IMF 2019 İÇİN TÜRKİYE´NİN BÜYÜME TAHMİNİNİ BİNDE DÖRT OLARAK BELİRLEDİ

   IMF 2019 İÇİN TÜRKİYE´NİN BÜYÜME TAHMİNİNİ  BİNDE DÖRT OLARAK BELİRLEDİ

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye´nin 2018 ve 2019 büyüme tahminlerini düşürdü ve 2018 için büyüme tahminini yüzde 4.2´den 3.5´e ve 2019 tahminini yüzde 4´den yüzde 0.4´e çekti.

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporun´da Türkiye ekonomisinin jeopolitik riskler ve sermaye akışlarındaki ani hareketlere yüksek oranda kırılgan olmaya devam ettiği kaydedildi.

IMF, Türkiye´nin karşı karşıya bulunduğu zorlukların para, maliye, yarı maliye ve finans sektörü politikalarından oluşan geniş bir politika paketini gerektireceğini belirtti ve Türkiye ekonomisinde yaklaşmakta olan aşağı hareketin, gelişen ekonomiler için büyüme tahminlerini düşürmede temel bir neden olduğunu belirtti.

 IMF, ayrıca, sıkılaşan finansal koşulların, jeopolitik gerilimlerin ve artan petrol ithalat faturasının da Türkiye´nin büyüme tahminlerinin düşürülmesine katkıda bulunduğunu ifade etti.

Merkez Bankası´nın hızlanan enflasyona gecikmiş tepkisini işaret eden IMF, "Para politikası, fiyat artışlarının liradaki zayıflıkla hızlanmasından dolayı, beklentileri tekrar çıpalayabilmek için sıkılaştırılmalı" dedi.

Maliye politikası tarafında ise, Fon, Türkiye´nin milyarlarca dolar tutarında altyapı projelerindeki kamu-özel kesim ortaklıklarında daha temkinli bir tutum takınması ve ihtiyaç duyulduğunda, özel sektör borçlarının geri ödenmesinde devlet garantilerinin kademeli olarak azıltıması ve "açık piyasa bozulmalaarındaki" durumlara sınırlanması gerektiğini ifade etti.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ