“PANDEMİDE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ ARTTI”
YAŞAM 17.11.2020 11:07:00 618 0

 “PANDEMİDE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ ARTTI”

Yapılan araştırmalar pandemide kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliğine daha çok maruz kaldıklarını ortaya koydu.

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, Kadın SES'i Projesi ile sosyal medyada kadınların bu süreçte her alanda yaşadıkları sorunları görünür kılmak için kampanya başlattı. Dernek, Kadın SES'i Elçileri aracılığıyla bu konuyu gündeme getiriyor.

COVID-19 yaşamın her alanında etkisini sürdürüyor. Somut sonuçları artan vakalar, ölenler, hastanede tedavi altına alınanlar, toplumsal yaşamda uygulanan kısıtlamalar biçiminde görülüyor.  Ancak görünmeyen bir yanı daha var bu sürecin: Toplumsal cinsiyet eşitsizliği.

Pandemide toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ne kadar derinleştiğini ortaya koymak için farklı çalışmalar yapılıyor. Bunlardan biri UN Women Türkiye tarafından gerçekleştirildi.  Türkiye'de COVID-19 Etkilerinin Toplumsal Cinsiyet Açısından Değerlendirilmesi adını taşıyan araştırmaya göre pandemi sürecinde erkeklere göre işini kaybeden kadınların oranı   %32 daha fazla oldu. İşveren kadınlar erkeklere göre %100 daha fazla iş yerlerini kapatmak durumunda kaldı. Ücretsiz izin kullanma oranı kadınların erkeklere göre %42 daha fazla. Ev temizliği ve bakım işlerinde kadınların iş yükü erkeklere oranla %65 arttı. Yemek pişirme ve servis etme oranı ise %150 kat daha fazla oldu. Bu süreçten kadınlar erkeklere göre duygusal ve psikolojik olarak %10 daha fazla etkilendi.

Bu konuda bir başka araştırmayı gerçekleştiren UNDP araştırma notuna göre, salgın döneminde ilan edilen evde kalma tedbirleri nedeniyle erkeklerin ve kadınların ücretsiz iş yükü arttı. Araştırma bir başka gerçeği de çarpıcı biçimde ortaya koydu: O da kadınların ücretsiz emek harcayarak yaptıkları işler erkeklerin yaptıkların 4 kat daha fazla.

Aynı araştırmanın verilerine göre ücretli ve ücretsiz toplam iş yükü açısından erkeklerin çalışma sürelerinin günlük ortalama 1,2 saat azalıp 4,3 saate inerken; kadınların toplam çalışma sürelerinin günde bir saat artarak günde 5,5 saate ulaştı.


SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Gülseren Onanç, Kadın SES'i projesi kapsamında sosyal medyada bu duruma dikkat çekmek ve çözüm önerilerini paylaşmak için kampanya başlattıklarını açıkladı. Onanç, bu konuda şunları söyledi:

“Pandemi sürecinde kadınlar uzun yıllardır verdiği mücadele ile elde ettikleri kazanımları kaybediyor. Araştırmaların da ortaya koyduğu üzere kadınların toplam iş yükü ve ücretsiz çalışma süreleri arttı. Bu nedenle kadınlar iş yaşamından çekilmek zorunda kalıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak üzere hükümetlerin yapması gereken tedbirler var. Sadece 8 ülke alınması gereken bu tedbirleri aldı.

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği olarak yaşanan bu sorunlara dikkat çekmek için hem kadınlara hem de erkeklere çağrıda bulunuyoruz: Ev ve bakım işlerinde yardım değil; iş bölümü yapmalıdır. Böylece erkekler hayatın her alanında toplumsal cinsiyet eşitliğinin bir parçası haline gelmelidir. Toplumsal cinsiyet kalıplarını yıkmak hem kadını hem de erkeği özgürleştirir. Sosyal medyada bu konuyu görünür kılmak için herkesi #YükseltSesiniDünyaDeğişsin etiketiyle paylaşım yapmaya davet ediyoruz. Kampanyamızla ilgili paylaşımları https://twitter.com/sesdernegi ve https://www.instagram.com/sesesitlikvedayanismadernegi/ hesapları üzerinden takip edebilirsiniz. ”

 

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği hakkında
SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na ulaşmak üzere aktif vatandaşlığı destekleme misyonuyla eşitlik ve dayanışma değerlerini savunan, bu doğrultuda projeler geliştiren bir sivil toplum kuruluşudur. SES, kadının eşitlik mücadelesini dijital medyada sürdürmek üzere SES Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu adlı dijital kadın haber sitesini yayınlamaktadır. Dernek halen SES Kadın Mentorluk Yürüyüşü, Şehrin Kadınları ve Kadın SES'i projelerini sürdürmektedir. https://sesdernegi.org/
 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false