COP24-KATOWİCE KONFERANSI´NDA PARİS İKLİM ANLAŞMASI ÜZERİNDE UZLAŞMAYA VARILDI

COP24-KATOWİCE KONFERANSI´NDA PARİS İKLİM ANLAŞMASI ÜZERİNDE  UZLAŞMAYA VARILDI

İki haftalık müzakereler ve iki yıllık çalışmanın ardından ülkeler siyasi bölünmüşlükleri aşarak Paris İklim Anlaşması´nın ayrıntıları konusunda bir çerçeve mutabakatına vardı.

Polonya´nın Katowice kentinde yaklaşık iki haftadır müzakereler yürüten yaklaşık 200 ülkeden temsilci 2015 tarihli Paris İklim Anlaşması´nın uygulanmasıyla ilgili kurallar konusunda uzlaşmaya vardı.

Paris İklim Anlaşması´yla sıcaklıkların yükselmesinin 2 derecenin altında kalması amaçlanıyor.

Paris İklim Anlaşması 2020´de yürürlüğe girecek.

196 ülkenin temsilcileri müzakerelere katılıyor. Bu temsilciler Paris İklim Anlaşması´nın kural kitabını oluşturmak için tartışmalı konulara açıklık getirmeye çalışıyordu.

Ülkeler karbon azaltımı konusunda genelde farklı tanımlara ve zaman dilimlerine sahip oldukları için teknik seviyedeki müzakereler zorlu geçti.

Yoksul ülkeler bazı kurallarda esneklik talep etti bunun nedeni hayata geçirilmesi gereken yönetmelikler için yeterince kapasitelerinin olmaması.

Paris İklim Anlaşması´nın mimarlarından ve günümüz Avrupa İklim Kuruluşu üyesi Laurence Tubiana, uzlaşmanın Paris Anlaşması için büyük bir ilerleme olduğunu belirtiyor.

ANLAŞMADA ÖNE ÇIKAN HUSUSLAR

Polonya´nın Katoviçe kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 24. İklim Konferansı´nda 196 ülke ve Avrupa Birliği (AB), 2015´de imzalanan Paris İklim Anlaşması´nın ana unsurlarının hayata geçirilmesi hususunda anlaştı.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 24. Taraflar Konferansı (COP24) olarak adlandırılan toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada konferansın başarıyla sonuçlandığı duyuruldu.

Açıklamada, yaklaşık iki hafta süresince 2015´deki Paris İklim Anlaşması´nın temel başlıklarının hayata geçirilmesi için çok sayıda teknik ve detaylı toplantıların yapıldığı kaydedilerek, söz konusu çalışmalar doğrultusunda zor ve karmaşık bir belgenin ortaya çıktığı, belgenin finansman, şeffaflık ve uyum gibi yönlerinin olduğu belirtildi.

Dünyanın dört bir yanından devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra 100´e yakın çevre ve dışişleri bakanının katıldığı COP24 kapsamında üzerinde uzlaşı sağlanan mutabakat sayesinde, Katoviçe´nin, Kyoto ve Paris´in ardından sürdürülebilir küresel iklim politikasına giden yolda önemli bir kilometre taşı olacağı ifade edilen açıklamada, "Katoviçe kuralları, iklimin korunmasının güçlendirilmesi için alınacak önlemlere ilişkin farklı paydaşlara takip edeceği bir yol sunuyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, 24. İklim Konferansı Başkanı ve Polonya Çevre Bakan Yardımcısı Michal Kurtyka´nın ifadelerine de yer verildi. Kurtyka, "Bu mutabakat üzerinde yaklaşık 3 yıldır çalışıyoruz. 200´e yakın paydaşın konuya yönelik yaklaşımını göz önünde bulundurarak, çok yönlü ve teknik bir anlaşmanın sağlanması hiç kolay bir şey değildir. Bu koşullar altında ileriye dönük atılan her adım çok büyük bir başarıdır. Bunun için hepinize teşekkür ediyorum. Kendimizle gurur duymalıyız" görüşünü paylaştı.

İklim değişikliği sorununa ilişkin yalnız metinler üretmek ya da ülkelerin ulusal çıkarlarını gözetmenin dışında bir tutum sergilenmesi gerektiğini belirten Kurtyka, insanlık ve yerkürenin geleceğine ilişkin sorumluluk bilincinde hareket edilmesinin önemine işaret etti.

Kurtyka, mutabakatta tarafların çıkarlarının kalıcı ve dürüst bir şekilde göz önünde tutulduğuna dikkati çekerek, "Ancak, daha da önemlisi, (mutabakatın) dünya üzerindeki etkisi olumlu olacaktır. Bu sayede, Paris Anlaşması´nda belirlenen hedefleri başarmak için büyük bir adım attık. Bu hedefler sayesinde, bir gün çocuklarımız geriye bakıp şunu düşünecekler: Ebeveynlerimiz önemli bir tarihsel zamanda doğru kararlar aldı" ifadelerini kullandı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ