AB DESTEKLİ PROJE SAYESİNDE TÜRKİYE'DE ÜRÜN GÜVENLİĞİ BİLİNCİ ARTTI

AB DESTEKLİ PROJE SAYESİNDE TÜRKİYE

AB tarafından finanse edilen ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Ürün Güvenliği, Piyasa Gözetimi ve Uygunluk Değerlendirmesi alanlarında Farkındalık Yaratma projesi başarılı bir şekilde sona eriyor.

Konuyla ilgili yapılan aaçıklamada şöyle denildi:
"Proje, AB teknik mevzuatının daha iyi uygulanması ve malların serbest dolaşımının sürdürülmesi için üreticilerin ve tüketicilerin ürün güvenliği, piyasa gözetimi ve uygunluk değerlendirmesi konusundaki farkındalığını artırmayı amaçladı. Toplam 1,5 milyon Euro'luk proje, AB'nin Katılım Öncesi Aracı (IPA-II) kapsamında finanse edildi.

Proje kapsamında eğitimler, çalıştaylar, ürün güvenliği haftaları gibi iletişim kampanyaları ve okul çocukları için ürün güvenliği konulu bir poster yarışması düzenlendi. TV spotları, sosyal medya hesapları ve yayınlar gibi medya araçları kullanıldı. Proje, ürün güvenliğine ilişkin tüketici şikayetleri için işlevsel bir web sitesi kurdu (https://www.urunguvenligi.gov.tr/ ). Üç yıldan kısa bir süre içinde, kamu ve özel sektörden yaklaşık 2800 katılımcı, farklı AB teknik mevzuatı konularında eğitildi. On ilde düzenlenen ürün güvenliği haftaları ile yaklaşık 60.000 tüketiciye, 6330 öğretmene ve 150.000 okul çocuğuna ulaşıldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çevrimiçi öğrenim platformuna kalıcı olarak yerleştirilen ürün güvenliğiyle ilgili eğitim materyali, 610.000 öğretmene ve toplumun gelecekteki üreticileri ve tüketicileri olan 18 milyon öğrenciye ulaşma imkanı tanıyor. Ürün güvenliği ve bununla ilgili test ve belgelendirme alanları, 10 üniversite seminerinde, üniversite öğrencilerine gelecekteki kariyer fırsatları olarak sunuldu. 26-27 Mayıs 2021 tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Ürün Güvenliği Sempozyumu, ürün güvenliği, standardizasyon, piyasa gözetimi, akreditasyon ve uygunluk değerlendirmesi konularında Türkiye ve AB'den 54 konuşmacıyı bir araya getirdi. Sempozyuma 1311 kayıt yapıldı ve her iki günde de 750'den fazla izleyici katıldı.

Avrupa Birliği, MEDA ve IPA programları kapsamında Malların Serbest Dolaşımı müktesebat faslına ilişkin olarak Türkiye'ye kapsamlı teknik yardım programları sağlamıştır. 2002 yılından bu yana bu alandaki toplam AB mali desteği 60 milyon Euro'nun üzerindedir. Türkiye, bu destek sayesinde fasılda somut başarılar elde etmiş, mallarla ilgili teknik mevzuat ve AB standartlarında yüksek düzeyde uyum sağlamıştır.
 
             
Proje Özeti
 
Projenin genel hedefi AB'nin teknik mevzuatının daha etkin bir şekilde uygulanması için ürün güvenliği, piyasa gözetimi ve uygunluk değerlendirmesi alanlarında daha fazla farkındalık yaratılmasına katkıda bulunmaktır. Özel hedefi ise: 1) Şeffaflık, hesap verebilirlik, vatandaş memnuniyeti ve katılımı gibi kavramların hayata geçirilmesi yoluyla piyasa gözetiminin ve uygunluk değerlendirmesinin etkin bir şekilde uygulanmasına katkıda bulunmak; ve 2) ürün güvenliği, piyasa gözetimi ve uygunluk değerlendirmesi alanlarında farkındalık yaratılması yoluyla AB'nin teknik mevzuatının daha etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamaktır.
 
Türkiye ürün güvenliği, piyasa gözetimi ve uygunluk değerlendirmesi alanındaki AB mevzuatının uyumlaştırılmasından sorumlu olduğu için proje, aynı zamanda 1995 tarihli Gümrük Birliği Anlaşmasının daha etkin bir şekilde uygulanmasına da katkıda bulunuyor."

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ