştirilmesini desteklemekle suçlanan Rus ve Çinli dört şirkete yeni ekonomik yaptırımlar uygulama kararı alındığını duyurdu.

Pompeo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “ABD, İran’ın nükleer programını destekledikleri için Çin’de ve Rusya’da faaliyet gösteren dört şirkete yaptırım kararı aldı” dedi.

Washington yönetimi Çarşamba günü Çin merkezli iki şirket, “Chengdu Best New Materials” ve “Zibo Elim Trade” ile Rusya merkezli “Nilco Group” ve “Joint Stock Company Elecon” şirketlerine cezai yaptırım uyguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo yaptığı açıklamada, İran nükleer füze programı için ileri teknoloji ve ekipman sağlamakla suçlanan bu şirketlerin iki yıl süreyle yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Pompeo, “İran’ın nükleer kapasitesini artırmasının önüne geçmek için elimizdeki tüm yaptırım imkanlarını uygulamaya devam edeceğiz” dedi. ABD’nin bu adımı, yeni Başkan Joe Biden’ın 20 Ocak’ta görevine başladıktan sonra kısıtlamaları kaldırması durumunda, İran’ın eski Başkan Barack Obama döneminde müzakere edilen nükleer anlaşmaya geri dönmesini teklif ettiği bir zamanda geliyor.

Görev süresi 20 Ocak’ta sona erecek olan Başkan Donald Trump, 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek İran’a yönelik yeniden ekonomik yaptırımlar uygulanmasını içeren “maksimum baskı” politikasını benimsedi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler: ' menşeli şirketlere yaptırım kararı