VALİDEBAĞ’A SALDIRAN AKP’Lİ BELEDİYE OMBUDSMANLIK’A ŞİKAYET EDİLDİ
SİYASET 25.09.2021 16:04:00 493 0

VALİDEBAĞ’A SALDIRAN AKP’Lİ BELEDİYE OMBUDSMANLIK’A ŞİKAYET EDİLDİ

CHP’li Tanal dilekçesinde,  İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusu’nda betonlaştırma çalışması başlattığına dikkat çekti.

AKP’li Üsküdar Belediyesi,  mahkeme kararlarına rağmen İstanbul’un sayılı yeşil alanlarından, doğal ve tarihi sit alanı statüsündeki Validebağ Korusu’nu betonlaştırmak için iş makinelerini çalıştırdı. Koruyu korumak için İstanbulluların direnişi sürerken, CHP’li vekil Mahmut Tanal da Üsküdar Belediyesi’ni Kamu Denetçiliği Kurumu’a şikayet etti.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, İstanbul halkının nefes alabildiği sayılı yeşil alanlardan biri olan, doğal ve tarihi sit alanı statüsünde yer alan Validebağ Korusu’nun ‘Rehabilitasyon Projesi’ adı altında ranta açılmak istenmesini, AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin koruya yönelik hukuka aykırı müdahalelerini Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) şikayet etti.

‘Şikayet edilen’ kurum olarak Üsküdar Belediyesi’nin yer aldığı başvuru dilekçesinde Tanal, 21 Eylül tarihinde Üsküdar Belediyesi ekiplerinin iş makineleri ve kamyonlarla Validebağ Korusu’na girerek, alana moloz ve toprak döktüğünü anlattı.

Tanal şikayet dilekçesinde, yapılaşma plana yönelik,  İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusu’nda betonlaştırma çalışması başlattığına dikkat çekti.

“KORUDA EKOLOJİK DENGE BOZULACAK”

Tanal dilekçede şunları kaydetti:

 “Validebağ Korusuna yapılan bu saldırıya bölge halkı ve doğa sever vatandaşlar tarafından engel olunmaya çalışılmışsa da Üsküdar Belediyesi, çivi dahi çakılmasının yasak olduğu Validebağ Korusu’nu kirletmeye ve tahrip etmeye başlamıştır. Üsküdar Belediyesi, hakkında yürütmeyi durdurma kararı olan rehabilitasyon projesini zor kullanarak ve hukuku hiçe sayarak yapmaya başlamış ve 1. Derece Doğal Sit Alanı olan Validebağ Korusu’na zarar vermiş ve zarar vermeye devam etmektedir.”

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından işleme alınan dilekçesinde Tanal, Validebağ Korusu’nun İstanbul’un Anadolu yakasının ikinci en büyük yeşil alanı olduğunu aktardı. CHP’ milletvekili, “Validebağ Korusu’nda anıt ağaçlar da dahil olmak üzere, yaşları 15 ile 400 arasında değişen 40'ı aşkın türdeki ağaç ve ağaççık ile çok çeşitli bitki türlerinin, 100'ü aşkın kuş türü ile çeşitli böcek, sürüngen, kaplumbağa, kirpi, sincap gibi birçok hayvanın, ekolojik bir denge içinde barındığını” belirterek, Üsküdar Belediyesi’nin müdahalesinin bu ekolojik dengeyi bozacağına, canlıların yaşam alanını yok edeceğine işaret etti.

“VALİDEBAĞ KORUSU’NU BETONLAŞTIRMA PLANI YENİ DEĞİL”

Dilekçede Koruya yönelik tehdidin yeni olmadığını kaydeden Tanal, “Validebağ Korusu, 1990'lı yılların başından itibaren yapılaşma tehdidine ve yanı başında bulunan 50 dönümlük arazinin yapılaşmaya açılacağı endişesiyle yapılan başvurular sonucunda, 1996 yılında İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından birinci derece doğa koruma alanı ilan edildi. 1999 yılında ise doğal SİT alanı olarak tescil edilmiştir. Ayrıca içinde yer alan tarihi binalar da tescil edilmiştir” bilgisini verdi.

Dilekçesinde, “2014 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Validebağ Korusu’na müdahaleler bu dönemde başlamıştır” ifadesine yer veren Tanal, “Şubat 2020 tarihinde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edilen Validebağ Korusu için birçok farklı zamanda birçok farklı proje yapılmak istenmiştir. 2018 yılında millet bahçesi yapılmak istenen Validebağ Korusu’na yönelik projeler doğal dengeyi, ekosistemi ve koruda yaşayan canlı yaşamını tehdit etmektedir. Doğa severler ve yerel halk tarafından karşı çıkılan bu projeler hayata geçirilememiş ve proje hakkında adli yargıda davalar açılmıştır” dedi.

“KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU HUKUKA AYKIRILIĞI TESCİLLESİN”

Tanal, dilekçede şöyle devam etti:

“Validebağ Korusu’nun 261 bin 5 metre karelik bölümünü son olarak bakım ve onarım gerekçesiyle 2020 yılının Mart ayında Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edilmiş olup, Üsküdar Belediyesi, ‘Bakım ve Rehabilitasyon projesi’ adı altında Validebağ Korusu’na hukuka aykırı müdahalelerde bulunmaktadır. Validebağ Korusu’nu koruma amacıyla kurulan dernekler ve bölge halkı tarafından koruda günlerdir hukuka aykırı müdahalede bulunulmasına engel olunmak için nöbet tutulmakta ve bu hukuka aykırı proje ile doğal yapısı bozulmak ve betonlaştırılmak istenen Validebağ Korusu savunulmaktadır.

Validebağ Korusu’na yapılmak istenen projelerin doğal yaşama, ekosisteme ve canlı yaşamına zarar vereceği, korunun 1.derece doğal sit alanı olduğu gerekçesiyle çivi dahi çakılamayacağı gerekçesiyle projeler hakkında davalar açılmıştır. İstanbul 11. Bölge İdare Mahkemesi ihalenin yürütmesinin durdurulmasına, İstanbul 6. Bölge İdare Mahkemesi de planlara ilişkin yürütmenin durdurulması kararları vermiştir.”

 Mahmut Tanal, vatandaşların Anayasa’nın 56. Maddesinin kendilerine yüklediği sorumluluk doğrultusunda Validebağ Korusu’nu savunduğunu belirtirken, Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan Üsküdar Belediyesi’nin eylemlerinin hukuka aykırı olduğu yönünde tavsiye niteliğinde karar alınmasını talep etti.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli