?BASIN YENİ BİR KRİZİN EŞİĞİNDE?

 ?BASIN YENİ BİR KRİZİN EŞİĞİNDE?

ÇGC Başkanı Esendemir Anadolu gazetelerinin Basın İlan Kurumu gelirlerini, vergi ve sigorta borçları sıfırlanmadan tahsil edemeyeceklerini öngören uygulamanın basın çalışanlarını da otomatik olarak etkileyeceğini kaydetti

 ÇGC Başkanı Esendemir  10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günükutlama töreninde yaptığı konuşmada, ?Kurtuluş Savaşı´nda önemli görevler üstlenen Anadolu Basını ne yazık ki; son günlerde bir başka tehlike ile karşı karşıyadır. Basın İlan Kurumu´ndan kamu ilanları karşılığında, destek alan yerel gazeteler Vergi ve Sigorta borçları nedeniyle yeni bir krizin eşiğine girmişlerdir. Basın İlan Kurumu gelirlerini, vergi ve sigorta borçları sıfırlanmadan tahsil edemeyeceklerini öğrenen yerel gazete sahipleri, bu girdaptan kurtulmak için Basından Sorumlu Başbakan Yardımcısı´ndan ve diğer yetkililerden yardım beklemektedir., dedi

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti tarafından bir dizi etkinlikle kutlandı. Gün nedeniyle ilk olarak ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ve Yönetim Kurulu üyeleri Atatürk Anıtı´na çelenk sundu. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından katılımcılar Basın Anıtı´na geçildi.

Basın Anıtı´na Başkan Cafer Esendemir, Başkan Yardımcısı Sait Güleç, Genel Sekreter Ömer Üney, Mali Sekreter Mutlu Mete, Yönetim Kurulu üyeleri Süreyya Uri Aksoy, Sefa Saygıdeğer, Hüseyin Arat ile birlikte Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Baro Başkanı Av.Veli Küçük ve bayan gazeteciler çelenk koyup saygı duruşunda bulunduktan sonra hep birlikte Basın Özgürlüğü meşalesini yaktılar.

Basın Anıtı´nda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ÇGC Başkanı Cafer Esendemir yaptı. 

/resimler/2018-1/10/2239119248901.jpg

Esendemir konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

?Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. 10 Ocak 1961 tarihinde kabul edilen, gazetecilerin ekonomik ve sosyal yöndem bir çok hak elde ettiği 212 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihin yıldönümü. Bu yasa gazetecilerin görevlerini daha iyi yapmalarını sağlıyordu.

Ancak 12 Mart 1971 Askeri Muhtırasıyla birlikte gazetecilerin bu hakları, mevcut koşullardan büyük ölçüde olumsuz olarak etkilenmiş, sonraki süreçte de giderek azaltılmıştır.

İlk yıllarda Basın Bayramı olarak kutladığımız bu günü, hakların giderek elimizden alınması nedeniyle de 1972 yılından bu yana, ?Çalışan Gazeteciler Günü ? olarak kutluyoruz.

Ülkemizde son yıllarda gazetecilik zor şartlarda yapılmaktadır. Özelikle Anadolu´da yerel gazeteler adeta yaşam mücadelesi verdiğinden, çalışanlarına sigorta yaptırmakta bile güçlük çekmektedir.

Kaderleri  patronun iki dudağı arasında olan gazeteciler, sendikal haklardan mahrum bir şekilde görevlerini yapmaktadır. Bugün basın sektöründe sendikalı işçi sayısı yüzde 5´in altına kadar düşmüş, çalışan kesime haklarını öğreten gazeteciler, kendi haklarını sağlıyacak sendikal mücadeleyi yapamaz hale gelmişlerdir.

Olağanüstü Hal Kanunları ile de çalışma özgürlükleri zorlaşan gazeteciler, işsizlik tehlikesi altında çalışma hayatlarını güçlükle sürdürebilmektedir.

Kurtuluş Savaşı´nda önemli görevler üstlenen Anadolu Basını ne yazık ki; son günlerde bir başka tehlike ile karşı karşıyadır. Basın İlan Kurumu´ndan kamu ilanları karşılığında, destek alan yerel gazeteler Vergi ve Sigorta borçları nedeniyle yeni bir krizin eşiğine girmişlerdir. Basın İlan Kurumu gelirlerini, vergi ve sigorta borçları sıfırlanmadan tahsil edemeyeceklerini öğrenen yerel gazete sahipleri, bu girdaptan kurtulmak için Basından Sorumlu Başbakan Yardımcısı´ndan ve diğer yetkililerden yardım beklemektedir.

Bu kriz basın çalışanlarını da otomatik olarak  etkileyeceğinden,  basın çalışanları sektördeki yeni krizin sıkıntısını yaşamaktadır.

Gazetecilerin yazdıkları yazılar, yaptıkları yorumlar, çizdikleri karikatür ve çektikleri fotoğraflardan dolayı mağdur olmayacakları günlerin özlemi ile tüm meslektaşlarımızın Çalışan Gazeteciler Günü´nü kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyorum.

Ruhları şad olsun??

Etkinliğe katılan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Baro Başkanı Av.Veli Küçük de yaptıkları konuşmalarda; basın özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması, cezaevlerindeki gazetecilerin bir an önce özgürlüklerine kavuşmaları temennisinde bulundular.

Basının halkın sesi ve kulağı olduğuna dikkat çeken Karalar ve Küçük, basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´nü de kutladı.

ETKİNLİKLERE KİMLER KATILDI

Atatürk ve Basın Anıtı ile ziyaretlere şu isimler katıldı:

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Baro Başkanı Av.Veli Küçük, Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Daire Başkanı Halil Hızlısoy, AK Parti İl Başkanı Fikret Yeni, CHP İl Başkanı Ayhan Barut, İYİ Parti İl Başkanı Metanet Çulhaoğlu, ADSİAD Yönetim Kurulu BaşkanıÜyesi Süleyman Sönmez, Büyükşehir Belediyesi Beldetaş Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Tumlukolcu, eski Baro Başkanı Av.Aziz Erbek, Adana Çocuk Hakları Derneği Başkanı Çiğdem Akça ve Yönetim Kurulu üyeleri ile gazeteciler katıldı.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ