ZÜCCACİYE SEKTÖRÜ İHRACATTA HEDEF BÜYÜTTÜ
4.05.2023 10:49:00 611 0

ZÜCCACİYE SEKTÖRÜ İHRACATTA HEDEF BÜYÜTTÜ

Dünyada 200’den fazla noktaya ulaşan züccaciye sektörü, 2022 yılında gerçekleştirdiği 6,5 milyar dolar ihracatla global sıralamada 10.’luktan 8.’liğe yükseldi.

2023 yılında 7 milyar dolar ihracat hedefleyen sektörün çatı derneği Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER), 15-18 Mayıs tarihleri arasında Antalya Pine Beach Belek’de Rusya, ABD, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Katar, Polonya gibi 60 ülkeden 120 dev satın almacının katılımıyla 11. Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici-Marka Buluşmalarını düzenliyor. Organizasyonla 2 milyar dolar iş hacminin gerçekleşmesi bekleniyor.

12 milyar dolarlık büyüklüğü bulunan züccaciye sektörü, en çok dış ticaret fazlası veren beş sektör olmasının yanı sıra en çok markalaşan iki sektörden de bir tanesi. 2022 yılında 6,5 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştiren züccaciye sektörü sadece 1,5 milyar dolarlık bir ithalat yaptı. Dünya sıralamasından 10.’luktan 8.’liğe yükselen züccaciye sektörü, 2023 yılında 7 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyor. Sektörün çatı derneği ZÜCDER, ihracatı ve iç pazardaki ticaret hacmini artırmak için her yıl “Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici Marka Buluşmaları”nı düzenliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, “15-18 Mayıs tarihleri arasında Antalya Pine Beach Belek’te gerçekleştireceğimiz 11. Üretici-Marka Buluşmalarında da bu Suudi Arabistan’ın en büyük market zincirleri yine yerini alacak. 9 yıl önce ulusal boyutta başladığımız üretici marka görüşmelerimiz, bugün uluslararası boyutta yılda 2 kez düzenlediğimiz dev bir etkinliğe dönüştü. 11.’sini düzenlediğimiz zirvemiz için Rusya, Fransa, Brezilya, Fas, ABD, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Katar, Polonya gibi dünyanın dört bir yanındaki 60 ülkeden, en büyük toptancı, zincir market ve mağaza adına 90 yabancı, 30 Türk olmak üzere 120 satın almacıyı ağırlamayı planlıyoruz. 5 binin üzerinde görüşme gerçekleştirilecek. Bu firmalara baktığımız zaman 1 milyar dolar cirosu olan firmaların yanında dünyanın çeşitli yerinde yaklaşık 1000 mağazası dahi bulunan firmalar bulunuyor” dedi.

7 milyar dolar ihracat hedefi

İhracatta başarılı bir ivme yakaladıklarının altını çizen Öksüz, “Bildiğiniz üzere cam, metal, endüstriyel mutfak, elektrikli küçük ev aletleri olmak üzere toplamda 8 alt sektörü barındırıyoruz. En çok ihracat yaptığımız sektörler arasında başı endüstriyel mutfak, elektrikli küçük ev aletleri çekiyor. Kilogram başına ihracatımızı da 3,38 dolardan 3,75 dolara çıkardık. En çok ihracat yaptığımız ülkelere baktığımızda da ihracatımızın yüzde 58’ini AB ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa da en çok ihracat yaptığımız ilk 3 ülkedir. 2023 yılı için kendimize 7 milyar dolarlık bir ihracat rakamı belirledik. Bunun için de sektörün çatı derneği olarak hem yurt içinde hem de yurt dışında çalışmalarımıza hız verdik. Yurt içinde iki fuar ve iki üretici marka buluşmalarının yanı sıra yurt dışında da 6 tane B2B görüşmeler yapıyoruz. İsrail, İngiltere, Kanada, Vietnam, Türki Cumhuriyetler ve Avustralya yurt dışında B2B gerçekleştireceğimiz ülkeler. Ticaret Bakanlığının çizdiği uzak ülkelere ihracat konusunda biz de Kanada, Vietnam ve Avustralya’yı baz aldık. Türkiye-Suudi Arabistan arasında ticaret kısıtlamalarının kalkması sonucu ihracat pazarımız için büyük bir avantaj ortaya çıktı” açıklamalarında bulundu.

Düğün sezonu ve Anneler Günü’yle iç pazar hareketlendi

İç pazardaki satışlar hakkında da bilgi veren Mesut Öksüz, “İç pazara baktığımız zaman hareketli bir döneme girdiğimizi söyleyebiliriz. Düğün sezonunun başlıyor olmasının yanı sıra bayram ve züccaciye sektörünün bayramı olarak nitelendirilen Anneler Günü sektörümüzde bir hareketlilik yaratıyor. Özellikle bu sene bir anlamda airfryer furyası yaşanıyor. Yağ kullanmanıza gerek kalmadan ya da tariflerinize göre fırçayla çok az yağ sürerek kısa sürede sağlıklı kızartmalar hazırlayabilirsiniz. Yanmaz, yapışmaz özelliği sayesinde kolay temizlik imkanı sunuyor. Geçtiğimiz yıllara oranlara airfryer’ların satışında yüzde 300’lük bir artış söz konusu. Bunun dışında tabii ki saç şekillendirici, mikser, kupa, cam ürünleri gibi birçok ürüne ilgi olacaktır. Düğün alışverişlerinde de eskiye oranla online’dan alışveriş artarken çiftler tek bir noktadan alışveriş yapmak istiyorlar. Bu yüzden markalarımız düğün paketlerine ağırlık vermeye başlarken, birçok markamızın da artık tek bir ürün grubundan ziyade elektrikli küçük ev aletlerinden tencereye kadar bir evin ihtiyacı olacak her şeyi tüketicilerin beğenisine sunmaya başladılar” dedi.(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı