“TBMM ESKİSİNDEN DAHA GÜÇLÜ OLACAK”
1.12.2021 16:07:00 618 0

 “TBMM ESKİSİNDEN DAHA GÜÇLÜ OLACAK”

Güçlendirilmiş Demokratik Parlamenter Sistem mesaisinde sona gelen muhalefet, ortak metin hazırlıklarını tamamladı.

 14 Aralık’ta son şekli verilecek ve genel başkanlara sunulacak metinde, TBMM’nin eskisinden daha güçlü hale gelmesine ve Cumhurbaşkanı’nın sembolik yetkilere sahip olmasına yönelik hedefler yer alıyor.

BirGün  Gazetesinin  internet sitesinde yer alan Ankara  çıkışlı habere göre altı muhalefet partisi tarafından gerçekleştirilen Güçlendirilmiş Demokratik Parlamenter Sistem görüşmelerinde sona gelindi.

Ekim ayından bu yana süren görüşmelerde ortak metin aşamasına geçen muhalefet, 14 Aralık’taki son toplantıda çalışmalarını noktalayacak. Altı muhalefet partisi, yasama, yürütme, yargı ve kamu yönetimi konularındaki sınırlarını çizdi, ortak hususları kayıt altına aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya ve Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp tarafından yürütülen Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmalarının son toplantısı sonrası, hazırlanan ortak metin, daha sonra genel başkanlara sunulacak.

Muhalefet tarafından bugüne kadar gerçekleştirilen dokuz toplantı sonucunda, Güçlendirilmiş Demokratik Parlamenter Sistem’in ülke yapısındaki değişiklik amaçladığı konu başlıklarından ilki, yasama oldu. Kayda alınan kararlara göre, TBMM eskisinden daha güçlü hale gelecek. Cumhurbaşkanı’nın bazı önemli yetkileri elinden alınarak TBMM’ye devredilecek. TBMM seçimleri beş yılda bir gerçekleştirilecek. Yürütmeye karşı sözlü soru önergesi hakkı geri getirilecek. Soru önergelerinin muhatapları, yasal olarak bu önergeleri yanıtlamak zorunda olacak. Yanıtlamayan muhataplar, çeşitli yaptırımlara maruz kalacak. Gensoru hakkı da yeniden tanımlanacak. Muhalefet milletvekilleri ayrıca TBMM Genel Kurulu’nda genel görüşme açma hakkına kavuşacak. TBMM komisyonlarına çağrılan kamu görevlileri, bu daveti geri çeviremeyecek. Bütçe ile kesin hesap birbirinden ayrılacak. TBMM çatısı altında bir Kesin Hesap Komisyonu kurulacak ve bu komisyonun başında, ana muhalefet partisi üy  esi bir milletvekili bulunacak.

TEK DÖNEMLİK CUMHURBAŞKANLIĞI  

Yürütme başlığında ise Cumhurbaşkanı ana konu oldu. Buna göre, Cumhurbaşkanı’nın görev süresi yedi yılla sınırlı tutulacak. Ayrıca zamanında yapılan seçimlerde mevcut Cumhurbaşkanı yeniden aday olamayacak, görev süresi, bir dönemle sınırlı tutulacak. Bakanlar, TBMM çatısı altından atanacak, Meclis’e karşı sorumlulukları artırılacak.

OHAL’İN SINIRLARI NETLEŞTİ

Kamu yönetimi konusu da muhalefetin kayıt altına aldığı bir diğer başlık oldu. Olağanüstü Hal (OHAL) süreci için özel bir başlık açıldı. OHAL'in ilk ilan süresinin altı ay yerine dört aya indirileceği, uzatmaların da iki ayla sınırlandırılacağı vurgulandı. Basın kuruluşlarının bir bölümünün aynı kişi ve kurumların eline geçmemesi için çalışmaların gerçekleştirileceği ifade edildi. Ayrıca, basın kartlarında iktidar yanlısı ve muhalif ayrımı yapılmaması ve konulacak şartları sağlayan herkese basın kartı tanımlamasının yapılması konusunda da anlaşma sağlandı.

Muhalefet, RTÜK’te uzman yönetici dönemini de başlatacak. Alanında uzman olmayanların RTÜK’e seçilmesi engellenecek.

HSK AYRILACAK

Yargı konusunda ise Yüksek Mahkemeler öncelik olarak ele alındı. Alınan kararlara göre, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun ikiye ayrılacak, Hakimler Kurulu tamamen yürütmeden bağımsız hale gelecek. Savcılar Kurulu’nda ise Adalet Bakanlığı’ndan bir temsilci yer alacak. İki kurulun da üyeleri arasında yüksek yargı birimleri ve baroların belirlediği isimler de yer alacak.

Yüksek Seçim Kurulu yeniden yapılandırılacak ve bir yüksek yargı kurumu niteliğine kavuşturulacak.

BİRGÜN GAZETESİNİN HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli