?ABD SURİYE´DE ASKERİ VARLIĞINI SÜRDÜRECEK?

?ABD SURİYE´DE ASKERİ VARLIĞINI SÜRDÜRECEK?

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ülkesinin Suriye´den çekilmeyeceğini söyleyerek, "Suriye´de IŞİD tamamen yok edilene ve yenilgiye uğratılıncaya kadar askeri varlığımızı sürdüreceğiz" dedi.

CNN´de yer alan habere göre, Tillerson, Stanford Üniversitesi´nin düşünce kuruluşu Hoover Enstitüsü´nde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Suriye´de diplomatik ve askeri varlığımızı sürdürmemiz önemli. Suriye´de IŞİD tamamen yok edilene ve yenilgiye uğratılıncaya kadar askeri varlığımızı sürdüreceğiz."

ABD´nin Suriye´deki varlığıyla ilgili Irak örneğini hatırlatan Tillerson, "2011´de Irak´ta yaptığımız hatayı yapıp IŞİD ya da başka terör örgütlerinin hayat bulmasına izin vermeyeceğiz. İstikrarlı, birleşik ve bağımsız bir Suriye için Cenevre sürecinde Esad sonrası liderliğin oluşturulması gerekir" dedi.

Tillerson, Türkiye ile yaşanan gerilime ilişkin ise, "Türkiye gibi müttefiklerimizle İdlib´teki El Kaide ve PKK terör tehditi konusunda birlikte çalışacağız. Türkiye´nin PKK konusundaki kaygılarına kulak veriyor, bu kaygıları ciddiye alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye´nin Suriye´deki rolüyle ilgili olarak Tillerson, "Türkiye´nin Suriye´de yaptığı insani yardımları biliyoruz, Suriye´nin geleceğini kurmakta Türkiye´ye ihtiyacımız var" dedi.

IŞİD´in kalesi olarak görülen Rakka´nın düşmesi ve Rusya´nın Suriye´deki birliklerine çekilme emri vermesinin ardından ABD´nin Suriye´deki varlığı tartışma yaratıyordu. ABD yönetimi, Suriye´deki askeri varlığını ´IŞİD tehdidinin sürmesine´ dayandırıyor.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ