“YENİ ANAYASA KONUSUNDA TARTIŞMA BAŞLATABİLMEK İÇİN ÖNCE SİZİN VAR OLANA UYMANIZ GEREKİR”

  “YENİ ANAYASA KONUSUNDA TARTIŞMA BAŞLATABİLMEK İÇİN ÖNCE SİZİN VAR OLANA UYMANIZ GEREKİR”

CHP lideri, “Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan bir kişi ben iktidarımı nasıl korurum diye bir arayışa giriyorsa baştan kaybetmiş demektir. Bizim kendisini ve koltuğunu düşünen değil ülkeyi düşünene ihtiyacımız var,” dedi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nu ziyaret etti. CHP lideri Kılıçdaroğlu’na, Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak, Oğuz Kaan Salıcı ve Muharrem Erkek ile CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile eşlik etti.

Kemal Kılıçdaroğlu,   Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile  görüşmenin ardından düzenledikleri basın toplantısında, Erdoğan tarafından ortaya atılan Yeni Anayasa konusunda görüşlerini açıkladı.

Kemal KILIÇDAROĞLU, “Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan bir kişi ben iktidarımı nasıl korurum diye bir arayışa giriyorsa baştan kaybetmiş demektir. 50+1 oldu şimdi acaba bunu nasıl düşürürüz diye bir arayışa giriyorsa, girmişse artık ülkeyi yönetemez o, kendisini düşünür ve koltuğunu düşünür. Bizim kendisini ve koltuğunu düşünen değil ülkeyi düşünene ihtiyacımız var ve biz ülkeyi düşünen birisini oraya getirmek istiyoruz, temel hedefimiz de bu zaten,” diye konuştu ve şu görüşleri paylaştı:

“Şimdi Türkiye’nin gerçek gündemi aslında pahalılık, işsizlik, yoksulluk, intiharlar; Türkiye’nin gerçek gündemi bu ve Türkiye bu gündemden çıkmak zorundadır. Bu gündemden tartışarak çıkarmak zorundayız. Sağlıklı ve tutarlı bir ekonomi politikası izleyerek çıkarmak zorundayız. İsrafı engelleyerek çıkarmak zorundayız. Ayrıca siyasette çok ciddi bir kutuplaşma var, bu kutuplaşma bir anlamda neredeyse kavgaya dönüşecek pozisyona gelmiş durumda, bu kutuplaşmadan da Türkiye’nin bir şekliyle çıkması lazım. Bunun temelinde yatan unsurlardan birisi de aslında bir zihniyettir, bu zihniyet dönüşümünü bizim sağlamamız gerekiyor. Yani iktidar sahiplerinin toplumun çıkarlarını, insanın çıkarlarını düşünmek ve o çerçevede politika oluşturmak zorundadırlar.

Bir anayasa tartışması Sayın Erdoğan başlattı. Şimdi değerli arkadaşlarım, bu tartışmayı başlatabilmeniz için öncelikle sizin var olan anayasaya uymanız gerekir. Var olan anayasada Sayın Cumhurbaşkanının tarafsızlığı esas mı? Esas. Tarafsızlığı üzerine namusu ve şerefi üzerine yemin edildi mi? Edildi. Buna uyuluyor mu? Uyulmuyor. Peki, o zaman biz nasıl mevcut anayasaya dahi uymayan kişinin verdiği söze ya da davete inanacağız ve güveneceğiz.

İkincisi, Anayasa Mahkemesi bir karar veriyor. Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığı bir ülkedeyiz biz. Anayasa Mahkemesi kararları uygulanmıyor ve Anayasa Mahkemesi öyle karar verdi diye veya böyle karar verdi diye bir suçlu organ haline getiriliyorsa bu kişilerin anayasa değişikliği ya da teklifi ya da düşüncesine nasıl katılacaksınız?

Evet, biz ülkenin güzel, toplumsal uzlaşmayla kabul edilmiş bir anayasaya ihtiyacı var biliyoruz. Bunun için de güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz. Bunun için güçlü bir başbakanlık diyoruz. Bunun için Cumhurbaşkanına bu kadar, bir kişiye bu kadar büyük yetkilerin verilmemesi gerektiğini savunuyoruz. Bunun için kuvvetler ayrılığı diyoruz. Kuvvetler ayrılığının özü nedir? İnsan haklarıdır. Ben bir haksızlığa uğradığımda- ister manav olayım, ister kasap olayım, ister çocuk olayım, ister yaşlı olayım yani insan olarak ben bir haksızlığa uğradığımda- hakkımı arayacağım bir makam olmalı. Yasama, yargı, yürütme için de bir makam olmalı. Bunları tek kişiye indirgerseniz ve o kişi beni hedef alırsa ben hiçbir zaman hakkımı arayamam.

Dolayısıyla hak arama ve adalet kavramı üzerinden yeni bir düşünceyi, bir zihniyet değişikliğini gerçekleştirmek zorundayız. Erdoğan bunu kabul eder mi? Edeceğini sanmıyorum.” KAYNAK: CHP İNTERNET SİTESİ

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ