?ABD, SURİYE´NİN KUZEYİNDE AYRI BİR YÖNETİM KURMAYI PLANLIYOR?

?ABD, SURİYE´NİN KUZEYİNDE AYRI BİR YÖNETİM KURMAYI PLANLIYOR?

Washington Post´un haberine göre ABD yönetimi, asker konuşlandırıp üsler kurduğu Suriye´nin kuzeyinde kalmayı ve Şam´dan ayrı, Kürtşerin hakim olduğu bölgede kendi kontrolünde yönetim kurdurmayı öngörüyor.

IŞİD bitince askeri varlığına gerekçe kalmayacak ABD´nin, Suriye´deki varlığının ucu açık olmasını planladığı da  belirtildi.

Suriye´de IŞİD yenilgiye uğrar, İslamcılar zemin kaybetmeye devam ederken Washington Post gazetesine göre Amerikan yönetimi, askerlerini konuşlandırıp üsler kurduğu kuzey bölgesinin Suriye hükümetinin eline geçmesinden korkuyor.  ´´ABD, IŞİD ortadan kalktıktan sonra, Suriye´deki varlığının ucu açık olmasına çalışıyor´´ başlıklı haberde, ABD´nin, Suriye´deki varlığını, bugüne dek IŞİD´le savaşla gerekçelendirdiği, şimdi IŞİD´in sonuna gelinirken askeri varlığı devam ettirmeyi, Cenevre görüşmelerinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad´a ödün verdirmek için baskı aracı olarak sunduğu kaydedildi. Suriye hükümeti ile muhaliflerin katıldığı BM gözetimindeki Cenevre görüşmelerinin 8. turu, 28 Kasım´da başlayacak. 

´YEREL HALKLARIN İSTİKRARI İÇİN´

Ancak asıl amacın, Amerikan güçlerinin çekilmesiyle Suriye´nin tamamının Esad´ın kontrolüne geçmesi ve bunun İran adına yeni kazanım oluşturmasını engellemek için Suriye´nin kuzeyinde Kürtlerin hakim olduğu bölgede ayrı bir yönetim kurmak olduğu belirtildi. Haberi kaleme alan Karen DeYoung ile Liz Sly, ABD´li yetkililerin şu sözlerini aktardı:

 ?ABD yönetimi, (YPG´nin omurgasını oluşturduğu) Demokratik Suriye Güçleri´ni (DSG) eğitip desteklediği kuzey bölgesinde Amerikan askeri varlığını korumayı ve Esad hükümetinden ayrı, yeni bir yerel yönetim kurmayı planlıyor. Gazeteye konuşan ABD´li yetkililere göre, ucu açık Amerikan askeri varlığı, burada yaşayan toplulukların, yerel bir hükümetin şemsiyesi altında istikrara kavuşmasına yardımcı olacak. ?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ