“Kanmayın! Hepatit C’yi Atlamayın”
SAĞLIK 14.06.2021 13:13:00 724 0

 “Kanmayın! Hepatit C’yi Atlamayın”

Viral Hepatitle Savaşım Derneği “Kanmayın! Hepatit C’yi Atlamayın’’ sloganı ile bir sosyal medya kampanyası başlattı.

Dövme ve piercing işlemlerinde kullanılan sterilize olmamış iğneler aracılığıyla hepatit C virüsü bulaşabildiği gerçeğinden yola çıkan kampanya, pek çok enfeksiyon riskinden biri olan hepatit C konusunda toplumu bilgilendirmeyi hedefliyor. 
Oyuncu Yunus Günçe ve dövme sanatçısı Melek Taştekin ile hazırlanan bilgilendirici videoda “Kanmayın! Hepatit C’yi Atlamayın’’ mesajı veriliyor.
Hepatit C, kan yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Hepatit C enfeksiyonu, karaciğer hasarına bağlı belirtilerin ortaya çıkışına kadar yıllar boyunca sessiz kalırken, uzun dönemde siroz ve karaciğer kanserine neden olabilmektedir. Dünya genelinde 71 milyon kişinin, ülkemizde ise yaklaşık 250.000-550.000 erişkin kişinin HCV ile enfekte olduğu düşünülmektedir.
Viral Hepatitle Savaşım Derneği; genellikle hiçbir belirti göstermeyen ve tedavi edilmezse karaciğer hasarı, siroz veya karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına hatta ölüme bile sebep olabilen hepatit C enfeksiyonunun bulaş yollarına dikkat çekmek ve toplumu bilgilendirmek amacı ile bir sosyal medya kampanyası başlattı.
Viral Hepatitle Savaşım Derneği tarafından hayata geçirilen, oyuncu Yunus Günçe ve dövme sanatçısı Melek Taştekin’in rol aldığı kampanyada; merdiven altı diye tabir edilen ve sertifikası olmayan dövmecilerde dövme yaptırılmasının, enfeksiyonlara ve hepatit C virüsü enfeksiyonuna yol açabileceğinin altı çizilerek dövme yaptırmış veya yaptırmaya hazırlanan kişilere “Kanmayın! Hepatit C’yi Atlamayın’’ mesajı verildi.  
Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Hepatit C, Türkiye’de ve dünyada küresel bir sağlık sorunu haline geldi. Dünyada her yıl yaklaşık 399 bin kişinin ölümüne neden olan hepatit C’nin teşhisinde test yaptırmak çok önemli. Hepatit C sinsi bir hastalık olduğu için hastalar virüsü taşıdıklarının farkında değil. “Kanmayın! Hepatit C’yi Atlamayın’’ kampanyasında, dövme yapılırken kullanılan iğnelerin tek kullanımlık olması gerektiğine ve hepatit C virüsü riskine dikkat çekmek istedik. Dövme yaptıracak kişilerin, sertifikalı ve steril yerlerde dövme yaptırmalarını öneriyoruz. Çünkü, hepatit C hastalığının en önemli bulaş yollarından biri de steril olmayan ortamlarda yapılan dövme işlemleridir. Sertifikası ve yeterlilik belgesi olmayan bir dövmeciye gittiyseniz hepatit C riski altında olabilirsiniz” dedi.
Prof. Dr. Fehmi Tabak, “Sosyal izolasyon sürecinde hepatit C gibi kronikleşmiş bir hastalığı olan ve farkında olmayan hastalar, hastaneye daha az gittikleri için teşhis ve tedavi aksamaları olabiliyor. Özellikle salgın sürecinde hepatit C hastalığının ihmal edilmesi siroz, karaciğer kanseri gibi vakaların ilerleyen yıllarda artmasına yol açabilir. Kronik hastalıkları olan hastalar, tedavi planlarına uygun olarak bakım ve ilaçlarını almaya devam etmelidir. Hastalara mutlaka hekimlerini ziyaret ederek rutin kontrollerini yaptırmalarını öneriyoruz” dedi.
Konu ile ilgili açıklamalarına devam eden Prof. Dr. Fehmi Tabak; “Hepatit C’de hastalığın erken evrelerinde müdahale ile enfeksiyondan kaynaklanabilecek sağlık sorunlarını ve virüsün diğer kişilere bulaşması önlenebilir. Dünya Sağlık Örgütü, artmış enfeksiyon riski olan kişilere test yapılmasını önermektedir” dedi. Ayrıca Prof. Dr. Fehmi Tabak; “1996 yılından önce kan ve kan ürünü alanlar; sık kan ve kan ürünü transfüzyonu (kan nakli) alanlar; damar içi madde kullananlar; riskli cinsel davranış öyküsü olanlar; diş tedavisi ve tıbbi girişim geçirenler; hemodiyaliz hastaları; organ nakli olan hastalar; ortak kapalı alanlarda yaşayanlar; aile içi temas riski olanlar; ortak ‘kişisel hijyenik eşya’ kullanım öyküsü olanlar; HBV, HIV gibi eş zamanlı enfeksiyon varlığı; dövme, piercing, toplu sünnet öyküsü olanlar; anti-HCV pozitif annelerin çocukları ve bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar HCV enfeksiyonu yönünden risk altındaki gruplar arasında yer almaktadır” diye ekledi.
Hepatit C enfeksiyonu ile ilgili farkındalık oluşturmak için hazırlanan bu kampanya, araştırmaya dayalı global biyofarma şirketi AbbVie’nin koşulsuz desteği ile hayata geçirilmiştir.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu