?ZEHİRLİ ATIKLARIN SEYHAN IRMAĞI´NA DÖKÜLDÜĞÜ İDDİASI DOĞRU MUDUR??

 ?ZEHİRLİ ATIKLARIN SEYHAN IRMAĞI´NA DÖKÜLDÜĞÜ İDDİASI DOĞRU MUDUR??

CHP´li Sağlar Mersin Tarsus kıyısına vuran ölü balıklar hakkında TBMM Başkanlığı´na verdiği önerge ile Adana´daki arıtma tesisinden atılan zehirli atıkların, Seyhan Irmağı´na karışması iddialarını Meclis´e taşıdı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergede Mersin Milletvekili Fikri Sağlar benzer olayların 4 aydır yaşanmakta olduğunu kaydederek  bazı doğa dostlarının kendi ceplerinden ödedikleri paralar ile tahliller yaptırmış olduklarını ve bu sonuçlara göre Adana´daki arıtma tesisinden atılan zehirli atıkların, Seyhan Irmağı´na karışması sonucu toplu balık ve deniz canlılarının öldüğüne dair iddiaların ortaya atıldığını  gündeme getirdi.

Tarsus Kaymakamlığına, Mersin Valiliğine, Adana´daki yetkililere yapılan başv urulara rağmen hiçbir işlem yapılmadığının anlaşıldığı bu iddiaların akıbetini sorduğu önergede şu hususlar yer aldı:

?Tarsus İlçesi´ne bağlı Baharlı Mahallesi yakınlarında denizle birleştiği noktada milyonlarca kefal balığı telef olarak sahile vurduğu medyada yer almıştır. Sahile vuran ölü balıklar vakası burada ilk defa yaşanmamıştır.

Köylülerin iddialarına göre benzer olaylar 4 aydır yaşanmaktadır. Doğa dostları ve çevreciler birçok arıtma suyunun çalışmadığını öne sürmektedir. Bazı doğa dostları kendi ceplerinden ödedikleri paralar ile tahliller yaptırmış ve bu sonuçlara göre; Adana´daki arıtma tesisinden atılan zehirli atıkların, Seyhan Irmağı´na karışması sonucu toplu balık ve deniz canlılarının öldüğünü iddia etmişlerdir.

Yine iddialara göre; Doğa dostları tahlil sonuçlarını Tarsus Kaymakamlığına, Mersin Valiliğine, Adana´daki yetkililere verilmesine rağmen hiçbir işlem yapılmamıştır.

Bu çerçevede:
1) Zehirli atıkların Seyhan Irmağı´na döküldüğü iddiası doğru mudur? Doğru ise neden arıtma çalışması yapılmamaktadır?
2) Doğa dostlarının ilgili makamlara verdiği tahlil sonuçları hakkında değerlendirilme yapılmış mıdır ya da yapılacak mıdır?
3) Sahile vuran ölü balıklarla ilgili önleyici bir çalışmanız olacak mıdır? Yoksa bir sonraki felaketi seyredecek miyiz?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ