?RUSYA. UKRAYNA VE AZERBAYCAN E-İHRACAT FIRSATLARI YÜKSEK ÜLKELER?

    ?RUSYA. UKRAYNA VE AZERBAYCAN E-İHRACAT FIRSATLARI YÜKSEK ÜLKELER?

Türkiye´deki şirketlerin yurtdışında yeni pazar arayışları, e-ihracat konusunun sürekli olarak öne çıkan bir gündem maddesi olarak önem kazanmasını sağlıyor.

e-ihracat uzmanı B2CDirect´in CEO´su Yusuf İbili, yakın bölgemizdeki ülkelerin e-ihracat anlamında önemli fırsatlar sunduğunun ve ciddi bir potansiyel barındırdığının altını çizdi.

E-ticaretin gelişmesi ve uluslararası pazarların daha kolay ulaşılabilir olmasıyla birlikte e-ihracat şirketler için giderek artan bir önem sahip olmaya başladı. Yurtiçinde ekonomik anlamda yaşanan gelişmelerin de şirketleri yeni pazar arayışlarına yönlendirmesi, e-ihracat konusunun iş dünyasının en sıcak gündem konularından biri haline gelmesini sağladı.

Yusuf İbili, yakın bölgemizdeki ülkelerde e-ihracatın en yüksek potansiyel barındırdığı alanları şu şekilde sıralıyor:

 ?Bölge ülkelere baktığımızda hazır giyim, moda ve kozmetik ürünlerinin e-ihracat anlamında en yüksek potansiyeli barındırdığını görüyoruz. Ancak bunun yanı sıra ülkeden ülkeye değişmekle birlikte farklı sektörlerde çok farklı fırsatların da bulunduğunu hatırlatmak isterim. Bu nedenle e-ihracat yapmaya hazırlanan şirketlere B2CDirect olarak kapsamlı çözümler sunarak başarı yolunda hızlı adımlar atmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı´nın resmi olmayan dış ticaret verilerine göre, 2017´de ihracat 2016 yılına göre %10,22 artarak 142,5 Milyar dolardan 157,9 milyar Dolara çıkmış bulunuyor. Türkiye´nin e-ihracat işlem hacmi ise 2016 yılında 400 milyon Dolar olarak belirlenmiş. Türkiye´nin toplam ihracatı içinde e-ihracatının sahip olduğu oran ise bugün itibariyle %0,3 seviyesinde seyrediyor. Gelişmiş ülkelere baktığımızda bu pay %10´a çıkmakta, bir diğer ifadeyle Türkiye´ye göre 30 kat daha fazla bir seviyede bulunmaktadır.

Yusuf İbili, ?Türkiye´nin yer aldığı ?soft products´ yani ihracat edilen malın direkt son kullanıcıya ulaşabilmesini tanımlayan grupta, bu kategori içinde yer alan ülkelerin e-ihracatının ihracat içerisindeki payı %30´a kadar çıkmaktadır. Bu da yine Türkiye´ye göre 100 kat daha fazladır. Tüm bunların sonucunda, ticareti kolaylaştırma ve bilinçlendirme sayesinde Türkiye´nin %0,3´lük e-ihracat hacmi, büyük bir ivmeyle çok yüksek hacimlere ulaştırılabilir,? diyor.

Türkiye´nin yakın çevresinde e-ihracat potansiyeli en yüksek pazarlar

Türkiye´nin gerek bölgesel konumu, gerekse ürün çeşitliliği açısından oldukça önemli bir pozisyona sahip olduğuna dikkat çeken Yusuf İbili, ?Türkiye´nin dinamik özellikleri, üretimi ve altyapısı düşünüldüğünde sınır ötesi online satış rakamlarının henüz arzu edilen seviyede olmasa da KOBİ´lerin ve bireysel girişimcilerin desteklenmesiyle bir e-ihracat üssü haline gelebilir. Bu nedenle Türkiye´deki şirkteler özellikle e-ihracat anlamında önemli bir potansiyel içeren ülkelere odaklanabilirler,? diyor. B2CDirect CEO´su Yusuf İbili, bu ülkeler arasında başlıcalarını şu şekilde sıralıyor:

Rusya: Türkiye´nin yakın çevresindeki ihracat potansiyeli yüksek olan pazarlara baktığımızda Rusya oldukça önemli sonuçlar vermektedir. İthalata bağımlı yanı başımızdaki Rusya, dünyanın en hızlı büyüyen e-ticaret ülkelerinden biridir. 2017´de e-ticaret hacmi 27 milyar dolara ulaşmıştır. Rusya´da yapılan online alışverişlerin her 3 tanesinden 1´i sınır ötesinden yapılmaktadır. Aylık 1000 Euro altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV alınmaması, Rusların sınır ötesinden alışveriş yapmasını cazip hale getirmiştir.

Azerbaycan: Azerbaycan pazarına baktığımızda, ülkede büyük e-ticaret sitelerinin olmaması tüketicileri yurtdışı alışveriş sitelerine yönlendiren en büyük etken olmaktadır. Aylık 1000 Doların altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV alınmaması, Azerbaycan´a e-ihracat yapmak isteyen ülkeler için büyük bir fırsattır. Bu niş pazardaki fırsatları değerlendirerek iyi kurgulanmış bir e-ticaret sitesiyle Azerbaycan pazarına adım atmak şirketler açısından önemli fırsatları da beraberinde getirebilir.

Gürcistan: Sınır komşumuz Gürcistan´a bakacak olursak, en fazla ihracat yapan ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Gürcistan´a yapılan toplam ihracatın %17´si Türkiye´ye aittir. Özellikle hazır giyim ve moda ürünleri ile tüketim malları ülkenin en fazla ihtiyaç duyduğu ithalat ürünleridir. Bu durum Gürcistan pazarına giriş yapacak firmalar için önem taşımaktadır.

Ukrayna: Avrupa´nın en hızlı büyüyen pazarlarından olan Ukrayna´ya baktığımızda e-ticaret hacminin hızla artarak 2018 yılında 2,7 milyardan 7 milyar Euro´ya çıkacağının öngörüldüğünü söyleyebiliriz. Günlük 150 Euro altındaki siparişlerde Gümrük Vergisi ve KDV alınmaması, Ukraynalı tüketiciler arasında sınır ötesi online alışverişin popülaritesini hızla artırmaktadır.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ