?ABD´NİN TAAHHÜTLERİYLE ÇELİŞEN ŞEKİLDE PYD/YPG İLE İŞBİRLİĞİNİ SÜRDÜRMESİ ASLA KABUL EDİLEMEZ?

 ?ABD´NİN TAAHHÜTLERİYLE ÇELİŞEN ŞEKİLDE  PYD/YPG İLE İŞBİRLİĞİNİ SÜRDÜRMESİ  ASLA KABUL EDİLEMEZ?

Dışişleri Bakanlığı Reuters Haber Ajansı´nda yer alan Suriye´nin kuzeyinde Amerika liderliğindeki koalisyonun YPG´yle çalışarak Sınır Güvenliği Gücü oluşturmakta olduğuna dair haberle ilgili açıklamada Türkiye´nin her türlü tehdidi bertaraf etmeye kararl

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şöyle denildi:

 ?Terör örgütü PYD/YPG´nin ABD desteğiyle Suriye´de sözde "Kuzey ordusu" kurmaya hazırlandığı yönünde uluslararası basında yer alan haberler üzerine, ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı 10 Ocak günü Bakanlığımıza çağrılarak izahat talep edilmişti.

Bu kez, DEAŞ´la Mücadele Uluslararası Koalisyonu Sözcüsü tarafından yapılan bir açıklamaya atıfla, kısmen PYD/YPG unsurlarından oluşacak ve PYD/YPG güdümlü sözde "Suriye Demokratik Güçleri"nin (SDF) komutasında faaliyet gösterecek 30.000 kişilik sözde "Suriye Sınır Güvenliği Gücü" oluşturulması amacıyla Koalisyon´un "SDG"yle birlikte çalıştığı yönünde haberler çıktığı görülmektedir.

Türkiye, DEAŞ´la sahada mücadelenin ve DEAŞ´tan kurtarılan alanlardaki istikrarlaştırma faaliyetlerinin bir başka terör örgütü olan PYD/YPG´yle işbirliği yapılarak yürütülmesinin yanlış ve sakıncalı olduğunu her düzeyde ve platformda müteaddit kereler bildirmiştir.

Öte yandan, sözde "Suriye Sınır Güvenliği Gücü" oluşturulması konusunda Koalisyon üyesi sıfatıyla Türkiye´ye danışılmamıştır. Koalisyonun sözkonusu kararının Koalisyonun hangi üyelerinin onayıyla alındığı da bilinmemektedir. Tek taraflı atılan adımları Koalisyon´a mal ederek açıklamak, DEAŞ´la mücadeleye de zarar verebilecek son derece yanlış bir harekettir.

ABD´nin taahhütleriyle ve beyanatlarıyla çelişen şekilde PYD/YPG´yle işbirliğinin sürdürülmesi suretiyle ulusal güvenliğimizi ve Suriye´nin toprak bütünlüğünü tehlikeye atan bu tür girişimler asla kabul edilemez. Bu hatalı yaklaşımda ısrar edilmesini kınıyor ve Türkiye´nin ülkesine yönelecek her türlü tehdidi bertaraf etmeye kararlı ve muktedir olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ