OHAL´DE İKİ YENİ KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

 OHAL´DE İKİ YENİ KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

Türk Silahlı Kuvvetleri, Sahil Güvenlik, Emniyet ve kamuda yeni ihraçları, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı´nın kapatılmasını ve 2010 KPSS´yle ilgili alınan kararları içeren iki yeni Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete´de yayımlandı.

Resmi Gazete´de bugün yayınlanan 671 sayılı Kanun hükmünde kararname ile Genelkurmay Başkanı ?harekat, istihbarat, teşkilat ve eğitim? açısından, kuvvet komutanlıkları üzerinde yeniden yetkili kılındı.

Resmi Gazete´de OHAL kapsamında yayımlanan yeni Kanun Hükmünde Kararnamelere göre Emniyet´te çalışan 2 bin 350 ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu´nda (BTK) çalışan 196 kişi ihraç edildi. 24´ü Hava Kuvvetleri Komutanlığı mensubu olmak üzere 136 personel de Türk Silahlı Kuvvetleri´nden ihraç edildi.

Kararnameye göre, Genelkurmay Başkanı´nın ataması Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı´nın kapatılmasını da içeren kararnamede, 2010 KPSS öncesi ve sınav sırasında soruları veya cevapları hukuka aykırı şekilde elde ettiği tespit edilen kişilerin atamalarının iptal edileceği belirtildi. 

Hükümetin Olağanüstü Hal kapsamında hazırladığı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname´de öne çıkan kimi düzenlemeler şöyle:

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş tarafından açıklanan ve bu haftaki Bakanlar Kurulu´nda son şekli verilen iki KHK ile kamuda bazı kurumlarda görevlere son verilirken, Genelkurmay Başkanlığı´na atama prosedürü dahil çok sayıda değişiklik yapıldı.

Resmi Gazete´nin bugünkü sayısında yer alan KHK´larla Genelkurmay Başkanı´nın atanmasına ilişkin düzenleme, Emniyet ve Milli Savunma Bakanlığı´nda görevli bazı personelin görevlerine son verilmesi ve Telekomünikasyon Başkanlığı´nın kapatılmasıyla ilgili hükümler yer alıyor.

Olağanüstü hal kapsamında bazı kurum ve kuruluşlara ilişkin düzenleme yapılması hakkında KHK ile getirilen değişiklik kapsamında Genelkurmay Başkanı, Bakanlar Kurulu´nun teklifi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

Resmi Gazete´nin bugünkü sayısında yer alan 671 sayılı KHK ile 1324 sayılı Genelkurmay Başkanı´nın görev yetkilerine dair kanunda yapılan değişikle, Genelkurmay Başkanı´nın orgeneral ve oramiraller arasında Bakanlar Kurulu´nun teklifi üzerine Cumhurbaşkanı´nca atanması hüküm altına alındı.

Maddenin eski halinde, Genelkurmay Başkanı olarak atanacak orgeneral ve oramirallerin Kara, Deniz veya Hava Kuvvetleri Komutanlığını yapmış olması şartı aranıyordu.

Aynı KHK ile 5651 sayılı yasanın tanım maddesinde yapılan değişiklik uyarınca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı kapatılarak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu´na devredildi.

 

GENELKURMAY KUVVET KOMUTANLIKLARI ÜZERİNDE YENİDEN YETKİLİ

 

Hükümet, iki hafta önce yayınladığı ve TSK´nın tüm idari yapısını değiştirerek, kuvvet komutanlıklarını Genelkurmay´dan alıp, Milli Savunma Bakanlığı´na bağlayan 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname´de yaptığı düzenlemeyi değiştirdi.

 

Resmi Gazete´de bugün yayınlanan 671 sayılı Kanun hükmünde kararname ile Genelkurmay Başkanı ?harekat, istihbarat, teşkilat ve eğitim? açısından, kuvvet komutanlıkları üzerinde yeniden yetkili kılındı.

 

Ancak lojistik ve personel bakımından yetki, Milli Savunma Bakanlığı´nda (MSB) kaldı. Lojistik konusunda yetkinin MSB´de bırakılmasına rağmen, KHK´ya ?Genelkurmay Başkanı, lojistik ve tedarik konusundaki önceliklerini MSB´ye bildirir? ibaresi konularak, bu  konuda da Genelkurmay Başkanı´na öneride bulunma imkanı sağlandı.

 

Aynı gazetede yer alan 670 sayılı KHK´yla da kuvvet komutanlıkları ve Sahil Güvenlik Komutanlığı´nda görevli 136 subay ve astsubay, Emniyet Genel Müdürlüğü´nde görevli 2.360 emniyet müdürü, komiser ve polis memuru ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu´nda görevli 196 bilişim ve iletişim personelinin görevlerine son verildi.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ