?ÇİFTÇİ RUSYA KRİZİNDEN ZARAR GÖRÜYOR BORÇLARI FAİZSİZ ERTELENSİN?

    ?ÇİFTÇİ RUSYA KRİZİNDEN ZARAR GÖRÜYOR BORÇLARI FAİZSİZ ERTELENSİN?

CHP Adana Milletvekili Tümer, ?Yaş sebze-meyve üreticisi ve özellikle Türkiye´nin 4 milyon tonluk narenciye üretiminin 1 milyon tonunun karşılandığı Çukurova Bölgesi´nde narenciye üreticisi borç yükü altında ezilmektedir? dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi  Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, çiftçi borçlarının faizsiz ertelenmesini istedi.  Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu´ndaki 2016 Yılı Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinde söz alan Tümer, yaş sebze-meyve üreticisi ile Çukurovalı narenciye üreticisinin sorunlarına değindi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal´ın yanıtlaması istemiyle sözlü soru önergesi sunan Tümer, Rusya krizi nedeniyle çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri ile Tarım Sigortaları Havuzu´na (TARSİM) olan prim borçlarının faizsiz ertelenmesini istedi.

?ÇİFTÇİ BORÇ YÜKÜ ALTINDA?

Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle gümrüklerden dönen sebze-meyvenin yanı sıra Rusya tarafından ambargo kararı alınmayan birçok üründe de psikolojik nedenlerle fiyatlarda düşüşler yaşandığını  vurgulayan Tümer, ?Yaş sebze-meyve üreticisi ve özellikle Türkiye´nin 4 milyon tonluk narenciye üretiminin 1 milyon tonunun karşılandığı Çukurova Bölgesi´nde narenciye üreticisi borç yükü altında ezilmektedir? dedi.

?FAİZSİZ ERTELENSİN?

İhracatçıların Rusya ve yeni Pazar belirsizliği nedeniyle üreticiden ürün almaktan imtina etmesi sonucu ürünlerin dalında hasat edilmeyi beklediğinin altını çizen Tümer´in Bakan Ağbal´dan yanıt beklediği soruyu da şöyle özetledi:

?Sayın Başbakan´ın Rusya ile yaşanan krizden dolayı oluşan zararların karşılanacağı yönündeki beyanatını da hatırlatarak bu kapsamda iç piyasanın canlanması adına ürünlerin olabildiğince geniş kesimlere ulaşabilmesi için Hal Yasası´nda yeni bir düzenleme yapılması ve geçici bütçede çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri ile TARSİM prim borçlarının faizsiz ertelenmesini öngören bir kalem var mıdır??

TBMM Genel Kurulu´nda hükümet kanadını temsil eden Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer´in açıklama ve sorusuna Maliye Bakanlığı´nca yazılı olarak cevap verileceğini belirtti.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ