Diyarbakır´da, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı´nın gözaltına alınmasının ardından kentteki gergin bekleyiş devam ediyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, dün akşam yapılan operasyonla gözaltına alınmıştı. Kışanak ve Anlı´nın gözaltına alınmasının ardından güvenlik güçleri gece geç saatlerde belediye binasına gelerek arama başlattı. Aramalar sabah erken saatlere kadar sürerken, polis belediye binasının etrafını ablukaya alarak bariyerle kapattı. Sabah saatlerinde çalışanlar dışında belediye binasına girişlere izin verilmezken, DBP´nin çağrısı üzerine toplandı. Belediye binası önünde toplanan grup, slogan atınca polis dağılmaları için anons yaptı. Polis, dağılmayan gruba tazyikli su, biber gazı ve gaz bombaları ile müdahale etti.
E ESKİ MİLLETVEKİLİ GÖZALTINDA
Polisin müdahalesinin ardından dağılan grup bir süre sonra tekrar toplandı. Bunun üzerine güvenlik güçleri, kalabalıktaki vatandaşları gözaltına almaya başladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde bulunan HDP Batman eski milletvekili Ayla Akat ile beraber çok sayıda kişi gözaltına alınarak araca bindirildi.
Bu sırada bir esnaf, toplanan HDP´lilere tepki gösterdi. Tepki gösteren esnafı toplanan grup darp etti. Esnafı grubun elinden polis kurtardı.
Yüksekdağ açıklama yaptıktan sonra ayrıldı
Polisin gözaltı yapmasının ardından bölgeye HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ geldi. Belediye karışışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Yüksekdağ, Kışanak ve Anlı´ya yönelik gözaltıları kabul etmediklerini belirterek, bu durumun kayyuma hazırlık olduğunu savundu. Figen yüksekdağ ve beraberindeki HDP´li vekiller bir süre vatandaşlarla kaldıktan sonra bölgeden ayrıldı.
Bir grup vatandaşın belediye karşısındaki bekleyişi sürüyor
DİYARBAKIR VALİLİĞİ AÇIKLAMASI
Diyarbakır Valiliğinin, Büyükşehir Belediyesi önünde toplanma çağrıları yapıldığını ve halkın kanunsuz eylemler yapmaya davet edildiğini anımsatarak yaptığı ve “İlimizin huzuru ve birlik beraberliği adına, bu tür çağrılara itibar edilmemesi büyük önem arz etmektedir. Diyarbakır halkının sağduyu göstereceğine ve bu tür yasadışı çağrılara itibar etmeyeceğine olan inancımız tamdır,” ifadelerinin yer aldığı açıklaması şöyle:
“Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen PKK/KCK terör örgütü soruşturması kapsamında, 25.10.2016 günü Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan KIŞANAK ve Belediye Meclis üyesi Fırat ANLI´nın gözaltına alınmasını gerekçe gösteren bazı kesimlerin, basın organları ve sosyal medya hesapları aracılığıyla 26.10.2016 Çarşamba günü saat 11.00´da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplanma çağrıları yaptıkları ve halkımızı kanunsuz eylemler yapmaya davet ettikleri tespit edilmiştir.
Daha önce kamuoyuna duyurulduğu üzere; Valiliğimizce, Milli Güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 12. maddesine, ayrıca 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 11-m maddesine istinaden, ilimiz merkezinde 15.08.2016 tarihinden itibaren; açık alanlarda stant açma, çadır kurma, basın açıklamaları yapma, oturma eylemi, miting, her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşleri ikinci bir emre kadar yasaklanmıştı. Bu tür faaliyetler herhangi bir olumsuzluğa meydan vermemek amacıyla, yalnızca kapalı mekanlarda yapılabilmektedir.
İlimizin huzuru ve birlik beraberliği adına, bu tür çağrılara itibar edilmemesi büyük önem arz etmektedir.
Diyarbakır halkının sağduyu göstereceğine ve bu tür yasadışı çağrılara itibar etmeyeceğine olan inancımız tamdır. Bu vesileyle Diyarbakır halkımıza şimdiden teşekkür ediyoruz."
(HABER MERKEZİ/İHA)